Šest desetljeća uspjeha STK Mihovljan

>> Šest desetljeća uspjeha STK Mihovljan

Stolni tenis se u Čakovcu počeo igrati 1925. godine kada ga je iz ondašnje stolnoteniske velesile Mađarske donio svestrani sportaš Gaza Legenstein i igrao ga sa suprugom Elizabetom i prijateljima u kavani Royal. Pedesetih godina prošlog stoljeća osnovani su stolnoteniski klubovi u Mihovljanu, Šenkovcu i Kotoribi. Osnovan je i Općinski stolnoteniski odbor koji je objedinjavao rad ovih klubova i natjecanja.

>>> Stolnoteniski klub Mihovljan obilježava 60 godina rada

Stolnoteniski klub Mladost Mihovljan osnovan je 1954. godine. Josip Pokorni je bio mladi učitelj koji je zaludio stolnim tenisom nekolicinu omladinaca, prije svega Pavla Flaca i pionira Franju Soldata. Prvi stol na kojem su trenirali napravio je stolar Ivan Bubek, a mjesto treninga bili su skučeni prostori u zadružnom domu.



Igranje stolnog tenisa imalo je sinergijski efekt pa su u Mihovljanu i drugi sportovi počeli biti popularni te je 1962. godine osnovano Sportsko društvo Sloboda. Godine 1977. klub je doživio novi uzlet pod vodstvom Franje Mikaca i tadašnjeg predsjednika Mjesne zajednice Franje Bratića.

Prijelomna je 1984. godina kada je uz 30. obljetnicu rada sagrađena sportska dvorana u sklopu Sportskog doma Sloboda. Ljepšeg dara za zaljubljenike u mali reket i lopticu nije bilo, a svojim su rezultatima krali pozornost sportske i druge javnosti.

Već po završenoj prvoj sezoni u Prvoj hrvatskoj stolnoteniskoj ligi 1992. godine stolnotenisačice Slobode uključile su se u europska natjecanja. Igale su u kupu Nancy Evans i Kupu pvakinja. Prvi sraz na europskoj razini imale su u Oberndorfu 1992. godine.



Igračice i igrači osvojili su 19 ekipinih i pojedinačnih titula prvaka Hrvatske. Većina uspjeha vezana je uz nastupe u samostalnoj Republici Hrvatskoj. U najvećem broju slučajeva uz titulu prvaka veže se ime Sanele Jurinec. Sanela je najdominantnija figura u povijesti kluba i nećemo pretjrati, ako kažemo da je stolni tenis značajno dobio na popularnosti u Međimurju kada su se počeli nizati njezini rezultati. Od 19 osvojenih titula Sanela je osvojila 13.

Od kadetskih do seniorskih igračica i igrača javljala su se imena koja su ulazila u hrvatsku reprezentaciju. Iako je znatno ranije konkurirala za ulazak u jugoslavensku reprezentaciju, Sanela Jurinec je u hrvatskoj reprezentaciji iskusila istinsku draž igranja. Uz nju, nastupali su i Vjeran Mesarić, Ivana Mesarić, Sandra Sušilo i Ivana Koštarić.

Uz naše reprezentativce u klubu igraju i druga velika imena stolnog tenisa: rumunjska reprezentativka Eila Ciosu 3. igračica Europe 1996. godine i Tatjana Kostromina, reprezentativka Bjelorusije, Oxana Kusch reprezentativka rusije, Kisekinja Tong Xiao i naša reprezentativka Sandra Paović.



Dominaciju u klubu s vremenom su preuzele igračice. Nakon 30 godina dominantne uloge muških igrača rezultatima su u prvi plan došle djevojke. Rad s njima obilježili su ljudi kojima je stolni tenis puno više od hobija – treneri Pavao Flac, Franjo Soldat, Franjo Mikac, Franjo Flac, Mladen Vidović i Samir Kućevi. Najveći doprinos su dali profesionalni treneri Kinez Huang Ciao Lin koji je u klubu bio dvije godine, Vladimir Jefremov koji je bio četiri godine i Robert Mikac koji igrače vodi kontinuirano od 1990. godine. On je bivši igrač koji je tri godine vodio hrvatsku juniorsku reprezentaciju, a danas je član Stručne komisije Hrvatskog stolnoteniskog saveza u kojem je imenovanje i pitanje stručnosti i pitanje časti.



Najznačajnija je sezona 1993./1994. kada su seniorke Jurinec, Mesarić, Koštarić, Helena Flac, Sušilo i Kostromina postale ekipne državne prvakinje i to je bio najveći dotadašnji klupski uspjeh. Klub je tada nosio ime Čakovečke banke. U sezoni 1995./1996. klub počinje djelovati pod imenom List Međimurje, a već naredne godine njegove igračice postaju po drugi puta državne prvakinje.

Rezultate na natjecanjima svih rangova i važnosti teško je prebrojiti pa izdvajamo kada je ovaj klub dao prvake Hrvatske:
1985./86. juniori ekipno
1988./89. seniori ekipno
1989./90. juniorke ekipno, pionirke u parovima i pionirke u pojedinačnoj konkurenciji
1990./91. seniorke ekipno
1991./1992. juniorke i seniorke u parovima, pionirke ekipno i pojedinačno i pionirke u parovima
1992./93. juniorke pojedinačno i ekipno
1993./94. juniorke ekipno i u parovima, seniorke ekipno i u mješovitim juniorskim parovima
1995./96. seniorski mješoviti parovi
1996./97. žene su bile prvakinje države i 3. u Kupu Nancy Evans
2000. Sandra Paović juniorska viceprvakinja Europe i bornačana na seniorskom Europskom prvenstvu
2000. Sanela Jurinec seniorska prvakinja države
2002. na Svjetskom festivalu mladih Karlo Posavec je među 8. i Nino Bujan među 16 najboljih

Deset godina uzastopce ženski je dio kluba bio proglašen najboljom ekipom godine, a Sanela Jurinec međimurska sportašica godine. Na svim rezultatima i postignućima čestitamo STK Mihovljan i želimo im još puno desetljeća uspješnog rada.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije