Vijesti / Sport
Sport
GRADI SE NOVA DVORANA Skvoš se iduće godine vraća u Čakovec!
BŠK

U SPORTSKOM SRCU GRADA

GRADI SE NOVA DVORANA Skvoš se iduće godine vraća u Čakovec!

Iduće bi se godine u Čakovcu ponovo trebao zaigrati skvoš, i to u Športskoj ulici, u samom sportskom srcu grada

Na mjestu na kojem je još donedavno stajao 'umirovljeni' tenk s početka Domovinskog rata, iduće bi godine trebala osvanuti nova i suvremena dvorana za skvoš. 

Dvorana za skvoš u Čakovcu Fotogalerija

 

Na tristotinjak četvornih metara prostirat će se dva terena i popratna infrastruktura za ovaj brz i dinamičan reketaški sport, izgrađeni prema najvišim svjetskim standardima i to u samom sportskom srcu Čakovca, u Športskoj ulici, tik uz streljanu.

SPORTAŠI 'BESKUĆNICI'

Iza investicije stoji tvrtka Arena Čakovec d.o.o., privatna inicijativa trojice strastvenih igrača skvoša – Vedrana Žbulja, Predraga Rojka i Damira Dolara koji se ovim sportom u Međimurju bave od kraja '90-tih godina. Točnije, bavili su se, jer unazad 3,5 godina mečeve igraju u Zagrebu ili Varaždinu, ali najčešće u slovenskom Veržeju do kojeg putuju oko 45 minuta, pojašnjava za naš portal Vedran Žbulj.  

- Skvoš sam počeo igrati 1998. godine, a godinu kasnije u dvorani u blizini mihovljanskog groblja u kojoj smo igrali sve donedavno održan je i prvi turnir. Prije 14 godina oformili smo i Squash klub Međimurje kojem je predsjednik Marijan Marđetko i nas se više od 20 natjecalo u hrvatskoj ligi, igrali smo turnire, i u Beogradu i Ljubljani, pošteno smo se borili i nizali odlične rezultate. Ali, kad je 2018. godine dvorana prodana, mi smo ostali bez prostora za igru, pojašnjava.

Htjeli su, kaže Vedran, u izgradnju vlastite dvorane krenuti još prije desetak godina, ali nisu tadašnje gradske vlasti imale za to sluha. Imala je zato gradonačelnica Ljerka Cividini, a pravo građenja ishodili su putem javnog poziva Grada Čakovca, na koji je stigla samo njihova prijava. Kad će radovi krenuti zbog trenutne je situacije u građevinarstvu teško prognozirati, no otvorenje dvorane i prve skvoš mečeve očekuju tijekom iduće godine. 

ZAOKRUŽENA SPORTSKA PRIČA

Ulaganje nije malo, otkriva Vedran, jer je skvoš sport koji traži posebne zidove, parket i staklo koje je otporno na udarce, ali izgradnja ovakve dvorane zaokružit će ponudu u sportskom parku u Športskoj ulici u Čakovcu u kojoj se već sad nalaze gradski bazeni, kuglačka dvorana, streljana, atletski stadion, nogometni sadržaji te teniski tereni koji bi u budućnosti trebali prerasti u impresivni Regionalni društveni teniski centar Čakovec. 

- Bit će to ogromna prilika i u turističkom smislu, svi ovi sportski sadržaji na jednome mjestu. Mi već sad planiramo krenuti ne samo s natjecanjima u skvošu, nego i s tzv. racketlonom, natjecateljskom kombinacijom reketaških sportova – stolnog tenisa, badmintona, skvoša i tenisa koja je u svijetu izuzetno popularna, pojašnjava Vedran Žbulj.

Dvorana će, osim toga, biti u skladu s 21. stoljećem, pa je već gotova i aplikacija kojom će se moći provjeravati dostupnost i rezervirati termini, a igrači koji to budu željeli, moći će i nakon mečeva uživati u svojim potezima jer će tereni biti pokriveni i kamerama. 
Što je, pitamo ga naposljetku, posebna čar ovog sporta, koji se smatra jednim od najbržih, a po mnogima i najzdravijih sportova na svijetu? Dovoljan je samo podatak, pojašnjava Vedran, da u sat vremena igre potroši više od tisuću kalorija, kao kad, primjerice, tenis igra 2.5 sati.

S pravom se tako skvoš svrstava i među sportove kojima se odlično gradi kardiovaskularna izdržljivost te među najviše iscrpljujuće sportove – teren je malen, loptica brzo odskakuje (izmjereni rekord iznosi čak 242 kilometra na sat!), odbija se od sva četiri zida i od igrača traži brze i eksplozivne izmjene udaraca. Razvija cijelo tijelo, koordinaciju, pokretljivost, spretnost i snalažljivost, i stoga se povratak ovog sporta u naš grad – jedva čeka!

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video