Vijesti / Sport
Sport
FOTO NK Omladinac Mačkovec svečanom sjednicom proslavio 75. rođendan
Zlatko Premuš

OBLJETNICA U MAČKOVCU

FOTO NK Omladinac Mačkovec svečanom sjednicom proslavio 75. rođendan

75 godina kluba proslavio je Omladinac iz Mačkovca

Minule subote pred mnoštvo članova bivših i sadašnjih igrača funkcionera gostiju NK Omladinac iz Mačkovca proslavio 75. rođendan. U izvještaju predsjednik kluba Luka Grahovec je rekao:

- Iznimna mi je čast i zadovoljstvo što osobno mogu predsjedavati ovom svečanom sjednicom kojom obilježavamo 75 godina postojanja našeg kluba. U kratkim crtama bi se osvrnuo na najznačajnije događaje od osnutka pa sve do danas. Nogometni klub osnovan je 1947. godine kada je izvršena prva registracija kluba te je to bio ujedno i prvi oblik organiziranog bavljenja sportom u Mačkovcu.

Najzaslužniji za ovakvu tradiciju igranja nogometu u Mačkovcu koja traje već punih 75 godina možemo zahvaliti i najzaslužniji su osnivači kluba, a to su poimence Ivan Toplek, Samuel Plevnjak, Stjepan Toplek, Jeni Bakoš, Josip Siladi, Rudi Novak, Josip Radiković, Franjo Radiković, Mirko Hižman i Josip Barić. Prvi predsjednik kluba bio je Stjepan Toplek.

NK Omladinac Mačkovec svečanom sjednicom proslavio 75. rođendan Fotogalerija

Prvu loptu u klub donio je August Vrabec, dok je prve kopačke Štef Bistrović. Potrebno je isto tako naglasiti da je NK „Omladinac“ Mačkovec jedan od 16 klubova osnivača Nogometnog saveza Međimurja 1959. godine.

Na samim počecima rada nogometnog kluba počelo se uređivati nogometno igralište te je na njemu izgrađena drvena baraka za potrebe svlačionica koja je dugo vršila svoju funkciju. Prve svlačionice zidane su u periodu od 1967. do 1968. godine.

Omladinac se može pohvaliti brojnim uspjesima

Velik uspjeh je osvajanje prvog mjesta u Međimurju 1971. godine, juniori Mačkovca osvajaju kup juniorskoj konkurenciji 1972. godine, izvanredan uspjeh je igranje u finalu kupa Zagrebačke zone s juniorima NK „Dinama“ iz Zagreba. Prethodno su eliminirani redom NK „Varteks“ iz Varaždina, NK “Moslavina“ iz Kutine, te NK „Lipik“ iz Lipika.

1972. godine je Omladinac Mačkovec proglašen za najbolju juniorsku momčad u Međimurju, a igrač Josip Krištofić za najboljeg sportaša Međimurja. U sezoni 1980/81. pioniri su osvojili titulu prvaka Međimurja. Tijekom osamdesetih godina seniorska je momčad igrala pretežno u Prvoj međimurskoj ligi. 1973. uređeno je nogometno igralište i sagrađena nova zidana svlačionica.

1985. godine održana je uspješna tombola, u kojoj je sudjelovalo više od stotinjak članova i prijatelja kluba a sve je bilo na dobrovoljnoj i amaterskoj bazi, a koja je ujedno i uspješno pomogla u izgradnji sportskog objekta na igralištu. Sportski dom otvoren je i pušten u rad 1986. godine.

Nakon nekoliko sezona provedenih u Drugoj međimurskoj ligi, godine 1990. vraćamo se u Prvu međimursku ligu te je povratak izveden sa znatnom bodovnom prednošću ispred prvih pratioca na tablici.

Tijekom devedesetih natječemo se u međuopćinskoj ligi Čakovec-Ludbreg, te u Četvrtoj hrvatskoj ligi, a u ljeto 1993. igramo, nažalost, neuspješne kvalifikacije za viši rang protiv NK Orač iz Petrijanca i to nakon neriješenog ukupnog rezultata i nakon čak 12 serija izvedenih jedanaesteraca kako bi se riješilo pitanje pobjednika.

Povodom 50. godišnjice kluba 1997. godine ugostili smo zagrebački Dinamo, točnije ekipu veterana u vrijeme kad je klub nosio ime Croatia. Sezone 1999./2000. ispadamo u Drugu međimursku ligu, da bi se već u sljedećoj sezoni u ljeto 2001. godine trijumfalno vratili u Prvu međimursku ligu. Status međimurskog prvoligaša održali smo i tijekom 2002. godine. U malo bližoj prošlosti, klub se natjecao u 2. i 3. međimurskoj ligi.

2018. godine počinje rušenje i rekonstrukcija novog objekta sa svlačionicama te se naredne 2019. godine u suradnji s Mjesnim odborom Mačkovec te Gradom Čakovcom  otvaranja istog. 2020. godine napravljena je rekonstrukcija ograde oko nogometnog terena.

Tijekom ove godine osnovana je Nogometna škola Šenkovec-Mačkovec-Krištanovec. Krajem 2021. godine klub je u teškoj situaciji bez predsjednika da bi se kasnije u prvim mjesecima 2022. godine formirala nova uprava kluba u formatu u kojem se i sad nalazi. Od početka djelovanja krenulo se s ozbiljnim radom te ulaganjem u seniorsku momčad kroz opremu za trening, svečanih klupskih trenirki i majici, do igrača i trenera.

Sa završetkom tekuće polusezone, klub se nalazi na 4. mjestu 3. međimurske nogometne lige. Rezultati su nešto lošiji od očekivanog, a na nama je da napravimo sve da vratimo klub u viši rang natjecanja.

Ovo su samo neki događaji iz naše bogate povijesti klupa koje trebamo cijeniti i poštivati. Mačkovec je klub u kojem se uvijek igrao dobar nogomet i u kojem su igrali dobri igrači. Na današnjim generacijama je da to i dokažu. Od početka mandata nove uprave, imamo dobru suradnju s Mjesnim odborom Mačkovec, kao i s Gradom Čakovcem te vjerujemo u daljnju suradnju, kao i sa svim ostalim udrugama koje nam pomažu u radu.

Međusobno pomaganje i suradnja samo može doprinijeti u poboljšanju odnosa svih Mačkovčanaca, nebitno radi li se o klubu ili izvan njega.

Još jednom bih se želio zahvaliti svim donatorima i sponzorima koji podržavaju naš rad, Međimurskom nogometnom savezu, Gradu čakovcu, Mjesnom odboru Mačkovec te svim prijateljima Omladinca koji su odvojili svoje vrijeme i posvetili ga klubu te vam u ime uprave kluba želim čestitati 75. rođendan našeg Omladinca - rekao je predsjednik.

Skupu su se obratili Josip Varga, predsjednik Gradskog vijeća, predsjednik MO Krunoslav Vidačić, Tomica Jakopec ispred Zajednice sportskih udruga Čakovca, Robert Brkić tajnik kluba, predsjednik ŠN Sven Rede, dok je Darko Jambrović ispred MNS-a predao prigodnu plaketu predsjedniku kluba. Nakon svečane sjednice priređeno je i druženje uz domjenak. Čestitamo na jubileju!

Najnovije

Reci što misliš!