TENISAČ IZ ČAKOVCA

MLADA TENISKA NADA NOA LEVAK Uz bakinu kuhinju do vrha ATP ljestvica

Četrnaestogodišnji Noa Levak zaljubljenik je u tenis od svoje sedme godine te je sve podredio tom sportu. Član je Hrvatske U14 reprezentacije, dvostruki državni prvak u parovima, osvajač Tenis Europe turnira te osvajač državnog prvenstva za uzraste do 10 godina.

Svakodnevno trenira više od tri sata, a trenira ga otac Nenad (46), nekad najsportaš Međimurja. Otac je bogato sportsko iskustvo stekao kao tenisač u drugoj i trećoj hrvatskoj ligi, bio je i kadetski reprezentativac u nogometu te uspješan rukometaš.

Sportski duh prešao je na sina, iako se Nenad nadao da će Noa u nogometaše:

– Želio sam da zaigra nogomet, ali nije išlo. Na prvom treningu je Noa sjedio kraj ograde i čekao da trening završi. Međutim, kad je primio reket u ruku, teniski tereni su postali njegov drugi dom. Odlučio je da će biti broj jedan na ATP ljestvici. Od tada slijedi svoj plan, a ja mu nastojim pomoći koliko god mogu, kaže otac.

Kad Noa uzme reket, u njegovoj glavi nestaju sve brige te se koncentrira samo na igru:

– Najljepši osjećaj je bio kad sam dobio prvi reket. Od toga dana samo želim biti na terenu, a najljepše mi je igrati na turnirima, pogotovo onima koje na kraju osvojim.

Pronađe se pored školskih obaveza i slobodnog vremena pa se odigra kakva računalna igrica, odgleda teniski meč Rogera Federera ili se poprate utrke Formule 1. Međutim, takvih trenutaka za opuštanje je malo, igra se i do 50 turnira godišnje, što je naporno za Nou, ali i za Nenada koji organizira sve potrebno, od prijevoza i smještaja do financija:

– Tenis kao sport prate velika izdavanja i puno putovanja na turnire, pa jedva uspijevamo zatvoriti financijsku konstrukciju potrebnu za natjecanja. Srećom, dobri rezultati su privukli prvog sponzora i na tome smo izrazito zahvalni, istaknuo je Nenad te dodao:

– Pripremamo se da budemo spremni za turnir koji se održava u rujnu u gradu Tarbes u Francuskoj. Na taj turnir dolaze treneri i sponzori, pa se nadamo da će Noina igra nekome zapeti za oko, ističe Nenad.

Svi ti dobri rezultati ne bi bili mogući da nema podrške i navijača, prvenstveno bake Terezije koja se brine da Noa ne ostane bez potrebnih ugljikohidrata i šećera u vidu pizza i tjestenina, unukove najdraže hrane:

– Baka je najveći navijač, a ujedno je zadužena i za pripremu dresova, pranje rublja i sve ostalo potrebno da unuk zablista na turnirima, istaknuo je Nenad te dodao:

– Tempo je naporan i za profesionalne sportaše, a kamoli za četrnaestogodišnjaka, koji uz sve to treba uskladiti i školske obaveze. Zbog čestih putovanja na europska prvenstva, Noa dosta izostaje iz škole, pa nam i podrška III. OŠ Čakovec jako puno znači, ističe Nenad.

A kad smo upitali Nou koji mu je najdraži školski predmet, odgovor je bio – tjelesna i zdravstvena kultura.

* tekst preuzet iz Lista Međimurje, broj 3450

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije