Vijesti / Uhićenja u Međimurju
Uhićenja u Međimurju
UHIĆEN U AKCIJI USKOK-A Mario Sever javio švercerima da ih nadziru, stigli su sakriti aute i uništiti dokaze
List Međimurje

POLICAJAC IZ MEĐIMURJA

UHIĆEN U AKCIJI USKOK-A Mario Sever javio švercerima da ih nadziru, stigli su sakriti aute i uništiti dokaze

Sever je tajne podatke odavao tijekom ‘operacije Marža’ prošle godine. Sada se, nakon nove akcije USKOK-a, za njega traži određivanje istražnog zatvora

USKOK je potvrdio da policijskog službenika međimurske policije Marija Severa sumnjiči za odavanje tajnih informacija tijekom jedne od operacija što su vođene protiv utajivača poreza još prošle godine. Sada se protiv njega, u najnovijoj antikorupcijskoj akciji kojom su obuhvaćeni bivši međimurski župan Matija Posavec i saborski zastupnik SDP-a Stjepan Kovač, traži određivanje istražnog zatvora.

Kako doznaje Telegram, Sever je tajne podatke odavao tijekom ‘operacije Marža’ koju je policija u suradnji s Carinom i Poreznom upravom finalizirala lani sredinom ožujka. I tu akciju koordinirao je USKOK.

U nju je, kako je tada objavljeno, bilo uključeno stotinjak međimurskih i varaždinskih policajaca, a u finalnoj fazi uhićeno je 13 osoba s područja Međimurske i Varaždinske županije. Prema prijavi, ova skupina udružila se kako bi na preprodaji rabljenih vozila ilegalno zarađivala izbjegavajući plaćanje poreznih obveza. Sumnja se da su uspjeli utajiti najmanje 5,5 milijuna kuna.

Vozila su nabavljana uglavnom u Njemačkoj. Sve je krenulo u veljači 2017., a vozila su na području Čakovca i Varaždina preprodavana do ožujka 2020. godine. Pritom je korištena krivotvorena dokumentacija u kojoj su lažno prikazivani izvorni dobavljači, a izdavanjem lažnih računa umanjivane su obveze plaćanja poreznih obveza.

Utvrđeno je tada da je ova skupina u kojoj je bio i čakovečki poduzetnik kojem je policajac Sever odao da ih se istražuje, nezakonito zaradila i na razlici između nabavne cijene nabavljanih vozila i cijene koju su ostvarili njihovom prodajom krajnjim kupcima. U pitanju je dodatnih 3,5 milijuna kuna.

Uništili dokaze zbog Severa

Iako su, dakle, informacije iz tajne operacije curile, istražitelji su ipak od osumnjičenih i njihovih firmi oduzeli više desetaka osobnih automobila, računala i mobitela.

Sada je pak utvrđeno da je gotovo godinu dana, od sredine travnja 2019. pa do sredine ožujka 2020., policijski inspektor Sever jednom od osumnjičenih poduzetnika dojavljivao da ga se tajno nadzire. Otkrio mu je čak i kada je policija trebala krenuti s uhićenjima.

USKOK tvrdi da su zbog toga dvije osobe uništile dio dokaza koji ih povezuju s kriminalnim radnjama. Osim toga, jedan osumnjičeni poduzetnik je prije uhićenja uspio sakriti dio vozila što ih je njegova zločinačka grupa nabavila. Na taj je način spriječio policiju da mu ih oduzme.

Nova TV prva je objavila da je Posavec u mjere tajnog nadzora upao slučajno, te da je snimljen, među ostalim, dok je u slobodno vrijeme džogirao s prijateljem koji je već bio pod mjerama istražitelja. Je li to bio netko od osumnjičenih iz nastavka operacije Marža za sada se ne zna, no tu su osobu, kako doznaje Telegram, istražitelji su počeli pratiti još u rujnu prošle godine.

Prisluškujući tako Posavca i osobu s kojom je džogirao, istražitelji su u jednom trenutku posumnjali da se i župan bavi nekim nezakonitim radnjama. Zato su zatražili (i dobili) sudski nalog da i njega stave pod mjere.

I sam Mario Sever je pasionirani trkač te je sa svojim kolegama iz PU međimurske sudjelovao na brojnim utrkama.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!