HDZ O UHIĆENJU MATIJE POSAVCA

PRIZNANJE JE SAMO VRH LEDENOG BRIJEGA Pravu sliku financija vidjet ćemo tek nakon izbora

- Ovo nije izolirani slučaj, na korupciju smo upozoravali godinama, kažu u HDZ-u Međimurske županije

Na današnjoj konferenciji za medije, tjedan dana nakon USKOK-ove akcije u kojoj je ‘pao’ donedavni međimurski župan Matija Posavec, ispred Hrvatske demokratske zajednice Međimurske županije novinarima su se obratili predsjednik Kluba vijećnika u Skupštini Međimurske županije Igor Ivković, predsjednik HDZ-a Grada Čakovca i gradski vijećnik Tomislav Marković, te vijećnik u Skupštini Međimurske županije dr. Goran Kozjak.

>> PRIZNANJE JE SAMO VRH LEDENOG BRIJEGA Pravu sliku financija vidjet ćemo tek nakon izbora

– Ne bismo o samim uhićenjima, jer je svojim priznanjem kaznenih djela Matija Posavec otklonio čak i mogućnosti špekulacije, ali želimo reći da ovo nije izolirani slučaj i da smo na to upozoravali godinama, istaknuo je na samom početku konferencije Igor Ivković.

Županijska bolnica Čakovec u kojoj je župan godinama kadrovirao, misterij nestanka osam milijuna kuna iz blagajne Općine Pribislavec koju je vodila bliska Posavčeva suradnica i osoba od povjerenja, Piškornica zbog koje su protiv župana dvije neovisne udruge podnijele prijave, postavljanje na poziciju direktora tvrtke REDEA-e d.o.o. osobu koja je županu vodila izbornu kampanju, te dugovi Međimurske županije koje se dugo skrivalo, a naposljetku je rebalansom utvrđeno da je riječ o iznosu od 85 milijuna kuna…

Sve su to ‘grijesi’ donedavnog župana na koje su, kažu u HDZ-u, upozoravali godinama.

– Kad sam župana na aktualnom satu sjednice Županijske skupštine možemo li i u Županijskoj bolnici Čakovec nakon nezakonite smjene dr. Roberta Grudića očekivati akciju USKOK-a kakva je uslijedila nakon identične situacije u zagrebačkoj bolnici Srebrnjak, župan Posavec mi je podcjenjivački odgovorio da je to u Međimurju nemoguće jer kod nas ne vlada HDZ pa nema kriminala. Sad smo vidjeli ima li ga ili ne, istaknuo je Ivković.

Na događanja u Bolnici podsjetio je dr. Goran Kozjak.

– Ravnatelj dr. Robert Grudić smijenjen je protuzakonito i ustoličen je dr. Tomislav Novinščak, a upravo je Posavec bio svjedok protiv ravnatelja Grudića. Kad je pravosuđe potvrdilo da se radilo o protupravnoj smjeni, sad već bivši župan tvrdi da se radi tek o proceduralnoj grešci. No, to je samo dio problema. Od toga da ravnatelj Novinščak dvije godine nije plaćao lijekove veledrogerijama zbog čega je država morala intervenirati sa 60 milijuna kuna, preko gomilanja dugova jer županijska vlast nije bila u stanju osigurati sredstva za ulaganja putem nacionalnih i europskih fondova, a bilo je i bespotrebnih ulaganja, do prekomjernog zapošljavanja, većinom nezdravstvenog osoblja, a sve pod paskom donedavnog župana i predsjednice Upravnog vijeća Sonje Tošić Grlač, istaknuo je dr. Kozjak te podsjetio da se već duže vrijeme ne sluša riječ struke zbog čega iz Bolnice odlazi kvalitetan zdravstveni kadar.

Na situaciju u Gradu Čakovcu nadovezao se Tomislav Marković, istaknuvši nezadovoljstvo što se zbog ovih događanja, za koje su krivi pojedinci, stvara negativna slika o Međimurju i Čakovcu u hrvatskoj javnosti.

– Vidljivo je da je dosadašnje upravljanje Čakovcem bilo u velikoj mjeri koordinirano iz Županije, od strane bivšeg župana. Nadam se da će se ova loša praksa promijeniti i da su stvoreni svi preduvjeti za samostalno funkcioniranje gradskih struktura, a u korist naših sugrađana, izjavio je Marković dodajući da se godinama upozoravalo na neracionalno trošenje novca iz gradskog proračuna i zaduživanje za projekte poput uređenja tržnice ili izgradnje vanjskih bazena, a za koje se moglo osigurati financiranje iz EU fondova.

Naposljetku, zaključio je Igor Ivković, Matija Posavec je u 12 godina postao majstor samopromocije, što pokazuju i plaćene reklame koje se ovih dana vrte na društvenim mrežama, a kojima se ističe da je Međimurska županija prva po razvrstavanju otpada u Hrvatskoj, s podebljanim imenom Matije Posavca, koji sam, kao ni županija, s time nema nikakve veze.

– Ovdje svakako možemo dodati i primjer javnog poziva za članove upravnih vijeća u ustanovama koji je trebao prikazati da je Međimurska županija prva u Hrvatskoj koja to radi na ovako transparentan način. Ovim uhićenjem pokazalo se da je to sve bila samo samopromocija jer se u upravna vijeća dolazilo, vidjeli smo kako, uz pomoć 10.000 kuna, pojasnio je Ivković te podsjetio na već pomalo zaboravljenu činjenicu da je još za obnašanja dužnosti zamjenika župana Matija Posavec bio u sukobu interesa, kad ga je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa na čelu s Dalijom Orešković kaznilo još 2013. godine.

Sadašnjeg županovog zamjenika Josipa Grivca, kojeg smatra časnom i poštenom osobom, pozvao je da učini financije Županije transparentnima i da se nakon tri godine javno prikaže podatak o ukupnim dugovanjima.

– Nažalost, čini se da je ovo priznanje Matije Posavca da je uzeo mito samo je vrh ledenog brijega, a pravu situaciju sa županijskim financijama vidjet ćemo tek nakon izbora, baš kao što gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini tek sad otkriva koliki su dugovi i minusi u poslovanju Grada, završio je Ivković.

Na novinarski upit jesu li u međimurskom HDZ-u već počeli razmišljati o imenima kandidata za župana na nadolazećim izborima, Ivković je odgovorio da taj kandidat sigurno neće biti ministar Darko Horvat, koji je te glasine sam opovrgnuo, a da HDZ, kao velika i organizirana stranka u Međimurju ima nekoliko kandidata ali bi trenutno bilo neozbiljno spominjati imena. No, barem ih je desetak ‘u igri’ – Goran Gotal, Goran Hozjak, Tomislav Marković, Ljubomir Kolarek, Dražen Srpak, Vjeran Vrbanec, pa i sam Ivković…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije