Uspješni triatlonci Triatlon kluba Međimurje na Svjetskom prvenstvu

Prethodnog vikenda 22. i 23. kolovoza održano je Svjetsko prvenstvo u dvostrukoj ironman distanci. Mjesto održavanja je bila Murska Sobota u Sloveniji, točnije mjesto Bakovci.



Dvostruki, kao što ime kaže, je dvostruka ironman distanca. Pliva se 7.6 km, vozi bicikl 360 km, a trči 84.4 km. Sve iznad ironman distance (3.8 km plivanja-180km bicikla-42.2km trčanja ) se smatra ultratriatlonom i postoji Svjetska ultratriatlon asocijacija (IUTA-International Ultratriathlon Association). Pod njezinim okriljem su dvostruki, trostruki, peterostruki, desterostruki i dvadeseterostruki ironman. Navedene distance jesu ekstrem, ali opet ima određeni broj ljudi koji se time bavi.



Svake godine postoje utrke Svjetskog kupa, a jednoj od njih se dodjeljuje status Svjetskog Prvenstva.  Ove godine je to bila utrka u Sloveniji. Na utrku se prijavilo 48 natjecateljica i natjecatelja (7 žena i 41 muškarac) iz cijelog svijeta. Hrvatska je imala 8 predstavnika čime je bila najbrojnija nacija. Nastupili su Dario IvanagićHrvoje Huzanić, članovi TK Međimurje Nenad Šimunko, Danijel Turek i Pavao Vlahek, članovi TK Jarun, Josip Dikon i Damir Ćurić te jedina žena, Karla Čović iz TK 042 Varaždin.


Na središnjem trgu u Murskoj Soboti održalo se je dan prije otvorenje prvenstva uz mimohod po državama i pod zastavama. Sama utrka je počela u petak u podne sa 7.6 km plivanja. Plivalo se je u lokalnom jezeru 18 krugova u obliku trokuta.  Nakon 2 h : 10 minuta prvi je iz vode izašao Mathew Vinn-Smith iz Velike Britanije koji je vodstvo zadržao do kraja i pobijedio. Od naših je nakon 2h i 25 minuta kao 10. ukupno izašao Pavao Vlahek , a iza njega redom Ivanagić, Turek, Huzanić,…. Plivanje je već uzelo jednu natjecateljicu koja nije bila u stanju završiti tu dionicu.



Vožnja bicikla se sastojala od 360 km uobličena u 74 kruga na cesti potpuno zatvorenoj za promet. Limit za završiti bicikl je bio u subotu u 7 sati ujutro. Nakon popodneva, večeri i noći prvi se je s bicikla skinuo prekaljeni as Ivanagić oko 2 ujutro, a nekoliko desetaka minuta iza njega i Vlahek te Turek i Huzanić malo kasnije. Ostatak ekipe je bicikl završio par sati kasnije. Nažalost tu je odustalo još nekoliko natjecatelja,među njima i iskusni ultratriatlonac Nenad Šimunko koji nije imao svoj dan (odradio biciklističke vožnje od  600km i 300 km  u roku 3 tjedna prije ove utrke).  

Trčalo se  je 54 kruga po zatvorenoj cesti u mjestu Bakovci, gdje fenomenalni žitelji dozvoljavaju da budu zarobljeni u svojim domovima 15 sati, dok se razne spodobe umorno klate kraj njihovih dvorišta. Dapače, na svoju incijativu stavljaju stolove s okrepom kraj svojih kuća tako da se vrlo lako dogodi da se na samoj utrci nadebljate.

Pobjedu je odnio spomenuti Britanac, Ivanagić je bio 5., Vlahek 11., Turek 16., Ćurić 32. , a Dikon 34. Karla  Čović je završila kao treća od tri natjecateljice koje su završile, a odustale su 4.



Hrvatska je ekipno (Ivanagić, Huzanić, Vlahek) osvojila 2. mjesto,  iza Njemačke, a zbrajala su se vremena prva tri natjecatelja reprezentacije. Hrvatska se pokazala u pravom svjetlu brojnošću i rezultatima, pogotovo onih koji su prvi put nastupili. Sve ovo ne bi bilo moguće bez suportera  (mame, žene , cure, prijatelji,…) koji su uz stazu probdjeli cijelo vrijeme dajući gelove, izotonike, sendviče, juhu , ćevape i sve što tijelo ultratriatlonca želi “use i nase”, a želi puno.

>>> Rezultati

Organizacija ove sportske priredbe je vrhunska i sve je posvećeno natjecatelju i isključivo njemu, a navijanje i potpora lokalnog stanovništva je nevjerojatna.



Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije