UPISI U SREDNJE ŠKOLE

GRADITELJSKA, PRIRODOSLOVNA I RUDARSKA ŠKOLA VARAŽDIN Od prirodoslovne gimnazije do tehničkih zanimanja

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola upisuje učenike u vrlo raznolike programe od prirodoslovne gimnazije do tehničkih zanimanja iz područja geologije, rudarstva, prehrane, kemijske tehnologije i graditeljstva, a u tom području upisuju i trogodišnja zanimanja

Jedan od najatraktivnijih programa je arhitektonski tehničar. Ako volite crtati, maštoviti ste i želite oblikovati grad i svijet u kojem živite na svoj način, ovo je program za vas. Graditeljstvo, a posebno arhitektura je uvijek potrebno, a današnje mogućnosti uz nove materijale i nove načine gradnje su beskrajne.

Građevinski tehničar sudjeluje u svim poslovima građenja: od planiranja i pripreme, preko projektiranja, do izvedbe građevine. Razlikujemo poslove građevinskog tehničara visokogradnje (obiteljskih kuća, vikendica, garaža, višekatnih objekata…) i građevinskog tehničara niskogradnje (ceste, pruge, mostovi, zračne luke, vodovodi,…). Prema poslu kojeg obavlja može biti: neposredni proizvođač – njegov je posao organizacija i nadzor nad izvođenjem većeg ili manjeg dijela poslova na gradilištu; planer-dispečer i kalkulant-analitičar bavi se pripremom i organizacijom proizvodnje; tehničar koji se bavi crtanjem. U području graditeljstva upisujemo i trogodišnja zanimanja – zidar, keramičar, monter suhe gradnje, rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima, tesar. Sva trogodišnja zanimanja su vrlo deficitarna i tražena kako u Hrvatskoj tako i u Europi. U tim zanimanjima učenici mogu dobiti stipendije i što je još važnije posao odmah nakon školovanja.

U području prehrane upisujemo dva programa prehrambeni tehničar i tehničar nutricionist. Prehrambeni tehničar je zanimanje koje se bavi obradom hrane, preradom i čuvanjem, tehnologijama pripreme hrane, industrijom. Tehničar nutricionist proučava pravilnu prehranu, kreira jelovnike od svakodnevnih do svečanih, ali i specijaliziranih za određene skupine ljudi. U našoj Varaždinskoj županiji su prehrambena industrija i graditeljstvo najzastupljenije djelatnosti i postoji njihova duga tradicija.

Ekološki tehničar– sve potrebnije zanimanje – proučava promjene u prirodi, analizira tlo, vodu i zrak te daje smjernice kako pomoći okolišu te kako živjeti u skladu s prirodom.  

U području geologije i rudarstva imamo dva programa – geološki i rudarski tehničar. Geološki tehničar proučava sastav tla, mogućnost eksploatacije, traži prirodne izvore nafte, plina mineralnih sirovina, proučava klizišta, stabilnost zemlje i stijena kod potresa. Rudarski tehničar vrši eksploataciju pijeska, šljunka i mineralnih sirovina za potrebe graditeljstva, posebno niskogradnje, izgradnje cesta. 

Učenici svih tehničkih programa redovito sudjeluju na državnim natjecanjima iz znanja i vještina koja su specifična za svaki program, a posebno uspješni su nam učenici u crtanju, keramičari, zidari i ekološki tehničari koji svake godine osvoje i po neku medalju.

Učenici tehničkih programa mogu nastaviti školovanje na fakultetima i veleučilištima diljem Hrvatske, a posebno je zanimljivo da su svi smjerovi zastupljeni u Varaždinu, na Geotehničkom fakultetu studij zaštite okoliša, na Sveučilištu Sjever- graditeljstvo, prehrana, a puno učenika upisuje i sestrinstvo, logistiku, ali i FOI. 

Prirodoslovna gimnazija – kvalitetnim programom olakšava upis na studije

Program koji je jedinstven u našoj županiji je Prirodoslovna gimnazija. To je gimnazijski program koji kroz sve četiri godine školovanja ima vježbe iz kemije, biologije i fizike, te smanjenu satnicu iz društvenih predmeta. Učenici na vježbama prođu kroz laboratorije i vježbe koje su vrlo slične vježbama na fakultetima iz prirodoslovlja te biomedicinskih studija što im znatno olakšava snalaženje na fakultetima i uvijek su jako dobri studenti.

