Međužupanijska nogometna liga s 12 međimurskih i 6 varaždinskih klubova

Nakon puno dogovaranja i pregovaranja napokon smo (valjda) stigli do kraja o priči Međužupanijske nogometne lige Čakovec – Varaždin. Na sastanku s predstavnicima međimurskih nogometnih klubova predsjednik Međimurskog nogometnog saveza Mato Kljajić i tajnik Darko Jambrović podsjetili su na dugi niz mjeseci rješavanja ove zavrzlame.

Kako je već kod nas dogovorena Međimurska premier liga s 12 klubova na posljednju rundu pregovora s Varaždincima išlo se sa stavom da ni jedan od ovih klubova više ne može u niži rang. Varaždinci su bili korektni i razumni te su pristali da novu međužupanijsku ligu čini 12 međimurskih klubova i 6 varaždinskih.

Kljajić je podsjetio na nekorektan potez Varaždinskog nogometnog saveza kada su poslali dopise da se naši klubovi prijave u međužupanijsku ligu i to su ipak učini Čakovec i Graničar Kotoriba (?).

Liga od 18 klubova je preglomazna, no tako će biti samo u ovoj sezoni. Na kraju ispadaju četiri kluba i iduće godine će liga imati 16 klubova. Kako je Kljajić dodao dobili smo ono što na početku nismo mogli ni sanjati, a na prvom je mjestu bio interes klubova. U petak će biti Izvršni odbor MNS-a koji će poništiti odluku o Međimurskoj premier ligi i donijeti novu o Međužupanijskoj ligi Čakovec – Varaždin.

Neke od novosti za naše bivše županijske prvoligaše bit će što će se zapisnici morati voditi u sustavu COMET, u sastavu na početku susreta moraju biti barem dva igrača mlađa od 21 godine, a zbog primjera Čakovca iz prošle sezone u propozicijama piše da se smatra da je klub odustao od natjecanja, ako momčad nije odigrala tri susreta u sezoni pod čime se podrazumijeva i prekid zbog premalog broja igrača.

Što kažu propozicije?

Ligom rukovodi Županijski nogometni savez Varaždin, a svake dvije godine natjecanje se vodi iz jednog saveza. Svaki klub mora imati najmanje tri mlađe kategorije. Klubovi su obvezni započeti s najmanje 2 igrača mlađa od 21 godine i smiju imati najviše 2 igrača strana državljana na utakmici. Ekipa može imati najviše 7 zamjena, a mogu zamijeniti najviše 5 igrača. Zapisnik se vodi u sustavu COMET što znači da brojne klupske dužnosnike čeka edukacija i osposobljavanje za rad u ovom programu. Prvak ove lige igrat će kvalifikacije s prvakom skupine Koprivnica – Bjelovar – Virovitica za ulazak u 3. HNL istok. Iz lige u sezoni 2014./2015. ispadaju posljednje 4 plasirana kluba i u sezoni 2015./2016. liga će brojiti 16 klubova. U ligu ulaze prvaci županijskih liga i klub koji ispada iz 3. HNL.

Članarina i naknade

Članarina za ovu ligu iznosi 4 000 kn. Naknade vodstvu natjecanja: povjerenik za natjecanje 8 800 kn, povjerenik za suđenje 8 800 kn, disciplinski sudac 4 800 kn, a povjerenik za sigurnost i komisija za žalbe po potrebi. Naknade za suce:
– seniori: sudac 350 kn, pomoćni suci 250 kn, delegat 250 kn + putni troškovi
– juniori: sudac 200 kn + putni troškovi
– pioniri sudac 150 kn + putni troškovi
– mlađi pioniri 100 kn + putni troškovi

Stjepan Igrec: “Što ako ispadnu četiri varaždinska kluba?”

Tijekom rasprave Stjepan Igrec (Čukovec) pitao je što će se dogoditi, ako četiri posljednje pozicije zauzmu varaždinski klubovi. Odgovor je bio da tada ulazi u ligu prvak Varaždinske lige i da postoji mogućnost da međužupanijsku ligu čini 13 međimurskih klubova i samo 3 varaždinska.

Muke s Bergerovim tablicama

Kako je dosta klubova koji su blizu jedan drugome bitno je da se klubovi dogovore u kojem terminu će igrati i pokušaju unaprijed si posložiti da susjedni klubovi ne igraju u istom terminu kod kuće. Trebat će malo proučiti Bergerove tablice, vidjeti kontra brojeve i posložiti što bolju varijantu. Još je dodano da nema obaveznog snimanja susreta kako klubovi ne bi imali dodatne treškove.

Josip Zvonarek: “Čemu COMET kada nije dobar”

Josip Zvonarek (Mladost – Komet Prelog) se požalio na sustav COMET koji moraju plaćati, a nije pravovaljan. Podsjetio je na primjer kada je prošle sezone Mladost bila poražena za zelenim stolom od Graničara iz Kotoribe na, kako je naveo, dojavu Čakovca. Sustav nigdje nije upozoravao da igrač ne smije igrati, iako je u Mladost došao iz lige koja je u COMET-ovu sustavu. Odgovor je bio da klubovi sami moraju pratiti kartone, osobito kod prijelaza iz kluba u klub, a sustav COMET bi samo trebao biti kontrola i pomoć.

Tko su članovi ove lige?

I za kraj da vidimo tko su članovi ove lige. Iz Međimurja to bi trebali biti Polet (SMNM), Nedelišće, Rudar, Mladost Prelog, Graničar Kotoriba, Archea-Čakovec, Čukovec 77, Centrometal, Sloboda Slakovec, Naprijed i Sloga Čakovec. To je 11 klubova. Od Međimurske premier lige još je ranije odustala Mladost iz Palinovca, a sada je od međužupanijske lige odustao Dinamo Domašinec. Prema posljednjim informacijama još jedno mjesto će popuniti Pušćine.

Iz Varaždinskog saveza igrali bi Ivančica Ivanec, Novi Marof, Zadrugar Hrastovsko, Plitvica Gojanec, Plitvica Selnik i Jalžabet, a tu se još spominju Zelengaj i Lepoglava kao mogući klubovi. Kroz koji dan i tu će se raščistiti sve nepoznanice pa ćemo točno znati koji klubovi kreću u borbu za međužupanijske bodove 10. kolovoza.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije