FOTO: Četrdeset godina igranja košarke u Donjoj Dubravi

>> FOTO: Četrdeset godina igranja košarke u Donjoj Dubravi

Prije 40 godina u Donjoj Dubravi je s radom počeo Košarkaški klub Dubravčan. Te 1975. godine grupa zaljubljenika u taj sport pokrenula je osnivanje kluba, a za prvog predsjednika izabran je Mijo Miser.

Počeci košarke u Donjoj Dubravi datiraju u 1972. godinu, a vezani su uz Svjetsko prvenstvo u Ljubljani koje je populariziralo taj sport u međimurskom kraju. Prvi koš napravio je kovač Ljudevit Čižmešija, a prvi entuzijasti namontirali su ga na garažu kod Marijana Rusaka. Drugi koš postavljen je na lokaciji kod Vladimira Horvata. Igralo se plastičnom nogometnom loptom, sve dok Branko Hertelendi 1973. godine nije donio pravu “Tigrovu” košarkašku loptu iz Ljubljane.

Četrdeset godina kasnije u subotu, 13. lipnja svečano su proslavili okruglu obljetnicu. Sve je počalo odlaskom na groblje gdje je delegcija odala počast preminulim članovima. Cvijeće su položili i svijeće zapalili na grobovima dva bivša predsjednika – Mije Misera i Antuna Jagnjatovića te igračke legende kluba Dragutina Vidovića – Vičija. Proslava je nastavljena u Sportskom parku Krbulja gdje su se okupile sve generacije dobravskih košarkaša, nakon čega je kavani Opera održana zanimljiva prezentacija pod nazivom Sjećanje jednog košarkaša koju je pripremio dugogodišnji aktivni igrač Anđelko Lisjak.

Na vrlo zanimljiv način pobrojao je uspjehe i neuspjehe kluba te zgode i nezgode igrača. U sjećanju je ostala prva pobjeda koja je ostvarena protiv KK Drto iz Murskog Središća. Ulaskom u A2 košarkašku ligu 1994. godine KK Dubravčan ostvario je svoj najveći uspjeh. Tada se igralo s klubovima iz Osijeka, Slavonskog Broda, Đakova, Vinkovaca, Našica i drugih gradova. U toj prestižnoj ligi dobravski košarkaši ostali su četiri sezone.

A2 hrvatsku ligu napustili su 2005. godine nedostatka financija i od tada se natječe u nižim rangovima natjecanja sa tri ekipe – seniori, juniori i mlađi kadeti. Aktulani predsjednik Josip Brljak izrazio zadovoljstvo velikim odazivom na proslavu zahvalivši svim igračima i sponzorima koji su sve te godine živjeli uz klub.

Čestitke slavljenicima uputili su načelnik Donje Dubrave Dražen Miser i tajnik Međimurskog košarkaškog saveza Denis Perčić. Na kraju svi su članovi dobili priznanja, dok su sponzorima uručene zahvalnice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije