Vijesti / Varaždinska županija
Varaždinska županija
Učenici 10 srednjih škola iz Varaždinske županije će ispite države mature iz izbornih predmeta ponovno pisati u Ispitnom centru Varaždin
Varaždinska županija

OBRAZOVANJE

Učenici 10 srednjih škola iz Varaždinske županije će ispite države mature iz izbornih predmeta ponovno pisati u Ispitnom centru Varaždin

Učenici su izabrali ukupno 14 predmeta koje će polagati u Ispitnom centru Varaždin.

Učenici 10 srednjih škola iz Varaždinske županije će ispite državne mature iz izbornih predmeta i ove godine pisati na jednom mjestu - u Ispitnom centru Varaždin.

U Županijskoj palači danas su, 27. svibnja, ravnatelji srednjoškolskih ustanova potpisali Sporazum o suradnji na pripremi i provedbi ispita državne mature iz izbornih predmeta, čiji su potpisnici i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja te Varaždinska županija kao osnivač škola.

U Ispitnom centru ispite državne mature pisat će učenici Prve gimnazije, Druge gimnazije, Medicinske škole, Gospodarske škole, Srednje strukovne škole, Elektrostrojarske škole, Strojarske i prometne škole, Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole, Glazbene škole u Varaždinu te Privatne varaždinske gimnazije s pravom javnosti.

Nakon uspješno provedenog prošlogodišnjeg pilot-projekta, izmjenom Pravilnika o polaganju državne mature i formalno je reguliran status ispitnog centra kojeg imenuje Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja uz suglasnost nadležne ministrice.

- Za sjedište Ispitnog centra Varaždin imenovana je Prva gimnazija Varaždin, gdje će se ispiti državne mature iz izbornih predmeta polagati u ljetnom i u jesenskom roku. Ta škola je uspješno provedenim pilot projektom zadovoljila sve potrebne materijalne i tehničke uvjete koji osiguravaju svim učenicima uvjete pisanja ispita propisane Pravilnikom o polaganju državne mature, Pravilima Centra i specifičnim naputcima Centra za ovaj projekt - rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Nacionalni centar je uz Prvu gimnaziju Varaždin, još dvije ustanove imenovao ispitnim centrom, Graditeljsku školu Čakovec te Gimnaziju 'Fran Galović' Koprivnica. Međutim, jedino u Prvoj gimnaziji Varaždin ispiti će se provoditi i u ljetnom i jesenskom ispitnom roku, dok će u preostala dva centra biti proveden samo jesenski rok.

Učenici su izabrali ukupno 14 predmeta koje će polagati u Ispitnom centru Varaždin, a to su: fizika, biologija, psihologija, kemija, politika i gospodarstvo, informatika, likovna umjetnost, sociologija, povijest, geografija, filozofija, etika, glazbena umjetnost i vjeronauk.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 6761

Reci što misliš!