Padobranski sportski klub Ludus i ove sezone organizira tečaj padobranstva

Na pragu smo proljeća – idealnog vremena za nove početke i zanimljive aktivnosti na otvorenom! Što bi svakako bilo dobro iskusiti? Zašto ne padobrastvo?

Padobranski sportski klub LUDUS i ove sezone organizira tečaj padobranstva.

Ukratko, padobranska obuka obuhvaća teorijski i praktični dio.

Teorijski dio obuhvaća:
1. Uvodno predavanje i povijest padobranstva
2. Poznavanje padobrana, padobranske opreme i zrakoplova
3. Tehnika izvođenja skoka padobranom s teorijom
4. Prinudni postupci u izvanrednim situacijama
5. Meteorologija
6. Pravila i propisi

Prije praktičnog dijela obuke kandidat mora proći i obvezni liječnički pregled pri jednoj od za to ovlaštenih zdravstvenih ustanova.

Praktični dio obuhvaća – skokove iz aviona! Nakon usvojenih teorijskih znanja, puno razgovora i priprema s instruktorima, slijedi izvođenje prvog skoka. Prvi skokovi izvode se u savršenim vremenskim uvjetima sa školskim padobranima velike površine kupola na aerodromima velikih sletnih površina kako bi se osigurala maksimalna sigurnost (u ovom trenutku PK Ludus prve skokove kandidata najčešće organizira na sportskom aerodromu u Ptuju – Moškanjcima).

Prvi skokovi izvode se s malih visina (1000 – 1200 m) s prinudnom aktivacijom padobrana po odvoju od aviona (Static Line). Slobodan pad ograničen je na minimum, a cilj prvih skokova je da kandidat nauči izvesti pravilan, stabilan i siguran odvoj od aviona. Glavni padobran aktivira se automatski nakon čega kandidat samostalno upravlja kupolom padobrana i slijeće. Nakon nekoliko ovakvih skokova i usvajanja sigurnog odvoja od aviona, prelazi se na “skokove na slobodno” odnosno bez automatskog otvaranja glavnog padobrana. Visine iskakanja postepeno se povećavaju, vrijeme slobodnog pada se produljuje, a padobranac postaje pilot svog tijela i uči letjeti. Brzina napretka svakog od kandidata individualna je, a prema tome i daljnji nastavak obuke.

Nakon prvih šest skokova kandidat nastavlja svoj put prema A licenci (25 skokova). Tokom tog perioda kandidati iznajmljuju opremu od kluba, sami plaćaju skokove (do početne A licence sportskog padobranca – 25 skokova učenici padobranci u mogućnosti su izvoditi skokove isključivo uz prisutnost ovlaštenog instruktora).

Nakon što kandidat stekne uvjete za polaganje dozvole za sportskog padobranca, pristupa ispitu za sportskog padobranca te polaže teorijski i praktični dio ispita (1 skok) i stječe međunarodnu dozvolu sportskog padobranca (A dozvola) koja mu omogućuje samostalno bavljenje padobranstvom. Kao član PK Ludus padobranac i dalje ima mogućnost unajmljivanja opeme i organiziranog bavljenja padobranstvom. Članovi našeg kluba razvijaju se u različitim padobranskim disciplinama (freefly, relative, wingsuitflying…) i organizirano skaču na aerodromima u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i dalje.

Drugi pristup padobranske obuke je AFF (Accelarated free fall). Ovaj pristup podrazumjeva teorijsku obuku istovjetnu ranije opisanoj s tom razlikom da kandidat po završetku teorijske obuke kreće sa izvođenjem skokova sa 4000 m. Početak obuke podrazumijeva 2 tandem skoka kako bi kandidat dobio osjećaj i uvježbao položaj tjela u slobodnom padu i let pod kupolom. Nakon toga kandidat uz prisustvo dvojice AFF instruktora izvodi samostalan skok s 4000 m dok ga instruktori “drže” i korigiraju u slobodnom padu sve do otvaranja padobrana. PK Ludus trenutno ne organizira ovu vrstu obuke, a ukoliko želite više informaciju slobodno nas kontaktirajte kako bi vas uputili na klubove i kolege koji je organiziraju. Cijena AFF tečaja bitno je veća od standardne padobranske obuke (Static line).

Za sve ostale informacije slobodno kontaktirajte s nama na broj 099 215 1919 ili adresu elektroničke pošte skydiveludus@gmail.com. Naši nastavnici Miroslav, Romeo, Draško i Davor očekuju vas na inicijalnoj predstavljanju!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije