Vijesti / Varaždinska županija
Varaždinska županija
ČAČIĆ OŠTRO 'HNS-ovo rješenje za kamionski promet je na razini Ivana Pernara i Živog zida'
Zvonko Lončar

OSVRT NA AKTUALNOSTI

ČAČIĆ OŠTRO 'HNS-ovo rješenje za kamionski promet je na razini Ivana Pernara i Živog zida'

'Preusmjerili su čak 550 kamiona dnevno iz Međimurske u Varaždinsku županiju i to na zahtjev HDZ-ovog gradonačelnika Murskog Središća Dražena Srpaka i HNS-ovog župana Matije Posavca', rekao je Čačić.

Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - Reformisti, sazvao je danas konferenciju za novinare, na kojoj se osvrnuo na žalbu Ministarstva znanosti i obrazovanja na presudu JPP-a te aktualnu problematika  kamionskog prometa. Uz njega na novinarskoj konferenciji prisustvovali su još Natalija Martinčević, podpredsjednica Reformista, i Tomislav Paljak, predsjednik Reformista Varaždinske županije.

Čačić je istaknuo kako će Reformisti pokrenuti potpisivanje peticije za hitno rješavanje kamionskog prometa kroz Varaždin i općine Sračinec, Petrijanec, Vinica i Cestica.

- Riješit ćemo prometni problem kojeg nije bilo tako dugo dok ministar Oleg Butković nije donio Pravilnik o ograničavanju uporabe javnih cesta za teretne kamione iznad 7,5 tona, i to uz pisanu suglasnost Predraga Štromara, HNS-ovog ministra graditeljstva i prostornoga uređenja. Time su sav kamionski promet s graničnog prijelaza u Murskom Središću preusmjerili na Dubravu Križovljansku u Općini Cestica i Trnovec. Preusmjerili su čak 550 kamiona dnevno iz Međimurske u Varaždinsku županiju i to na zahtjev HDZ-ovog gradonačelnika Murskog Središća Dražena Srpaka i HNS-ovog župana Matije Posavca. S obzirom da se radi o državnoj cesti, to ne možemo rješavati referendumom, ali možemo peticijom jer su direktno ugroženi dio Varaždina i općine Sračinec, Petrijanec i Cestica – rekao je predsjednik Reformista i varaždinski župan Radimir Čačić.

Osvrnuo se i na izjave koje je javno iznio Alen Leverić, HNS-ov član Uprave Hrvatskih cesta, a potom i Marijan Škvarić, HNS-ov gradonačelnik Lepoglave.

- Leverić je uspio izreći da je preduvjet za rješenje gužvi da Županija usvoji Prostorni plan. U Prostornom planu Županije već 20 godina postoji koridor za brzu podravsku cestu! Kako to da dosad nije bilo takvih gužvi?! Nakon toga se javio Škvarić, koji je utvrdio da sam iznio neistine pred Županijskom skupštinom jer da takve odluke ne donosi Leverić, nego ministar Butković. Naravno da to jako dobro znam, ali isto tako znam da se takav Pravilnik ne može donijeti bez potpisa HNS-ovog ministra, i to u pisanoj formi - istaknuo je Čačić i predočio novinarima Pravilnik koji je javno objavljen, a u kojem piše da je donesen u suglasnosti sa Štromarom kao ministrom.

Sastanak koji su nedavno održali načelnici HNS-a s ciljem rješavanja kamionskog prometa u gore spomenutim općinama Čačić je okarakterizirao kao 'razinu Pernara iz Živog zida i vitamina C za liječenje raka'.

- Ministar Butković mora promijeniti suludi i opasni Pravilnik te se s tim mora usuglasiti Štromar. Nažalost, ne očekujem da će se Štromar usuglasiti, a na temelju njegovog ponašanja u slučaju duga za JPP. Javno je stalno govorio da će država dug vratiti, a onda ga njegova stranka ga hvali da je 'zaslužan' za presudu u korist Županije, da bi na kraju ministrica iz njegove kvote podnijela žalbu na takvu presude, čime se ponovno odgađan isplata novca - naveo je.

Dugoročno rješenje za nesnosne i opasne gužve zbog kamionskog prometa je brza podravska cesta, dodaje Čačić.

- Pretpostavka za to je da se Republika Hrvatska sa Slovenijom dogovori o mostu, jer u ovom slučaju Slovenija može reagirati zatvaranjem prometa sa svoje strane. Na tome treba raditi na državnoj razini, a ne radi se ništa. Trenutno rješenje je da se kamionski promet u tranzitu preusmjeri na autoceste, a da policija kažnjava vozače kamiona koji koriste državnu cestu – naveo je Čačić konkretne prijedloge.

Napomenuo je i da je peticiju potpisalo 350 vlasnika kamiona.

- Možda nekima u Vladi dođe u glavu da se odluke ne mogu donositi politikantski. Naravno da su gradonačelnik Srpak i župan Posavec protestirali zbog prometa, ali ne može biti rješenje da se to uvali Varaždinu i Varaždinskoj županiji - zaključio je Čačić.

Osvrnuo se Čačić i na HNS-ove komentare o nepravomoćnoj presudi za JPP.

- Nakon što je potpuno očekivano donesena sudska presuda prema kojoj država mora Varaždinskoj županiji isplatiti dug po JPP-u, odmah nakon toga se javio HNS s priopćenjem u kojem je ustvrdio da je Predrag Štromar bio u pravu. Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija te Grad Koprivnica su, naravno, u pravu u toj tužbi, kao i u svima ostalima koje sam podnosio kao župan, kao što ih je podnio i Štromar. Međutim, za razliku od Štromara, čija se ministrica odmah žalila na presudu i time spriječila da se Županiji isplati novac, nama ne bi palo napamet učiti sve da se napravi šteta Varaždinskoj županiji. Naročito nikome pri zdravoj pameti ne bi palo napamet istovremeno tvrditi da su zaslužni za isplatu koju su spriječili. Razina bedastoće ide do te mjere da žalbu podnose na dan kad se održava  sjednica Županijske skupštine - zaključio je predsjednik Narodne stranke Reformisti Radimir Čačić.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!