zagorske gore

JAKO NAM JE BLIZU Objavljeno ime 13. parka prirode u Hrvatskoj

Ivanščica i okolica postaju hrvatski park prirode

Nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša objavilo obavijest o Parku prirode Zagorske gore, varaždinski župan Anđelko Stričak ustvrdio je da je to još jedan korak do proglašenja područja Ivanščice, Strahinjčice, Maceljske gore i Ravne gore 13. hrvatskim parkom prirode, piše Index.hr.

Ministarstvo je objavilo obavijest o Javnom uvidu u prijedlog zakona o proglašenju Parka prirode Zagorske gore, koji će početi 24. rujna i trajati do 23. listopada, a svi zainteresirani uvid mogu obaviti svakog radnog dana od 9 do 12 sati u prostorijama Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije.

Park na području Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije

Stričak ističe da mu je drago što se nakon četiri godine, otkako je sadašnji ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, a tadašnji saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan pokrenuo inicijativu za proglašenje parka prirode na sjeveru Hrvatske, došlo na korak do njegova proglašenja.

„Zaštita okoliša jedan je od prioriteta Varaždinske županije, stoga veliku pažnju posvećujemo očuvanju gorskih masiva Ivanščice i Ravne gore. Provedena istraživanja pokazala su da se na tim područjima još uvijek mogu pronaći brojne rijetke vrste”, kaže Stričak.

To potvrđuje da područje Ivanščice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljske gore zaslužuje dodatnu zaštitu u kategoriji parka prirode. „U više navrata isticao sam kako je proglašenje tog dijela županije parkom prirode važno ne samo kako bi taj prostor očuvali i zaštitili, već i zbog razvoja turizma i demografske revitalizacije tog kraja”, ističe župan.

Stričak smatra da će proglašenje prvog parka prirode na području Varaždinske županije pridonijeti i lakšem povlačenju sredstava iz EU fondova, javlja Index.hr.

Park prirode protezat će se na području Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, uvid u dokumentaciju moguć je i na mrežnim stranicama ministarstva, a javno izlaganje održat će se 2. listopada ove godine u Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije s početkom u 17 sati.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije