NK Nedelišće deset godina u trećeligaškom društvu

Uistinu je teško povjerovati da je prošlo već toliko vremena od kad se Nedelišće plasiralo u 3. hrvatsku nogometnu ligu. Najvjerniji navijači i dan-danas se sjećaju te 2003. godine kad je osvojen naslov prvaka u 4. HNL – Međimurje sa samo dva boda više od drugoplasiranog Čukovca ’77. U srpnju iste godine igrale su se kvalifikacije protiv Zdenke iz Velikih Zdenaca, predstavnika Bjelovarsko-bilogorskog nogometnog saveza.

Nedelišće je u dvije utakmice uvjerljivo bilo bolje, a posebno se pamti uzvratna utakmica koja je u gostima završila pobjedom našeg kluba 5:0 i povijesnim plasmanom u 3. HNL. Puno truda uloženo je da se klub održi na ovom nivou hrvatskog nogometu već deset godina u kojima je klub preživio dvije reorganizacije natjecanja i stekao status uglednog i renomiranog kluba kojeg se boje i oni najbolji.

Uz tek poneke izlete u donji dio tablice, Nedelišće sezone već tradicionalno završava oko 5. mjesta, dakle uvijek tik do najboljih. U tom razdoblju dres našeg kluba u seniorskoj konkurenciji nosilo je oko 100 nogometaša, odigrano je ukupno 325 utakmica, ostvareno je 155 pobjeda, 58 susreta završilo je neriješenih ishodom, dok je upisano 112 poraza s ukupnim 521 bodom. Što se tiče gol razlike, Nedelišće je tu u plusu od okruglih 60 pogodaka, postignuto je ukupno 633 golova, a primljeno 573.

Zanimljivo je da jubilarne utakmice redovito završavaju bez poraza i to protiv najboljih klubova u gostima; 100. utakmica odigrana u Suhopolju 2006. godine završila je pobjedom 1:0 nad tadašnjim viceprvakom, 200. utakmica odigrana je 2009. u Osijeku protiv Olimpije i završila je 1:1, dok je 300. utakmica odigrana prošle godine protiv prvaka Mladosti u Ždralovima završila rezultatom 2:2.

Od samog ulaska u 3. HNL  Sjever Nedelišće se smjestilo u gornji dom tablice i svima pokazalo da će na domaćem terenu samo rijetki uzimati bodove. U prve tri sezone koje su odigrane u sjevernoj skupini klub je završavao na otprilike istoj razini, u rasponu od 5. do 7. mjesta. U sezoni 2005./2006. kad je na red došla reorganizacija sustava natjecanja Nedelišće je zahvaljujući boljem međusobnom omjeru s Pitomačom zauzelo 5. mjesto i time se spasilo od ispadanja. Samo je jedna od ukupno pet sezona u skupini Istok odigrana u Nedelišću i ona je na oproštaju od “starih” Trata također završena na 5. mjestu. Početkom izgradnje SGC-a Aton započelo je novo doba za Nedelišće u 3. HNL.

Dogovoreno je da će klub do izgradnje novog stadiona svoje utakmice igrati u Dunjkovcu-Pretetincu na igralištu Međimurca i tek nam predstoji vidjeti je li protekla sezona bila ujedno i posljednja na Hraščici. Prva sezona odigrana “u gostima” bila je jedna od najuspješnijih u povijesti. Nakon jesenskog dijela momčad je bila lider 3. HNL Istok, no do kraja je uslijedio pad na 5. mjesto, iste sezone Nedelišće je osvojilo Kup Međimurja.

Sljedeće tri sezone bile su najslabije prema plasmanu, jer s 8., 9. i 12. nitko se nije mogao zadovoljiti. Drugu reorganizaciju bilo je mnogo lakše preživjeti jer su klubovi koji spadaju u regiju Sjever jednostavno samo premješteni u novu ligu, bez ispadanja. U ove dvije sezone na sjeveru Nedelišće je na tablici završilo na 4. i 5. mjestom, što je vrlo dobar uspjeh, iako se moglo i bolje u ovoj konkurenciji.

Na području svih trećih liga ima čak sedamnaest klubova koji su od osnivanja 3. HNL do danas skupili deset i više uzastopnih sezona u ovom rangu. Njima se nakon prošle sezone pridružilo i Nedelišće koje za razliku od nekih nastavlja brojiti svoje sezone. Najviše klubova dolazi iz južne skupine jer se ta liga nikad nije razdvajala na dvije poput Zapada i Istoka, a Jadran (Luka Ploče) i Omiš tu su najuspješniji, još od 1995. oni se natječu u trećoj ligi, no za razliku od Omiša, Jadran je prošle sezone ispao iz lige i ostaje im tih 17 sezona. Osim Jadrana, od klubova s više od deset uzastopnih sezona nakon prošle sezone iz svojih liga još su ispali Olimpija (Osijek), Velebit (Benkovac), Mladost (Cernik) i iz naše lige Križevci.

Uskoro bi se utakmice već trebale igrati i na novim Tratama, a za ovaj jubilej zasigurno nema boljeg poklona od novog stadiona i povratka u Nedelišće nakon dugo vremena!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije