Vijesti / Sport
Sport
ANDREJ HLADNIK IZ PRELOGA 'Bilo me posvuda'
AHŠ/List Međimurje, Privatna arhiva

vrhunski sportaš

ANDREJ HLADNIK IZ PRELOGA 'Bilo me posvuda'

Obećavao je kao nogometaš, no tek se kao trkač uspio istaknuti kao vrhunski sportaš. Trideset trogodišnji Andrej Hladnik iz Preloga sportom se počeo baviti kao petogodišnji klinac

Počeo je s nogometom koji ga je okupirao sve do 27. godine. Bio je član nekoliko klubova, Prelog, Čukovec 77, Donji Mihaljevec, Čehovec.  

- Treninzi i utakmice svaki vikend su mi oduzimali puno vremena, a nisam ako gledamo rezultate od toga nešto imao iskren je Hladnik kad govori o tome zašto je prestao s nogometom. Nije dugo mirovao. Nakon samo pola godine stanke ponovo se aktivirao.
- Nešto mi je stalno nedostajalo, a primijetio sam i da mi pada forma. Kad si cijeli život u sportu, nedostaje ti trening pa sam počeo rekreativno trčkarati po nasipu i poljskim putevima tu oko Preloga otkriva naš sugovornik. Uključio se u Kros ligu Prelog, iskusio atmosferu utrke i okusio slast pobjede.
 

ANDREJ HLADNIK IZ PRELOGA 'Bilo me posvuda' Fotogalerija

- Trčao sam kraću stazu i odmah pobijedio, bez nekih priprema i treninga.  Tada sam trčao tri puta tjedno ukupno 40 kilometara. Otišao sam na utrku u Svetu Mariju i tamo sam bio drugi iza Igora Goričanca koji mi je dobar prijatelj. Predložio mi je da se učlanim u AK Varaždin, govori Andrej. Priznaje da je dvojio zbog obveza koje donosi članstvo u klubu, no kad je upoznao trenera Josipa Lackovića za kojeg ima samo riječi hvale, nije požalio.

- To je trener koji te poznaje i koji s trideset godina iskustva u trčanju zna sve što ti treba. Odlazio sam redovito na treninge. Najprije jednom tjedno, a dobio sam tjedni program koji sam onda odrađivao. Radili smo uglavnom na brzini otkriva Andrej.  I prije nego je postao član kuba uspješno je istrčao polumaraton, trku duljine 21 kilometar. 

- Imao sam dobru podlogu iz nogometa u kojem ima puno promjene smjerova, sprinta, a uvijek samo bio posvuda po terenu, stalno sam trčao. Tako da sam bio spreman za taj prvi polumaraton koji sam završio sa solidnim vremenom otkiva. Pod stručnim vodstvom je u manje od tri mjeseca na idućem polumaratonu bio brži za čak četiri minute. Danas trenira i do šest puta tjedno i pretrči oko 100 kilometara. Kad se priprema za maraton i više.

Najbolji rezultat na polumaratonu bio mu je na Stareku u Zagrebu krajem prošle godine koji je istrčao za samo jedan sat i 11 minuta unatoč padu.

- Pao sam na dvadesetom kilometru i pošteno se razbio. Trčali smo kolega i ja jedan pokraj drugoga i jednostavno smo se spleli. Na jednom skretanju sam htio izbjeći stupiće i došao sam mu pod noge. Trku sam završio sa četiri šava na bradi, oguljenim koljenima i laktovima, natečenom rukom i palcem na nozi. Zvonilo mi je u desnom uhu, ali sam završio utrku i ostvario osobni rekord. Došao sam na cilj sav krvav, smijući se prepričava trkačke dogodovštine. Do sad je bio je višestruki ekipni prvak sa svojim klubom AK Varaždin, bio je peti na državnom prvenstvu i intenzivno lovi postolje kad je riječ o državnim natjecanjima. Na ostalim utrkama redovito osvaja medalje i prva mjesta. Na nedavnom kultnom Plitvičkom maratonu koji slovi kao najteži u nas, prvi je stigao na cilj s vremenom 2:45:27. 

- Očekivao sam otprilike takav rezultat. Bilo je jako vruće, teška utrka. Kad sam došao na cilj temperatura je bila iznad 30 stupnjeva Celzijusa. Nadao sam se dobrom vremenu, ali nisam očekivao da ću biti prvi kaže Hladnik. Želja mu je biti na postolju na prvenstvenim utrkama polumaratona i maratona i ući u reprezentaciju u planinskom trčanju. Najveću podršku ima u obitelji, supruzi Adrijani i osmogodišnjoj kćeri Riji koja je također sportašica.

- Već godinu dana trenira gimnastiku u GK Macan i ide joj jako dobro. Moram reći da je i dobra trkačica, brza je, otkriva Andrej kao i da je i suprugu uspio uvući u  trčanje, doduše rekreativno.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3515

Najnovije

Reci što misliš!