Alena Hrušoci u polufinalu Svjetskog juniorskog prvenstva u atletici

Svjetsko juniorsko prvenstvo u atletici, koje se ove godine održalo u Eugenu, najveće je atletsko natjecanje u povijesti održano na američkom tlu. 177 nacionalnih saveza, od Alžira do Zimbabvea, imalo je svoje predstavnike na ovom natjecanju. Borilišta je tijekom šest dana isprobalo oko 1750 sportaša iz cijelog svijeta!

Najljepša činjenica je da je Alena Hrušoci, trkačica na 400m s preponama, članica Atletskog kluba Nedelišće predstavljala Hrvatsku i Međimurje na ovoj veličanstvenoj smotri. Alena je nastup izborila otrčavši strogu normu Međunarodne atletske federacije, u ranijem dijelu sezone, te se tako našla među 36 najboljih svjetskih juniorskih preponašica.

U Eugene je Alena krenula s osobnim rekordom 1:00,23 na 400m prepone, što je bilo 52 stotinke sekunde bolje od zadane norme. Kvalifikacijsku utrku je imala 24. srpnja na stadionu “Eugene Hayward field” poznatom po mitingu Dijamantne atletske lige (IAAF Diamond League). Iako po rezultatu nije bila kandidat za prolazak u polufinale, njezin je cilj bio upravo to. Zacrtano, ostvareno. S rezultatom slabijim od osobnog rekorda (1:00,66) plasirala se kao 23. u polufinale. Dan kasnije je Alena pokazala da ima pravi borbeni, sportski duh.

U polufinalu utrke 400m prepone na svjetskom prvenstvu osvojila je 17. mjesto na svijetu, s rezultatom 1:00,44. Zanimljivost je da u obje utrke, kvalifikacijskoj i polufinalnoj, Alena dobivala drugu stazu. Druga staza je dobra kad je psihološki aspekt u pitanju jer se vide ostali trkači pred sobom, ali nije najbolja s geometrijskog aspekta. Druga staza ima manji radijus pa je teže pretrčavati prepone u zavoju nego npr., u 6. stazi. Ipak, Alenu to nije omelo, te je dokazala da je spremna natjecati se s najboljima na najvećim svjetskim smotrama.

U prilog toj tvrdnji ide činjenica da je u polufinalu bila trkačica s najslabijim osobnim rekordom, pa ipak, uspjela je ostaviti iza sebe 7 trkačica čiji su rezultati na papiru bili bolji. Ovo je kraj jedne uspješne juniorske atletske karijere, na najljepši mogući način, i vjerojatno početak jedne još uspješnije seniorske. Osim same Alene, ovom rezultatu su svakako najviše doprinijeli njezini roditelji, koji su je nesebično podržavali u sportskim ostvarenjima, i dugogodišnji trener Željko Jagec. Da bi dobili potpunu sliku: ovo ostvarenje svrstava Alenu među najuspješnije međimurske atletičare, odmah iza legendarnih, Branka Zorka i Željka Knapića.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije