Vijesti / Varaždinska županija
Varaždinska županija
Ove subote održava se Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, dolazi i ministar Tolušić
Varaždinska županija

MANIFESTACIJA U VARAŽDINU

Ove subote održava se Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, dolazi i ministar Tolušić

Cijela manifestacija održavati će se ispred Županijske palače na Franjevačkome trgu, kao i u samome atriju palače...

Ove subote, 13. travnja, bit će održani Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, a organizatori su ovogodišnje manifestacije Ministarstvo poljoprivrede, Varaždinska županija te Istarska županije. Cijela manifestacija održavati će se ispred Županijske palače na Franjevačkome trgu, kao i u samome atriju palače, a što sve čeka građane rekli su danas na prigodnoj press konferenciji predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc. Dragutin Vincek, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni, a pressici je prisustvovala i Marija Cafuk iz Udruge 'Zeljari' Vidovec.

- Varaždinska županije po prvi puta sudjeluje u ovakvoj manifestaciji, pozivamo sve građane da se odazovu obilježavanju ovoga Dana, jer će zaista biti puno toga prezentirano, od Istarskog pršuta, Međimurskog mesa z tiblice, Poljičkog soparnika, Varaždinskog zelja, Baranjskog kulena i još mnogoi drugih delicija. Želim istaknuti kako ćemo promovirati naše proizvode, naše OPG-ove, a uz sve to nastupiti će naša Kulturno umjetnička društva, kao što je Udruga Hajdina, Tamburaški sastav Lompuš, a posjetiteljima će se predstaviti i KUD Istra. Posebno me veseli nastup djece iz Dječjeg vrtića Bajka te učenika Osnovne škole iz Vidovca. Cilj ove manifestacije je podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite naziva hrvatskih autohtonih proizvoda, kao i jačanje turitičke ponude naše Županije – rekla je Natalija Martinčević te dodala kako će učenici Gospodarske škole pripremiti jela Varaždinskog kraja koja će se dijeliti posjetiteljima.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek istaknuo je kako na razini Europske unije postoji 1141 zaštićeni proizvod, a Hrvatska se nalazi na dvanaestom mjestu što se tiče zaštićenosti proizvoda.

- Hrvatska ima 21 zaštićeni proizvod, a najviše ih ima Republika Italija, čak 330. Drago nam je da je i varaždinski klipić u postupku evaluacije za dobivanje statusa zaštićenog proizvoda – rekao je pročelnik Vincek.

Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni je nagalsio važnost povezivanja učenika s ugostiteljskim objektima koji spremaju našu tradicionalnu hranu jer se na taj način mladi ljudi odgajaju i uče kako cijeniti običaje i tradiciju.

- Uvijek treba biti uporan, raditi na zaštiti tradicionalnih vrijednosti, raditi na prepoznatljivosti gastronomskih  vrijednosti Varaždinske županije – zaključio je Damir Crleni.

Napomenimo kako će radno vrijeme samoga sajma biti od 9:00 sati, a u 11:00 sati počinje službeni program kada se očekuju obraćanja ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića te župana istarskog Valtera Flege i župana Varaždinske županije Radimira Čačića.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 6761

Reci što misliš!