ZA POHVALU

TRENIRA MLADE GOLMANE Stjepan Friščić neizostavna je trenerska karika Škole nogometa Donje Međimurje

Stjepan Friščić iz Kotoribe trener je u ŠN Donje Međimurje gdje gotovo svakodnevno radi s osam mladih golmana

Škola nogometa Donje Međimurje, koju čine Graničar Kotoriba, Vidovčan Donji Vidovec i Dubravčan Donja Dubrava, svakim danim povećava broj svojih igrača. Dobar rad na gotovo svakodnevnim treninzima prepoznaju djeca i roditelji u ovim sredinama i okolici koji se priključuju Školi nogometa koja broji sedam ekipa u šest uzrasnih kategorija.

Svaka ekipa ima svog licenciranog trenera, a posebna se pažnja posvećuje radu s golmanima. Za to je zadužen Stjepan Friščić iz Kotoribe koji je u matičnom Graničaru, od 1998. godine nadalje, prošao sve klupske selekcije.

– Među prvim trenerima su mi bili Franjo Farkaš, Damir Ujlaki te današnji trener prve momčadi Stjepan Klarić. Posebno bih spomenuo Marka Nađa i legendarnog vratara Graničara Zdravka Šupljiku pod kojima sam u juniorskoj dobi najviše napredovao. Sa Zdravkom i dan danas rado popričam o tematici golmana. Istaknuo bih i suradnju posljednjih godina s vratarom i prijateljem Franjom Dolencem – rekao nam je Stjepan.

Od vlastitih golmanskih uzora istaknuo je Olivera Kahna, dok mu se od modernih vratara najviše sviđa stil Jana Oblaka.

Zbog fakultetskih obaveza je napravio igračku stanku od pet godina, nakon čega se vratio među vratnice Graničara. Vratare u ŠN Donje Međimurje trenira od srpnja 2018. godine, a u seniorskoj momčadi Graničara danas je u ulozi trećeg golmana te uskače po potrebi, a maksimalno se usredotočio na rad s djecom.

– Na rad s vratarima me potaknula činjenica da su kroz prošlost oni bili zanemarivani te se u radu s njima nije pristupalo individualno, već kroz treninge cijele ekipe njihovog naraštaja. Dolazilo je do toga da su vratari oni koji treniraju ‘iza gola’ te su često bili prepušteni sami sebi, a samim time i nedovoljno educirani.

Moderni nogomet to ne trpi te bi se s vratarima trebalo raditi od najranije dobi gdje kroz igru usvajaju osnove branjenja, dok u starijoj dobi rade na točnosti izvođenja, eksplozivnosti te preciznosti. Veseli me činjenica da kod djece postoji talent za branjenje, a samim time i interes za treniranje – kaže nam 29-godišnji Stjepan koji trenutno radi s osam mladih vratara, četiri početnika te četiri nešto starija vratara.

Pitali smo ga kakvi su mu trenerski planovi, a Stjepan kaže da planira završiti UEFA B licencu za trenera te se zatim specijalizirati za rad s vratarima.

– Pozivam svu zainteresiranu djecu da se priključe radu naše Škole. Kroz treninge i utakmice, uz neizostavnu igru i zabavu, steći će nove prijatelje, doživjeti nezaboravne trenutke, a vrijeme provesti na zdrav način, udaljeni od računala i igrica – rekao nam je Stjepan za kraj, a mi mu želimo puno sreće u nastavku trenerske karijere.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije