Vijesti / Varaždinska županija
Varaždinska županija
Konstituirana Vijeća nacionalnih manjina Roma i Srba - predsjednici su Eduard Oršoš i Milan Mirčetić
Varaždinska županija

NACIONALNE MANJINE

Konstituirana Vijeća nacionalnih manjina Roma i Srba - predsjednici su Eduard Oršoš i Milan Mirčetić

'U Varaždinskoj županiji osnovano je posebno Povjerenstvo za pitanja Roma. Sa svojim konkretnim programima kroz ovo Povjerenstvo rješavaju se bitna životna pitanja.'

Početkom svibnja u Varaždinskoj županiji održani su izbori za Vijeća nacionalnih manjina. U Županijskoj palači 29. svibnja održane su konstituirajuće sjednice te su izabrani predsjednici i potpredsjednici Vijeća nacionalnih manjina Roma i Srba.

Za predsjednika romske nacionalne manjine izabran je Eduard Oršoš, a za potpredsjednika Zdenko Oršuš. Na početku sjednice pozdravio ih je zamjenik župana Tomislav Paljak.

- Sada po drugi put utemeljujete svoje Vijeće na razini Županije, obzirom da ste od prvih o izbora, nakon donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina 2003. godine, imali pravo na izbor svojeg predstavnika. Drago mi je da kao Županija sudjelujemo u stvaranju uvjeta za unaprjeđenje, prvenstveno prava, pa tako i uvjeta rada i života za nacionalne manjine, kao najviše vrijednosti ustavnog poretka naše zemlje.

Moramo napomenuti da se sustav pobrinuo i ustrojio da se vodi briga o poboljšanju uvjeta života vaše nacionalne manjine, ocijenivši njezin položaj težim od položaja ostalih nacionalnih manjina. U Varaždinskoj županiji osnovano je posebno Povjerenstvo za pitanja Roma. Sa svojim konkretnim programima kroz ovo Povjerenstvo rješavaju se bitna životna pitanja - naglasio je Paljak te novom sazivu Vijeća poželio puno uspjeha u daljnjem radu.

9b69a6ba3966b66e0863c913f578b94c.jpg?v=2

Za predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine izabran je Milan Mirčetić, dok je za njegovog potpredsjednika izabran Đuro Jančić. Na  početku sjednice izabrane vijećnike pozdravio je zamjenik župana Robert Vugrin.

- Veliki je korak učinjen u stvaranju okvira koji su otvorili prostor da etnička i multikulturna raznolikost i duh razumijevanja, uvažavanja i tolerancije doprinose razvoju, kako naše Županije, tako i šire zajednice. Valja ovom prilikom istaći da je pravo nacionalne pripadnosti najviša vrijednost Ustavnog poretka RH i nedjeljivi je dio njenog demokratskog sustava, što je i potvrda današnjeg konstituiranja.

Upravo kroz Vaše vijeće unaprjeđivati ćete i štititi položaj Vaše nacionalne manjine u Županiji, sudjelovat ćete u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima, na način kako je to regulirano Statutom Županije - rekao je Robert Vugrin.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 6761

Reci što misliš!