Vijesti / Sport
Sport
MLADA TENISKA NADA NOA LEVAK Uz bakinu kuhinju do vrha ATP ljestvica
List Međimurje

TENISAČ IZ ČAKOVCA

MLADA TENISKA NADA NOA LEVAK Uz bakinu kuhinju do vrha ATP ljestvica

Četrnaestogodišnji Noa Levak zaljubljenik je u tenis od svoje sedme godine te je sve podredio tom sportu. Član je Hrvatske U14 reprezentacije, dvostruki državni prvak u parovima, osvajač Tenis Europe turnira te osvajač državnog prvenstva za uzraste do 10 godina.

Svakodnevno trenira više od tri sata, a trenira ga otac Nenad (46), nekad najsportaš Međimurja. Otac je bogato sportsko iskustvo stekao kao tenisač u drugoj i trećoj hrvatskoj ligi, bio je i kadetski reprezentativac u nogometu te uspješan rukometaš.

Sportski duh prešao je na sina, iako se Nenad nadao da će Noa u nogometaše:

- Želio sam da zaigra nogomet, ali nije išlo. Na prvom treningu je Noa sjedio kraj ograde i čekao da trening završi. Međutim, kad je primio reket u ruku, teniski tereni su postali njegov drugi dom. Odlučio je da će biti broj jedan na ATP ljestvici. Od tada slijedi svoj plan, a ja mu nastojim pomoći koliko god mogu, kaže otac.Kad Noa uzme reket, u njegovoj glavi nestaju sve brige te se koncentrira samo na igru:

- Najljepši osjećaj je bio kad sam dobio prvi reket. Od toga dana samo želim biti na terenu, a najljepše mi je igrati na turnirima, pogotovo onima koje na kraju osvojim.

Pronađe se pored školskih obaveza i slobodnog vremena pa se odigra kakva računalna igrica, odgleda teniski meč Rogera Federera ili se poprate utrke Formule 1. Međutim, takvih trenutaka za opuštanje je malo, igra se i do 50 turnira godišnje, što je naporno za Nou, ali i za Nenada koji organizira sve potrebno, od prijevoza i smještaja do financija:

- Tenis kao sport prate velika izdavanja i puno putovanja na turnire, pa jedva uspijevamo zatvoriti financijsku konstrukciju potrebnu za natjecanja. Srećom, dobri rezultati su privukli prvog sponzora i na tome smo izrazito zahvalni, istaknuo je Nenad te dodao:- Pripremamo se da budemo spremni za turnir koji se održava u rujnu u gradu Tarbes u Francuskoj. Na taj turnir dolaze treneri i sponzori, pa se nadamo da će Noina igra nekome zapeti za oko, ističe Nenad.

Svi ti dobri rezultati ne bi bili mogući da nema podrške i navijača, prvenstveno bake Terezije koja se brine da Noa ne ostane bez potrebnih ugljikohidrata i šećera u vidu pizza i tjestenina, unukove najdraže hrane:

- Baka je najveći navijač, a ujedno je zadužena i za pripremu dresova, pranje rublja i sve ostalo potrebno da unuk zablista na turnirima, istaknuo je Nenad te dodao:

- Tempo je naporan i za profesionalne sportaše, a kamoli za četrnaestogodišnjaka, koji uz sve to treba uskladiti i školske obaveze. Zbog čestih putovanja na europska prvenstva, Noa dosta izostaje iz škole, pa nam i podrška III. OŠ Čakovec jako puno znači, ističe Nenad.

A kad smo upitali Nou koji mu je najdraži školski predmet, odgovor je bio – tjelesna i zdravstvena kultura.

* tekst preuzet iz Lista Međimurje, broj 3450

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!