Biciklom za Vukovar

Udruga LAGANINI Prelog organizirala je povodom Dana antifašističke borbe i Dana državnosti, po prvi puta, posjet biciklom Gradu heroju Vukovaru, pod nazivom BICIKLOM ZA VUKOVAR.

Krenulo se dana 22. lipnja 2013. godine iz centra Preloga u 7:00 sati. Bicikliste su ispratili članovi udruge LAGANINI i gradonačelnik Grada Preloga, Ljubomir Kolarek. Prvi dan se prošlo 135 km kroz Đelekovac, Drnje, Sigetec, Hlebine, Molve, Virje, Đurđevac, Kloštar Podravski, Lozan, Lukač, Novaki s ciljem u Pustari Višnjica.

Vožnja je bila dosta naporna jer se vozilo pod žarkim suncem s temperaturom višom od 30 stupnjeva Celzijusa. Stajalo se četiri puta prije svega zbog osvježenja biciklista. Bez obzira na veliku vrućinu u Višnjicu se došlo u 13:45 h. Biciklisti su se odmorili u hladovini Višnjice i prikupili snage za drugi dan. Tamo je bila organizirana večera te spavanje i doručak.

Drugi dan, nedjelja 23. lipnja 2013. krenulo se rano u 5:00 h. Prolazilo se kroz Slatinu, Čađavicu, Donji Miholjac, Valpovo, Josipovac, Osijek, Klisu, Trpinju s ciljem u Vukovaru. Stajalo se u tri navrata. Vrijeme je bilo oblačno, idealno za vožnju. Blagi zapadni vjetar pomogao je biciklistima u prelasku preostalih 142 km.

U 11:00 sati stalo se na Trpinjskoj cesti, kod Spomen doma hrvatskih branitelja – Groblja tenkova. i spomenika-biste gen. Blage Zadre. Službenici PUM, Policijska postaja Prelog zapalili su svijeće, s posebnim sjećanjem na pripadnike policije iz Policijske uprave međimurske koji su poginuli ili ranjeni na tom području.  

Rutu od 277 km prošlo je svih 16 biciklista bez ikakvih problema. Nije bilo potrebe za intervencijom tehničke podrške dvočlane ekipe (Nenad Hladnik i Željko Belić) koja je kombijem s svom potrebnom opremom pratila bicikliste od Preloga do Vukovara.

Cijelim putem bicikliste su organizirano pratili službenici nadležnih policijskih uprava. U nedjelju u 06:00 sati iz Preloga je krenula autobusom, u posjet Vukovaru, druga grupa od dvadesetak članova Udruge LAGANINI i zainteresiranih građana. Stalo se u Pustari Višnjica, obišle su se štale i obori u kojima je smješteno 64 konja, razgledalo prelijepi krajolik. Suvlasnica Pustare Višnjica u kratko je upoznala goste s poviješću i planovima za daljnji razvoj. Putnici su dobili na poklon presadnice batata, kulture koja se intenzivno uzgaja u Višnjici.

Na ulazu u Vukovar u 12:30 sati srele su se grupa biciklista i putnika iz autobusa te su nastavile zajedničku vožnju do SPOMENDOMA “ZRINSKI” (Lovački dom) gdje je u organizaciji Restorana “VRŠKE”  serviran ručak.

Nakon ručka, uz pomoć vodiča, krenulo se u razgledavanje Vukovara. Obišlo se vodotoranj, dvorac Eltz (Gradski muzej Vukovar), stari vodotoranj izgrađen 1913 godine, Križ na ušću Vuke u Dunav te Memorijalno groblje žrtava domovinskog rata. Zapaljene su svijeće u čast poginulim hrvatskim braniteljima. Posebno je dojmljivo bilo prilikom obilaska Spomen doma Ovčara gdje je posjećen spomenik na mjestu stradanja kao i muzejski prostor (hangar). Odana je počast ubijenim ranjenicima i civilima, s posebnim sjećanjem na ubijene Međimurce.

Nakon obilaska spomenika i spomen područja omogućen je slobodni razgled Grada, bicikli su utovareni u kombi i prikolicu, te su se svi zajedno, dobro raspoloženi vratili u Prelog, oko 23:00 sata.

Na put biciklima prema Vukovaru krenulo je 16 biciklista kojima treba čestitati na ovom velikom poduhvatu i životnom izazovu. BICIKLOM ZA VUKOVAR vozili su Antonio Kovaček, Dominik Baranašić, Josip Mihalec, Mladen Hladnik, Dragutin Tisaj, Ivan Balent, Mario Martinčević, Hrvoje Hranjec, Dino Kežman, Dražen Bedić, Mladenko Baranašić, Božidar Jalšovec, Zlatko Šegović i Marko Vugrinec, te službenici Policijske uprave Međimurske, Policijske postaje Prelog, Spomenko Gojsek i Dražen Zadravec.

Iz udruge zahvaljuju na pomoći i podršci Policijskoj upravi Koprivničko – križevačkoj, Virovitičko – podravskoj, Osječko – baranjskoj i Vukovarsko – srijemskoj, te naravno Policijskoj upravi Međimurskoj, Policijska postaja Prelog. Zahvaljuju na pomoći i podršci Gradu Prelogu kao i trgovini BECIKLIN iz Preloga. Iduće godine ponovo krećemo u Vukovar, kaže u svom priopćenju predsjednica Miljenka Radović, mag. iur.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije