Vijesti / Sport
Sport
OBLJETNICA ŠAHOVSKOG KLUBA GORNJI MIHALJEVEC I dalje nam je glavni cilj rad s mladima
List Međimurje

SVEČANOST I MONOGRAFIJA

OBLJETNICA ŠAHOVSKOG KLUBA GORNJI MIHALJEVEC I dalje nam je glavni cilj rad s mladima

Tijekom 20 godina postojanja šahisti Gornjeg Mihaljevca osvojili su niz pehara

U društvenom domu u Vukanovcu, u kojem su dobili nove prostore za svoje djelovanje, održana je svečana obljetnica Šahovskog kluba Gornji Mihaljevec. Na obljetnicu je stiglo više od 30 bivših i sadašnjih članova kluba kojim predsjeda Franjo Kovačić. Stigli su tako i Darko Močnik, predsjednik Šahovskog saveza Međimurja, i Roland Tomašić, predsjednik Šahovskog kluba Stridon iz Štrigove.

A da bi rad i rezultati kluba (p)ostali ovjekovječeni, pobrinuo se tajnik i kapetan kluba Saša Stanković. Upravo on izradio je prigodnu monografiju kluba na 74 stranice koja je ovom prilikom i predstavljena.- Ovom monografijom obuhvaćeni su svi rezultati koje smo postigli u ovih 20 godina. Ujedno, ovo je prvi šahovski zapis s prostora gornjeg Međimurja - kazao je kapetan Stanković. Monografija je nakon predstavljanja podijeljena svima, a potom su podijeljene i plakete.

Matija Zadravec primio je plaketu za vrhunske rezultate, a za doprinos plaketu su dobili predsjednici Boris Resman, Dario Ivančić, Franjo Kovačić i Saša Stanković.Posebno su pohvaljeni kadetski prvaci Međimurja Elena Stanković, Dolores Lovrenčić, Lea Zadravec, Matija Zadravec, Nino Čurin i Fran Vurušić.

IZNENADILI

- Šahovski klub Gornji Mihaljevec osnovan je 9. prosinca 2001. godine uz pomoć Stridona. Štrigovski klub posudio nam je tada nekoliko afirmiranih igrača kako bismo se lakše uključili u natjecateljski sustav. Imali smo 11 članova, a prvi predsjednik bio je Boris Resman. Hrabro smo ušli u 4. hrvatsku ligu. Malo su nas podcijenili, a mi smo osvojili treće mjesto i svoj prvi pehar. Već iduće godine osvajanjem drugog mjesta plasirali smo se u 3. hrvatsku ligu. Brzo nam je rastao broj članova pa smo među prvima u Međimurju ustrojili i drugu ekipu. U seniorskim ligama ukupno smo, tijekom 20 godina postojanja, osvojili dva prva mjesta, jedno drugo i devet trećih mjesta - zabilježio je Saša Stanković.

Dodaje i kako im je primarni zadatak bio i ostao rad s mladima s kojima su tijekom proteklih godina radili treneri Dario Ivančić, Damir Jaklin, Saša Stanković i Matija Zadravec.

TALENTI

- Juniori su nastupali pet sezona, od čega dvije u 1. juniorskoj ligi s najjačim hrvatskim ekipama. U 2. juniorskoj ligi jednom smo bili prvi i dva puta treći. Imali smo i odlične kadete koji su bili prejaki za 2., a opet malo preslabi za 1. kadetsku ligu. Tako smo iz godine u godinu pobjeđivali u drugoj pa ispadali iz prve lige. No, sva ta natjecanja iznjedrila su jednog od najperspektivnijih mladih šahista Matiju Zadravca. Karijeru je nastavio u Mihovljanu s kojim igra 1. hrvatsku seniorsku ligu - dodaje Stanković.

Šahisti Gornjeg Mihaljevca u međimurskom kupu redovito nastupaju sa čak tri ekipe i postižu dobre rezultate. Najveći im je uspjeh osvajanje trećeg mjesta 2019. godine. Ponose se i organizacijom brojnih turnira; općinskih, prvenstvenih, seniorskih, kadetskih, pojedinačnih, ekipnih...

- Nijedna kadetska ili juniorska liga na razini središnje Hrvatske nije prošla a da se jedan krug nije odigrao kod nas. To je velika promocija našeg kraja te smo poznati po dobroj organizaciji i gostoprimstvu. A naš najveći ponos je tradicionalni turnir u sklopu mjesnog praznika Dani lipe koji je održan već 12 puta - zaključio je autor monografije Saša Stanković.

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3480

Najnovije

Reci što misliš!