Vijesti / Varaždinska županija
Varaždinska županija
Uz partiju šaha otvoreno igralište Područne škole Črešnjevo te su najavljeni Dani Centra izvrsnosti Varaždinske županije
Varaždinska županija

NOVO IGRALIŠTE

Uz partiju šaha otvoreno igralište Područne škole Črešnjevo te su najavljeni Dani Centra izvrsnosti Varaždinske županije

Varaždinska županija je uložila 360.000 kuna u uređenje igrališta, koje je posebno po tome što, uz nogometno i košarkaško igralište, ima i dva šahovska polja.

Partijom šaha na otvorenome koju su odigrali županijski prvaci, učenice PŠ Druškovec i učenici VI. OŠ Varaždin je danas, 17. travnja, otvoreno novouređeno igralište Područne škole Črešnjevo. Varaždinska županija je uložila 360.000 kuna u uređenje igrališta, koje je posebno po tome što, uz nogometno i košarkaško igralište, ima i dva šahovska polja.

- Za igranje šaha na ovom igralištu već vlada veliki interes. Time smo ispunili cilj, a to je da se dodatno popularizira šah koji je izvanredno pedagoško sredstvo. Utječe na razvoj pamćenja, logike i koncentracije kod djece, koja razvijaju sve stupnjeve kritičkog mišljenja - istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Na otvorenju je bio i dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport, kao i ravnateljica OŠ Tužno, Jasna Brdar.

- Poseban je dan za našu područnu školu, jer je školsko-sportsko igralište veliki plus budući da će naših 100-tinjak učenika sada moći vježbati na vanjskom prostoru - rekla je ravnateljica Brdar. 

Zahvaljujući Strategiji o uvođenju šaha Varaždinske županije, koja je usvojena 2016. godine, sve se veći broj osnovnoškolaca bavi ovom igrom.

- Šah se počeo uvoditi u županijske škole kao izvannastavna aktivnosti, a ponosni smo što se u tri godine broj učenika koji se bave šahom s 30 povećao na 200. Posebno zadovoljstvo je što mogu najaviti da će da će u subotu, 27. travnja, biti održan 3. po redu Festival šaha Varaždinske županije u prostorima Prve gimnazije Varaždin - rekao je zamjenik Paljak.

To je samo jedno od događanja u sklopu Dana Centara izvrsnosti Varaždinske županije koji će biti održani od srijede, 24. travnja, do subote, 27. travnja. U srijedu, 24. travnja, bit će održan Festival informatike Varaždinske županije (Prva gimnazija Varaždin), a u četvrtak, 25. travnja, 5. Festival matematike Varaždinske županije (Gospodarska škola Varaždin).

Vrhunac će biti u petak, 26. travnja, kada će u 10 sati u hotelu Turist početi 1. međunarodna tematska konferencija 'Rad s visokomotiviranim učenicima', na kojoj će sudjelovati i predavanja održati ugledni gosti iz Hrvatske, ali i inozemstva. 

- Prvu konferenciju posvećenu darovitim učenicima organizira Europski centar za darovite - Centri izvrsnosti Varaždinske županije pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Na konferenciju dolazi prof. dr. sc. Albert Ziegler, predsjednik vijeća Europske mreže za podršku darovitima, prof. dr. sc. Lianne Hoogeveen iz Nizozemske, prof. dr. sc. Mojca Juriševič iz Slovenije i brojni drugi stručnjaci, među kojima i poznati Korado Korlević iz Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan. I dok će svi oni održati predavanja, dolazak na konferenciju najavili su i brojni drugi ugledni gosti, među kojima i aktualni i bivši dekani fakulteta iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Nizozemske,… - najavio je Paljak.

Najnovije

Reci što misliš!