Disc golferi iz 12 zemalja ovaj vikend dolaze u Varaždin

Disc golf klub Varaždin i tvrtka Lagoda j.d.o.o. organizatori su drugog međunarodnog disc golf turnira u Hrvatskoj. Turnir pod nazivom “Drava Forester” (www.dravaforester.com) održavati će se 9. i 10. studenog na Dravi, kod Gradske sportske dvorane.

Nakon što je na prošlogodišnjem turniru sudjelovalo 26 igrača i igračica iz četiri zemlje, te su svi napustili Varaždin prepuni dobrih dojmova, na ovogodišnjem turniru očekuje se duplo više sudionika, a već sada pristigle su prijave igrača iz čak 12 zemalja među kojima su i Finska, Norveška te daleki Island.

Organizatori su posebno zadovoljni što na turnir dolazi Derek Robins iz Ujedinjenog Kraljevstva, jedna od legendi ovog sporta te član Disc golf Hall of Famea kojem će ovo biti 22. država u kojoj je igrao disc golf i koji će dojmove iz Varaždina vrlo lako putem svog Facebook profila podijeliti sa igračima iz cijelog svijeta.

Turnirska natjecanja odvijati će se tokom cijele subote na prostoru uz dvoranu “Arena” te u nedjelju od 11 do 14 sati. Najzanimljiviji dio za publiku biti će u nedjelju od 15 sati kada će se održati finalni dio natjecanja za najboljih pet igrača i u kojem će svi zainteresirani moći vidjeti najbolje igrače kako bacaju leteći disk na udaljenosti od preko stotinu metara i to s izuzetnom prezicnošću u neposrednu blizinu disc golf koša.

Turistički potencijal ovog sporta nedavno je prepoznalo i Ministarstvo turizma dodijelivši 100.000 kuna bespovratnih sredstava za razvoj sportsko-rekreativnog turizma kroz disc golf i do kraja ove godine biti će postavljena prva četiri Hrvatska javna disc golf terena pa bi naša zemlja vrlo brzo zbog svojih prirodnih ljepota mogla postati top-destinacija za disc golfere, ali i za sve druge zaljubljenike u aktivan odmor u prirodi.

Što je disc golf?

Ne znate što je disc golf? Niste jedini, s obzirom da je u Hrvatskoj ovo sport koji tek započinje svoj veliki “boom”. Sport je atraktivan, zanimljiv i ono što je najvažnije – jeftin, kako za organizatore tako i za same igrače.

Sam sport je vrlo sličan klasičnom golfu uz razliku u tome što igrači, umjesto da koriste palicu i lopticu, bacaju posebno dizajnirane leteće diskove u disc golf koš. Najvažnija razlika između klasičnog golfa i disc golfa je da za potonji nisu potrebni skupi, umjetni tereni već je za dobar teren idealna netaknuta priroda. Postavljanje samog terena ne zahtijeva nikakve intervencije u prirodi i prirodnim preprekama, štoviše, što zahtjevnije to bolje.

Središnje globalno tijelo koje vodi brigu o razvoju sporta te o natjecanjima je Professional Disc Golf Association (www.pdga.com). Prema statistici PDGA-a od 8 do 12 milijuna ljudi barem jednom je isprobalo ovaj sport, a redovitih igrača u svijetu ima oko 500.000. Tokom 2011. godine diljem svijeta održano je 1.338 natjecanja sa ukupnim nagradnim fondom od preko 2 milijuna američkih dolara.

Da je sport pogodan za igrače svih dobi pokazuje i evidencija članstva PDGA-a prema kojoj je 30% članova staro od 20 do 29 godina, 32% od 30 do 39 godina te čak 32% starijih od 40 godina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije