Prezentacija disc golfa na terenu u Varaždinskim Toplicama

>> Prezentacija disc golfa na terenu u Varaždinskim Toplicama

Disc golf je sport koji u svijetu ima tradiciju od preko 50 godina, ali njegov razvoj u Hrvatskoj tek započinje nakon što su 2014. godine uređena prva dva javna terena – prvi na Platku, a drugi u Varaždinskim Toplicama. Igra se po pravilima sličnim poznatijem golfu s lopticom, uz razliku što se u disc golfu bacaju diskovi (frizbiji) i njima se gađa poseban koš.

Disc golf teren Varaždinske Toplice uređen je za Grad Varaždinske Toplice od strane varaždinske tvrtke Lagoda j.d.o.o., a sastoji se od 18 staza. Kako bi se odigrao cijeli teren sa lakših žutih polaznih pozicija potrebno je oko 90 do 120 minuta, dok je za igru s težih plavih polaznih pozicija potrebno do 3 sata.

U četvrtak 23. travnja s početkom u 16:30 sati na terenu u “Lječilišnom parku” iznad arheoloških iskopina održati će se prezentacija disc golfa za uzvanike, zainteresirane građane i predstavnike medija, a od 17 sati započeti će igra prvog kola “Plave lige”.

U organizaciji tvrtke Lagoda j.d.o.o. tijekom cijelog proljeća na terenu u Varaždinskim Toplicama igrati će se dvije različite lige u stalnim terminima utorkom i četvrtkom. Za sudjelovanje u svakom kolu plaćat će se kotizacija u iznosu od 5 kn po igraču.

Aero liga na rasporedu je utorkom od 17:30, a u njoj će svi igrači igrati sa samo jednim, istim modelom diska. Disk Aero, kojeg proizvodi tvrtka Innova prvi je model diska napravljen posebno za ovaj sport još 1983. godine. Ovaj model diska odličan je za trening i upoznavanje novih igrača s disc golfom, a svaki igrač će ga dobiti za igru. Ova liga igrati će se na 15 staza s kraćih polaznih pozicija, a primjerena je i potpunim početnicima te mladima od 10 godina na više. Pojedino kolo će trajati oko 90 minuta.

Plava liga na rasporedu je četvrtkom od 17 sati, a za nju igrači trebaju ponijeti vlastite diskove (ili ih posuditi u Uredu Turističke zajednice grada). Ova liga će se igrati na 18 staza s dužih polaznih pozicija, a pogodna je za igrače koji su već isprobali disc golf i odigrali nekoliko runda na terenu. Pojedino kolo će trajati nešto više od 2 sata.

Detaljnije propozicije liga i pravila igre objavljena su na internet stranici www.lagodadiscgolf.com , a informacije će se objavljivati i na Facebook stranici Varaždinske Toplice Disc Golf Course.

Osim dvije redovne tjedne lige na terenu će se povremeno vikendima organizirati i jednodnevni turniri, turniri mješovitih parova i druge disc golf aktivnosti, a u planu je i jedan veći međunarodni turnir tijekom ljetnih mjeseci.

Kako igrati disc golf?

Svi igrači počinju bacanjem diska s polazne pozicije (tee). Igra se nastavlja s mjesta gdje se disk zaustavio te igrači ponovno bacaju prema košu. Igru uvijek nastavlja onaj igrač koji je najudaljeniji od koša, a ostali igrači ostaju iza njega kako mu ne bi smetali i kako ih ne bi pogodio diskom. Na kraju staze igrač u tablicu upisuje broj bacanja koja su mu bila potrebna da pogodi koš. Igra je gotova kada se odigraju sve staze, a najbolji je igrač onaj s najmanjim zbrojem bacanja.

Svako bacanje, osim početnih bacanja, izvodi se s mjesta na kojem se zaustavio bačeni disk. Igrač mora jednu nogu postaviti iza tog mjesta i tek tada izvesti bacanje. Ukoliko želi, igrač može promijeniti disk kod svakog bacanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije