Disc golferi iz 12 zemalja dolaze u Varaždin

Disc golf klub Varaždin i tvrtka Lagoda j.d.o.o. organizatori su trećeg međunarodnog disc golf turnira u Hrvatskoj. Turnir pod nazivom “Drava Forester” (www.dravaforester.com) održavati će se 8. i 9. studenog na Dravi, kod Gradske sportske dvorane.

Nakon što je na prvom turniru 2012. godine sudjelovalo 26 igrača i igračica iz četiri zemlje, a drugo izdanje je 2013. godine održano s 50 sudionika, ovogodišnji turnir brojat će 90-ak natjecatelja koji stižu iz cijele Europe.

Posebno vrijedi istaknuti da se u Varaždin vraćaju prošlogodišnji pobjednici Katka Bodova iz Slovačke te Matias Soderstrom iz Finske kako bi obranili svoje titule, a da to ove godine neće biti lako govori podatak da će u “Drava Foresteru” sudjelovati Europski prvak u kategoriji iznad 40 godina Ville Piippo te Europska prvakinja u kategoriji žena Jenni Eskelinen, oboje iz Finske.

Još jedna činjenica vrijedna spomena koja govori o kvaliteti varaždinskog turnira je i ta da na turnir ponovno dolazi i Haukur Arnason, igrač s dalekog Islanda, zemlje u kojoj je samo ove godine uređeno 20-ak stalnih disc golf terena.

Turnirska natjecanja odvijati će se na prostoru uz dvoranu “Arena” tijekom cijele subote te u nedjelju od 11 do 14 sati. Najzanimljiviji dio za publiku biti će u nedjelju od 14:30 sati kada će se održati finalni dio natjecanja sa najboljih pet igračica i igrača.

Turistički potencijal ovog sporta je prepoznalo i Ministarstvo turizma dodijelivši potporu za razvoj sportsko-rekreativnog turizma kroz disc golf, a taj primjer su slijedili i Primorsko-goranska županija na čijem je izletištu Platak ove godine uređen 1. stalni disc golf teren u Hrvatskoj te grad Varaždinske Toplice za koje se ovih dana završava uređenje disc golf terena. S obzirom na porast interesa za ovaj sport, te uz realnu mogućnost da se u 2015. godini diljem Hrvatske uredi još nekoliko javnih terena naša bi zemlja vrlo brzo zbog svojih prirodnih ljepota mogla postati top-destinacija za disc golfere, ali i za sve druge zaljubljenike u aktivan odmor u prirodi.

Što je disc golf?

Ne znate što je disc golf? Niste jedini, s obzirom da je u Hrvatskoj ovo sport koji tek započinje svoj veliki “boom”. Sport je atraktivan, zanimljiv i ono što je najvažnije – jeftin, kako za organizatore tako i za same igrače.

Sam sport je vrlo sličan klasičnom golfu uz razliku u tome što igrači, umjesto da koriste palicu i lopticu, bacaju posebno dizajnirane leteće diskove u disc golf koš. Najvažnija razlika između klasičnog golfa i disc golfa je da za potonji nisu potrebni skupi, umjetni tereni već je za dobar teren idealna netaknuta priroda. Postavljanje samog terena ne zahtijeva nikakve intervencije u prirodi i prirodnim preprekama, štoviše, što zahtjevnije to bolje.

Središnje globalno tijelo koje vodi brigu o razvoju sporta te o natjecanjima je Professional Disc Golf Association (www.pdga.com). Prema statistici PDGA-a od 8 do 12 milijuna ljudi barem jednom je isprobalo ovaj sport, a redovitih igrača u svijetu ima oko 500.000. Tokom 2011. godine diljem svijeta održano je 1.338 natjecanja sa ukupnim nagradnim fondom od preko 2 milijuna američkih dolara. Da je sport pogodan za igrače svih dobi pokazuje i evidencija članstva PDGA-a prema kojoj je 30% članova staro od 20-29 godina, 32% od 30-39 godina te čak 32% starijih od 40 godina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije