Vijesti / Varaždinska županija
Varaždinska županija
TRADICIONALNA MANIFESTACIJA Predstavljen program 62. glazbenih svečanosti hrvatske mladeži
Varaždinska županija

NAJDUGOVJEČNIJE ŠKOLSKO NATJECANJE

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA Predstavljen program 62. glazbenih svečanosti hrvatske mladeži

Glazbene svečanosti hrvatske mladeži najdugovječnije su školsko natjecanje u Republici Hrvatskoj, a odvijaju se s ciljem promocije glazbenog stvaralaštva djece.

Na prigodnoj press konferenciji za medije predstavljen je program 62. Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži koje će se održati 7. i 8. svibnja ove godine.

Ovo dvodnevno natjecanje su najavili zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, ujedno i predsjednik Državnog povjerenstva te pročelnik natjecanja Stjepan Levanić.

Zamjenik župana je pohvalio organizatore ovog natjecanja te istaknuo važnost glazbenog stvaralaštva djece i mladih.

- Glazbene svečanosti u Varaždinu po svom su značaju zaista državno natjecanje. Ova tradicionalna manifestacija je postala jedan od simbola Varaždina i Varaždinske županije koja je oduvijek bila rasadnik vrhunskih glazbenika i glazbenih pedagoga. Ovim natjecanjem podiže se glazbena kultura mladih, potiče se aktivno bavljenje glazbom te se potiče glazbeno stvaralaštvo naših skladatelja. Pohvaljujem i domaćina, našu Glazbenu školu koja slavi 190 godina postojanja te koja je iznjedrila mnoge glazbene velikane - rekao je zamjenik župana Paljak i dodao kako su se na državno natjecanje plasirale Katolička osnovna škola Svete Uršule Varaždin, Osnovna škola Šemovec, Osnovna škola Novi Marof i škola Visoko u A kategoriji dok su u B kategoriji Osnovna škola Petrijanec i Srednja škola Ivanec.

- Želim im puno sreće i uspjeha, a svim natjecateljima koji dolaze iz ostalih dijelova Hrvatske ugodan boravak u našoj Županiji - naglasio je zamjenik župana.

Pročelnik ovogodišnjeg natjecanja prof. Stjepan Levanić je istaknuo kako će se zborovi natjecati u pet kategorija, a najviše će pjevača biti u kategoriji najmlađih.

- U glazbenom stvaralaštvu uvijek postoji entuzijazam i ljubav prema pjesmi. Čini mi se da svake godine djeca, dirigenti i voditelji zborova rade sa sve većim srcem i većim žarom. To je velika stvar. Ove godine imamo ukupno 42 pjevačka zbora te ukupno 1530 natjecatelja - rekao je Levanić te pozvao sve ljubitelje glazbenih manifestacija da dođu u kazalište i pogledaju kako to rade mlade glazbene snage.

Sama manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva kulture RH, Varaždinske županije i Grada Varaždina.

Glazbene svečanosti hrvatske mladeži najdugovječnije su školsko natjecanje u Republici Hrvatskoj, a odvijaju se s ciljem promocije glazbenog stvaralaštva djece i mladih, poticanja stvaralaštva hrvatskih skladatelja i podizanja glazbene kulture mladih. Do sada su iznjedrile puno umjetnika i glazbenika svjetskoga glasa.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!