Vijesti / Sport
Sport
NOGOMETNI TALENT IZ NOVOG SELA ROK Mateo Tomašić, desni bek u slovenskoj Muri
List Međimurje

MLADI NOGOMETAŠ

NOGOMETNI TALENT IZ NOVOG SELA ROK Mateo Tomašić, desni bek u slovenskoj Muri

S Nogometnom školom Mura iz Murske Sobote, jednim od boljih prvoligaških klubova u Sloveniji, nedavno je ugovor produžio mladi Mateo Tomašić iz Novog Sela Rok koji se nogometom bavi od svoje pete godine

Mateo Tomašić Fotogalerija

Zaigrao je, kao i mnogi dječaci kad počinju s nogometom, najprije s prijateljima u selu gdje živi, za domaći klub. Međutim, samo najuporniji i najvještiji te oni koji zaista ne vide život bez nogometa ostanu igrati ovako dugo kao naš šesnaestogodišnji sugovornik. 

- Otišao sam na trening sa svojim prijateljima na igralište nogometnog kluba Omladinac. Prijatelji su tada već trenirali, pa sam odlučio i ja otići na trening. Prvu utakmicu u dvorani odigrao sam sa šest godina, a na raznim turnirima na koje smo s Omladincem odlazili bilo mi je jako zanimljivo pa sam brzo zavolio taj sport, prisjeća se Mateo. Nakon Novog Sela Rok Mateo je krenuo dalje te zaigrao u Međimurju gdje se zadržao tri sezone, a zatim je otišao u Nogometnu školu Mura iz Murske Sobote, ondje je za sada sezonu i pol. Trenutno se nalazi na poziciji desnog beka. 

– Znao sam ponekad igrati i stopera, a potkraj prošle polusezone nekoliko utakmica sam igrao i krilo gdje sam se odlično snašao. Zabio sam i poneki gol te upisao nekoliko asistencija. Igrati desni bek mi je najdraže jer imam najviše znanja o toj poziciji, ispričao nam je.

Nije lako

Brojni treninzi dio su života mladog nogometaša u usponu pred kojim je još mnogo utakmica s kojima se mora hrabro suočiti. 

– Treninzi su zapravo sastavni dio mene i bez njih ne mogu. Treniram svaki dan s ekipom u Murskoj Soboti dok dane kada tamo nema treninga isti odradim s privatnim trenerom koji mi pomaže pri svemu, radimo na razvoju i poboljšanju brzine, agilnosti te eksplozivnosti, navodi Mateo. Kako se nogometom bavi već 11 godina, do danas je nastupao na velikom broju turnira pa je vlasnik mnogih medalja koje s ponosom čuva, a rado i naglašava da je nogomet oduvijek za njega najbolji sport i jedini koji trenira i nije nikada trenirao ni jedan drugi. 

- Volim nekada zaigrati košarku s prijateljima te odigrati koju partiju biljara ili kod kuće odmaram uz neku video igricu i dobru seriju. Kada je prilika, odem na nogometnu utakmicu Omladinca gdje, naravno, navijam za naše, nabraja Mateo čime se bavi u slobodno vrijeme kojega je zapravo vrlo malo. Uz puno treninga i utakmica uvijek nešto propusti, no miri se s time i zna da je za uspjeh to normalno. 

– Zapamtio sam dobro i stalno imam u glavi jednu misao koju mi je trener rekao, a ona glasi: „Ako će ti biti lako, nećeš nikad uspjeti“, kazao je. Mnogo je izostajao i iz škole zbog nogometa, no kako pohađa smjer sportskog komercijalista u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec svi su njegovi sportski izostanci opravdani. Priču o svom nogometnom putu ne završava bez spomena obitelj. 

– Svih uspjeha ne bi bilo bez podrške roditelja, Lidije i Tomislava, bake i djeda, šire obitelji i najboljeg prijatelja Luke Blešća. Oni mi uvijek daju motivaciju za daljnji trud i napredak. Više puta na tjedan roditelji, baka i djed me voze u Mursku Sobotu na čemu sam im jako zahvalan, naglašava i dodaje kako mu je najveći nogometni uzor Kylian Mbappe. 

– Sviđa mi se njegov stil igre. Imamo i slične karakteristike kao igrači, objasnio je odavši nam i svoju najveću želju i cilj koji ima u nogometu, a to je da jednoga dana zaigra za Hrvatsku reprezentaciju te da živi od profesionalnog bavljenja nogometom.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3567

Najnovije

Reci što misliš!