Ugašena NK Ivančica, NK Varaždin u 3. HNL Sjever?

Iako je napravljen raspored 3. HNL sjever za iduću sezonu došlo je do promjena jer je na žalost ugašen jedan klub, a radi se o Ivančici iz Ivanca. Kako imamo sedam međimurskih klubova u ovom rangu (Međimurje, Nedelišće, Polet Sveti Martin na Muri, Mladost Prelog, Graničar Kotoriba, Čakovec, Rudar Mursko Središće) naše klubove sigurno interesira hoće li se igrati liga s 15 klubova ili ako će biti liga 16, tko će biti taj klub koji mijenja Ivančicu.

Kako piše e-ivanec.com Nogometni klub Ivančica, član 3.HNL Sjever, službeno je ugašen u klupskim prostorijama, a samim time je odstupio od natjecanja u Trećoj hrvatskoj nogometnoj ligi Sjever. Pripreme za prvenstvenu sezonu 2012./2013. koje su trebale početi u ponedjeljak, 22. srpnja nisu niti započele s obzirom na tešku financijsku situaciju u klubu i ostalih radnji vezanih za klub (još ranije odstupio predsjednik i kompletna uprava Kluba), a i većina igrača je napustila klub. Treningu su se odazvali igrači seniorske momčadi Priher, Gregur, Hudoletnjak, Puclin, Kostanjevec i Geček, nazočan je bio i tajnik kluba Josip Kušen, treneri Damir Friščić i Siniša Matuza, te Ivica Jagetić i domar Vlado Buhin.

I tako će  preostali igrači za koji dan  dobiti ispisnice i potražiti nove klubove, a klub koji slijedeće godine slavi 80-obljetnicu je ugašen i od jeseni se neće natjecati u 3.HNL Sjever, a kako stvari stoje, niti u Županijskim ligama Varaždinske županije. Ljubitelji nogometa još možda nisu svjesni što se događalo oko kluba proteklih mjesec dana i što za Ivanec znači nestanak sportskog branda, a što će biti sa 70 djece mlađih uzrasta riješiti će se kroz dva tri dana.

Dogovoreno je da predstavnici NK Ivančice u ostavci odnesu ključeve gradonačelniku Miloradu Batiniću u grad Ivanec, koji je prema Statutu Kluba njegov pravni slijednik. Ovakva situacija svakako je šokantna, jer se nije smjelo dogoditi da jedna sportska institucija nestane. Predstavnici Kluba u više su navrata molili pomoć od gradskih čelnika, no nisu dobili nikakvu pomoć osim obećanja. Također, Zajednica sportskih udruga Grada Ivanca trebala je i morala iznaći rješenja za Nogometni klub Ivančicu, no izgleda da niti tamo nije bilo razumijevanja niti interesa za probleme koji su ga zadesili, a malo je bilo potrebno da se situacija riješi i da se ne ugasi klub sa dugogodišnjom uspješnom tradicijom, kojemu su u zadnje dvije godine, u konačnici, dodijelili status najboljeg sportskog kolektiva Grada Ivanca.

Nedvojbeno, ovo je velika sportska tragedija za ivanečki sport, pa i šire, a isto tako i sramota za sve koji su mogli, a nisu imali volje i želje da pomognu. Ako zbog ničeg drugog, onda se to trebalo napraviti zbog 70 – ak djece. Tako je priča na koju se gradske i čelnike ZŠU Grada Ivanca godinama upozoravalo i nagovještavalo da će se dogoditi, uporno tražilo i moillo pomoć bez rezultata, na kraju, na žalost, završila sportski tragično.

Prema pisanju kolegice Ivane Strahije na Sportnetu postoji mogućnost da Varaždin zaigra u 3. HNL. NK Varaždin nije više pod suspenzijom, odlučio je HNS. Vjerovnici su do 1. listopada odgodili naplatu potraživanja, pa se Varaždin nada igrati 3. HNL.

Kad je NK Varaždin izbačen iz Prve lige, bio je to presedan u hrvatskom nogometu. Nikad prije nije ni jedan klub izbačen iz natjecanja zbog dugovanja, posebno ne od par stotina tisuća kuna, što je u usporedbi s desecima milijuna koje duguju drugi klubovi apsolutno zanemarivo.

Zbog toga što se radilo o jedinstvenoj situaciji u kojoj je HNS trenirao strogoću umjesto da pomogne hrvatskoj nogometnoj instituciji, mnogo je toga ostalo nedorečeno, a tek su mjesecima kasnije pravilnici promijenjeni, kako bi se znalo što i kako se treba raditi ukoliko se opet pojavi takva situacija.

To na stranu, NK Varaždin od petka je bez suspenzije, jer su vjerovnici pristali odgoditi svoje isplate do listopada. To znači da se Varaždinci mogu ponovno natjecati, no sad se na mukama nalaze krojači liga, koji bi ga nekamo trebali smjestiti.

Zbog prije navedenih problema s nogometnim zakonima, nikad nije objašnjeno u koju je ligu Varaždin izbačen, no u Klubu se nadaju da će moći zaigrati 3. HNL Sjever, u kojoj je upravo ostalo upražnjeno mjesto nakon što je Ivančica iz Ivanca stavila ključ u bravu.

To je Varaždin zatražio od HNS-a, a kako je jedan od članova Izvršnog odbora Nenad Horvatić, predsjednik Županijskog nogometnog saveza Varaždin, logično bi bilo da on pomogne da se takva nada i ostvari. No, Horvatić je već pokazao da ne mari previše za želje klubova u svom “rajonu”, pa je tako na sjednici Izvršnog odbora na kojoj se odlučivalo o broju trećih liga iduće sezone propustio glasovati PROTIV prijedloga o smanjenju pet liga na tri, iako je na plenumu trećeligaša sjevernog područja to izričito zatraženo.

Uz HNS, Varaždin ima još jedan problem, a to je igralište na kojem će igrati. Naime, stadion u Zagrebačkoj ulici je po novome dom Varteksa, kluba kojeg su osnovali navijači bivšeg Varteksa i koji je svojim predanim radom i dobrim rezultatima stekao mnoge simpatije ljubitelja nogometa. Varteks igra 1. Županijsku ligu. Hoće li se dva kluba uspjeti dogovoriti, ostaje vidjeti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije