Vijesti / Sport
Sport
MLADIĆ IZ PRIBISLAVCA Josip Francki Novak se već pet godina bavi obaranjem ruku
List Međimurje/Dragutin Kliček

Ima li netko jači?

MLADIĆ IZ PRIBISLAVCA Josip Francki Novak se već pet godina bavi obaranjem ruku

- Želja mi je da se s vremenom otvori klub obarača ruku u Čakovcu, a ukoliko je netko zainteresiran da se okuša u natjecateljskom obaranju ruku neka mi se javi, kaže mladi sportaš

Državni prvak, dvostruki viceprvak europe, četvrti na svijetu te osvajač zlata na svjetskom kupu, sve to je dvadesetjednogodišnji Pribislavčanin Josip Francki Novak. Sport kojim se Josip bavi je obaranje ruku, zbog natjecanja je proputovao od Litve do Turske, a obarač je postao prije pet godina.

- Na Zagrebačkom velesajmu je bilo predstavljanje sportova i tamo sam se prvi puta okušao u obaranju ruku. Trenirati sam počeo nekoliko mjeseci nakon toga u klubu za obaranje ruku „Spartanci” Zagreb i tamo putujem na treninge nekoliko puta mjesečno, otkriva nam Josip uz napomenu da se ovim sportom u Hrvatskoj  bavi tek četristotinjak ljudi.

- Obaranje ruku je popularnije u inozemstvu, prvenstveno u istočnim zemljama, u Kazahstanu postoji i kao školski predmet, a u inozemstvu je i veća zastupljenost ženskog spola na natjecanjima, napominje naš sugovornik.

Stroga pravila

Kao i u ostalim sportovima, i ovdje postoje natjecateljske kategorije pa se Josip trenutno natječe kao dio U21 ekipe do 90 kilograma.

- Definirana su i stroga pravila pa svako natjecanje prate dva suca, a ruke se obaraju na natjecateljskim stolovima koji imaju rukohvate i spužve. Suci paze da svaki natjecatelj kod početka obaranja drži zglob ruke i ramena ravno, a ukoliko se od stola digne lakat ili ispusti rukohvat sudi se faul. Ruke se obaraju na tri načina, Top Roll, kad se protivnikova ruka obara preko zgloba, Kook u kojem se „ulazi” tijelom u protivnika te Press kad se obaranje vrši uz nagib ramena. Obara se lijevom ili desnom rukom, a natjecanja najčešće traju od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, priča nam Josip.

U ogledima tehnika je bitnija nego snaga, a počeci treniranja nisu laki.

- Tetive ruku kod obarača su izgrađenije, a kad se krene trenirati, bolovi zbog istezanja tetiva traju i do godinu dana. Teže ozljede su jako rijetke jer se sve radi po pravilima, doznajemo od ovog uspješnog obarača.

Natjecanja

Zbog toga je ogledati se u obaranju ruku s Josipom u nekom kafiću nemoguća misija, a snagu čuva isključivo za treninge i natjecanja.

- Prije natjecanja se radi i dehidracija organizma kako bi imali dobre rezultate na vaganju. Ako je natjecanje za vikend, u ponedjeljak prestajem u tijelo unositi ugljikohidrate te pijem do osam litara vode. U četvrtak prestajem s tim procesom, a kroz taj period izgubim do sedam kilograma. Nakon vaganja vratim se normalnoj prehrani pa se i kilogrami vrate s prvim obrocima, napominje ovaj predani sportaš.

Kako doznajemo, Josipu su na natjecanjima podrška i djevojka Linda, roditelji Stjepan i Nela te brat Petar, a svi zainteresirani za obaranje mogu mu se javiti putem društvenih mreža.

- Želja mi je da se s vremenom otvori klub obarača ruku u Čakovcu, a ukoliko je netko zainteresiran da se okuša u natjecateljskom obaranju ruku neka mi se javi, zaključuje mladi sportaš.

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3508

Najnovije

Reci što misliš!