Posebno nam je kvalitetna nastava kemije iz koje učenici svake godine odlaze na državno natjecanje i postižu zapažene rezultate. Znatna sredstva uložili smo za opremanje laboratorija iz kemije, fizike i biologije te pametne ploče za matematiku, geografiju i povijest. Od jeseni vas očekuju 4 najmodernija kemijska laboratorija te laboratorij za mikrobiologiju. Na taj način su učenici u mogućnosti proći kroz sve laboratorijske vježbe kako klasične tako i instrumentalne pomoću raznih mjernih uređaja koje čak ni neki fakulteti nemaju. Posebna pomoć našim učenicima je i to što naši nastavnici kemije sudjeluju u ispravljanju ispita DM te su vrlo kompetentni u tom području i kroz sve četiri godine rade na taj način da učenici što bolje polože kemiju i bez posebnih priprema.

Nakon mature učenici prirodoslovne gimnazije mogu upisati sve prirodoslovne i biomedicinske studije pa tako imamo učenike koji studiraju ili su već završili studije Farmacije, medicine, veterine, kemije na PMF-u, kemijske i prehrambene tehnologije, poljoprivrede i šumarstva, ali i matematike, informatike, na PMF-u i FOI, FER, strojarstvo, jezike, psihologiju pa čak i režiju i gluma. To pokazuje svestranost učenika ali i nastavnika da prilagode nastavu učenicima i njihovim brojnim talentima. 

Učenici naše škole također mogu steći DSD jezičnu diplomu iz njemačkog jezika koja im može puno pomoći pri traženju posla ili odlaska na studij u zemlje njemačkog govornog područja.

U školi djeluje i Centar izvrsnosti iz kemije što je potvrda dobrog rada. Također, sudjeluje u Erasmus + projektima pa su i naši učenici bili na razmjenama i projektima u Njemačkoj, Portugalu, Norveškoj, Litvi, Latviji i još nekim zemljama, a u pripremi imamo i nekoliko novih projekata koji čekaju nove učenike. Nakon nastave učenici se u školi mogu baviti raznim slobodnim aktivnostima – šah, čitalački klub, sportske aktivnosti, školski rock band i sl.

Kako škola ne bi bila samo mjesto učenja, kako bi se što više otvorili javnosti i povezali s društvom, organiziraju se razne humanitarne akcije- za Ludbreško sunce, socijalna samoposluga, Spas, Sklonište dobrote.

Promijenili smo i vizualni identitet škole u šarene kvadratiće karakteristične za svako obrazovno područje pa ćete nas sada moći prepoznati po tom šarenom mozaiku.

Pozivamo učenike 8. razreda da nam poklone povjerenje jer osim znanja želimo razviti empatiju prema onima kojima je pomoć potrebna i odgojiti dobre ljude jer njima ostavljamo ovaj svijet a želimo da je lijep, sretan i pošten.

Ponosni na svoje učenike

I ove godine je učenik Karlo Levanić iz 2. razreda arhitektonskih tehničara sudjelovao na Državnom natjecanju iz matematike i osvojio visoko 2. mjesto.

Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2022.

Od 10.5.2021. godine do 12.5.2021. godine u Zagrebu na Zagrebačkom velesajmu u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, održano je Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2022. Učenici naše škole natjecali su se u pet disciplina i postigli slijedeće rezultate:

Veronika Hrman – 4B – Eko laboratorij – 1. mjesto – mentorica Tamara Tkalec Car

Matko Hosni – 4F – Arhitektonske tehnologije – 2. mjesto – mentorica Danijela Đurić

Luka Migles – 3HI – Zidarstvo – 3. mjesto – mentor Milivoj Ptiček

Lovro Mišak –  3HI – Zidarstvo – 3. mjesto – mentor Milivoj Ptiček

Mihael Kralj – 3HI –  Keramičrstvo i oblaganje – 4. mjesto – mentor Damir Pečevski

Ema Kreč – 4F – Graditeljska tehnologija – 5. mjesto – mentor Rajko Kunić

Sve više poduzeća Varaždinske županije traži učenike naše škole za stipendiranje, stručnu praksu te zapošljavanje nakon završene srednje škole. Trenutno smo uspostavili suradnju sa Colasom, Vindijom, AGC capsules  te brojnim obrtnicima.

OBRAZOVNI PROGRAM

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola, Varaždin

Hallerova aleja 3, 42000 Varaždin

www.rudarska.hr

e-mail: gprs@ss-gprs-vz.skole.hr

Telefon: 042/313-292

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije