Vijesti / Varaždinska županija
Varaždinska županija
Savez Alpe - Jadran sufinancirat će 31 projekt među kojima su dva iz Varaždinske županije
Varaždinska županija

UMJETNOST, KULTURA, SPORT

Savez Alpe - Jadran sufinancirat će 31 projekt među kojima su dva iz Varaždinske županije

Iz Varaždinske županije su financijski poduprta dva projekta, 2. Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe - Adria s 1.500 eura, a s 4.000 eura priprema projektne prijave 'Cool Rescue Ride'.

Savez Alpe - Jadran će s 58.900 eura sufinancirati 31 projekt iz područja umjetnosti i kulture, sporta, turizma, cjeloživotnog učenja, prevencije katastrofa, europske suradnje, inkluzije, ruralnog razvoja i kulturne baštine.

Riječ je o projektima pristiglima na proljetni raspis natječaja, kojima se udrugama civilnog društva i javnim ustanovama nastoji olakšati organizacija događaja od interesa za alpsko-jadransko područje ili pak priprema za financiranje iz izdašnijih i većih EU fondova.

Iz Varaždinske županije su financijski poduprta dva projekta, 2. Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe - Adria s 1.500 eura, a s 4.000 eura priprema projektne prijave 'Cool Rescue Ride' za fond Europske unije ERASMUS+. Projekt je usmjeren na analizu potreba dobrovoljnih spasiteljskih službi.

Odluku o sufinanciranju su na sjednici održanoj u Županijskoj palači u Varaždinu 28. svibnja donijeli članovi Upravnog odbora Saveza, kojeg čine predstavnici tematskih koordinacijskih točaka i kontaktnih točaka Saveza.

Riječ je o regijama-članicama - austrijskim regijama Štajerska, Koruška i Gradišće, mađarskoj regiji Vas, slovenskim općinama okupljenima u Skupnost občin Slovenije te hrvatskim županijama: Međimurska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Karlovačka, Istarska, Primorsko-goranska i Varaždinska županija.

- Sve regije-članice prihvatile su Strategiju razvoja geografskog područja Saveza Alpe - Jadran 2019. - 2027., što će nam pomoći da postignemo ciljeve od zajedničkog interesa. Sukladno tome, donesena je i odluka o financiranju projekata prijavljenih na posljednjem pozivu - rekao je predsjednik Saveza Alpe-Jadran Radimir Čačić, župan Varaždinske županije.

Glavni tajnik Saveza Thomas Pseiner je istaknuo zadovoljstvo prijavljenim projektima.

- Moram reći da su projekti inspirirani novom Strategijom Saveza, što me posebno veseli - rekao je Pseiner.

Župan Čačić je naveo da smo u Varaždinskoj županiji posebno ponosni na Međunarodnu izložbu bučinog ulja Alpe - Jadran, koja je prošlu subotu održana pod pokroviteljstvom Saveza, a na kojoj je bilo 30 posto više uzoraka bučinih ulja iz Austrije, Slovenije i Mađarske te također 30 posto više iz Hrvatske, dok je šampion, najbolje ocijenjeno bučino ulje je iz Austrije.

- Bučino ulje želimo pretvoriti u prepoznatljiv proizvod s područja Alpe - Jadran u cijeloj Europi i svijetu - istaknuo je.

Njegov mandat završava u studenome, a najavio je da će se ponovno kandidirati za predsjednika Saveza.

- Puno truda smo uložili u stvaranje zajedničke Strategije razvoja Saveza i sada konačno možemo reći da znamo koja je naša snaga, a još je važnije što znamo koji su nam zajednički ciljevi - rekao je Čačić.

Napomenuo je i da je u planu posjet delegacije iz Autonomne pokrajine Vojvodine, regije koja je iskazala interes da postane nova članica Saveza Alpe - Jadran.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 6761

Reci što misliš!