U susret Svjetskom prvenstvu u ribolovu: Intervju sa Zoranom Pfeiferom

Naša zemlja, od 8. do 14. rujna bit će domaćin 61. Svjetskog prvenstva u ribolovu udicom na plovak. Natjecanje će biti održano na odvodnom kanalu Hidroelektrane Donja Dubrava između Svete Marije i Donje Dubrave, a kako nam je rekao predsjednik Organizacijskog odbora Svjetskog prvenstva Zoran Pfeifer, Međimurje je s razlogom odabrano za domaćinstvo.

Pfeifer koji je i predsjednik Saveza športskih ribolovnih društava Međimurske županije kazao je kako u Međimurju ima oko 5 000 registriranih ribiča, od kojih se njih 300-tinjak, bavi natjecateljskim ribolovom.

– Imamo direktora reprezentacije, glavnog trenera, dva od pet nacionalnih reprezentativaca, pobjednike u mlađim, ali i ženskim kategorijama. No, najveća naša prednost je organizacija. U savezu smo posloženi od vrha prema dolje, kao u poduzeću. Zna se tko je gdje, što radi i kako radi – kazao je Pfeifer. Dodao je kako to najbolji ribolovni savez u Hrvastkoj, koji je u Međimurju jako razvio taj sport.

Na SP-u sudjelovat će preko 400 natjecatelja iz više od 37 država. Očekuje se da će u dane prvenstva taj dio Hrvatske ostvariti  20 000 noćenja. Hrvatska je dobila domaćinstvo prvenstva u konkurenciji Portugala, Francuske i Poljske, ne samo zbog velikog broja registriranih ribolovaca, kojih ima oko 35 000, već i zbog ispunjenja svih kandidacijskih uvjeta, prije svega organizacije te smještaja natjecatelja i posjetitelja.

Svjetsko prvenstvo počinje 7. rujna izvlačenjem brojeva bokseva, do 11. rujna traju slobodni treninzi, 12. rujna na rasporedu je obavezan trening, dok se riba lovi u subotu 13. i nedjelju 14. rujna. Pfeifer je istaknuo kako je veliki broj reprezentacija već stigao u našu zemlju.

– Njihovi dojmovi su odlični, čuli su kako smo sve dobro pripremili, ali kada su vidjeli što smo pripremili bili su oduševljeni. Zaista je sve na svojem mjestu i pokazali smo kako zaista spadamo u srednju, a ne istočnu Europu – poručuje prvi čovjek organizacije prvenstva,  ali i dodaje:

– Jedino što zabrinjava goste je voda.  Naime nisu naučeni natjecati se na tako brzoj i čistoj vodi u kojoj se nalaze velike ribe. Na prošlom prvenstvu lovilo se u mutnoj i sporoj vodi te će im naš 3,8 kilometara duga dionica našeg kanala biti poseban izazov – smatra Pfeifer. 

– Trebam pohvaliti angažman Grada Preloga i gradonačelnika Ljubomira Kolareka koji nam je bio odličan partner u organizacija i bez njega i gradskih službi, slobodno mogu reći kako prvenstva ne bi bilo. Uz Prelog potencijal za promoviranje su prepoznali i Grad Mursko Središće te Općina Nedelišće koji su nam, svako u okviru svojih mogućnosti pomogli. Prvenstvo se iz dana u dan sve više prepoznaje kao nešto dobro, što će nas prezentirati svijetu i otvoriti brojna vrata.

Vlada izuzetna pozitivna atmosfera, ali ne bi mi bili Hrvati da nije bilo onih s malom dozom zločestoće. Usprkos tome i ja i i Oraganizacijski odbor smo jako ponosni jer smo doveli Svjetsko prvenstvo i tko nam to može zamjeriti.” jasan je čelni čovjek organizicijskog odbora.  O očekivanju nastupa naših ribiča naglasio je kako bi sve bolje od 10 mjesta bilo fenomenalno.

“Među reprezentativcima su dva Međimurca i jedan Varaždinac, pa slobodno mogu reći da ti dečki imaju predsnost domaćeg terena. Na prošlom Svjetskom prvenstvu u Poljskoj bili smo među posljednjima, a sada taj plasman moramo popraviti. Dečkima smo omogućili najbolje uvjete za pripremu, a na njima je sada da pokažu kako mogu i znaju bolje”. Pokrovitelj Svjetskog prvenstva je Predsjednik Republike dr. Ivo Josipović. Svečano otvorenje bit će održano 11. rujna u Prelogu.

Ribolov izuzetno zahtjevan fizički sport

Naši reprezentativci tijekom zime trenirali su u teretani, kazao je predsjednik Organizaijskog odbora SP u ribolovu udicom na plovak Zoran Pfeifer. – Ne biste vjerovali koliko je ribolov fizički zahtjevan sport. Natjecatelji  dva uzastopna dana, od 10 do 14 sati pecaju ribu.

Već nakon prvih pola sata javljaju se znakovi umora jer je izuzetno teško držati štap u tom položaju više minuta. Izazivam bilo kojeg sportaša, nekog tko je u treningu, može rukometaša, da izdrži dva sata u ribolovu udicom na plovak. Ukoliko uspje plaćam njemu i cijeloj ekipi večeru – ozbiljan je bio Pfeifer.

Ribolov u svijetu veliki biznis

U Hrvatsku na Svjetsko prvenstvo kao favoriti dolaze velike ribičke nacije; Velika Britanija, Francuska i Italija. Njihove timove čine profesionalci kojima je ribolov hobi i posao. U svijetu se oko ribolova okreće veliki novac, tu je uključen veliki broj multinacionalnih kompanija koje onda i sponzoriraju reprezentacije iz svojih zemalja.

Tako jedan ribičkih set, kojeg imaju ribiči iz Zapadne Europe, stoji i po 10-tak tisuća eura. Oni to dobivaju gratis dok naši reprezentativci kupuju setove po znatno jeftinijoj cijeni. Pretpostavlja se da u svijetu postoji oko pola miljarde ribolovaca.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije