KUGLANJE

KK ŽELJEZNIČAR Zvonimir Žinić: ‘Forma nam je trenutno na zavidnoj razini, ni peto mjesto nije nedostižno’

Kuglači Željezničara bilježe bitne domaće prvoligaške pobjede.

Zvonimir Žinić trener je našeg prvoligaša Kuglačkog kluba Željezničar iz Čakovca. Nakon bitne pobjede nad Grmoščicom ovog vikenda kuglači su slobodni pa slijedi sama završnica prvenstva.

eMedjimurje: Protekle subote dobili ste u Čakovcu Grmoščicu, kakav je Vaš pogled na taj susret?
Žinić:
Utakmica s Grmoščicom se morala dobiti jer smo bodovno dosta zgusnuti na tablici i poraz bilo koje od momčadi bi bio korak prema 2. ligi. Prvi puta ove sezone sam raspolagao sa svim igračima, nije bilo ozlijeđenih ili spriječenih, a forma nam je trenutno na zavidnoj razini. S druge strane, Grmoščica je respektabilan protivnik i morali smo ući ozbiljno u utakmicu. Utakmicu smo odigrali na vrhunskoj razini tako da smo pobijedili možda i lakše od očekivanog.

eMedjimurje: Kod kuće ste efikasni jer ste prije dobili i Bjelovar s više od 3500 srušenih čunjeva što je dobra konstanta za dobivanje domaćih susreta?
Žinić:
Zadnje dvije domaće utakmice smo ekipno rušili više od 3500 čunjeva što je, za našu kuglanu, vrhunski rezultat. Takvom Željezničaru na domaćoj kuglani možda bi jedan ili dva kluba mogli uzeti bod(ove), a to bi značio siguran opstanak u 1. ligi.

eMedjimurje: Slijedi pauza narednog vikenda pa gostovanje kod lidera Mertojaka, kakav je plan za treninge, tko će igrati u Splitu?
Žinić:
Trenirat ćemo redovito kao i do sada. S obzirom da je Mertojak jedina neporažena momčad, a još su domaćini, protiv njih možemo igrati opušteno pa da vidimo što bude. Zbog poslovnih obaveza će nam nedostajati dva standardna prvotimca tako da će šansu da se istaknu dobiti i ‘rezervni igrači’.

eMedjimurje: Nakon Mertojaka u 15. kolu dočekujete Novsku i to je utakmica u kojoj bi se mogao riješiti prvoligaški status?
Žinić:
Novska nam je već tradicionalno jedan od najneugodnijih protivnika. Do sada smo ih u Čakovcu samo jednom pobijedili. Iako su trenutno slabija ekipa nego prošlih godina ne smijemo ih podcijeniti. A njima će utakmica protiv nas možda biti zadnja šansa za ostanak u ligi tako da će sigurno dati sve od sebe da pobjede. No, ako uspijemo zadržati ovu formu i ako ćemo biti kompletni bodovi bi trebali ostati u Čakovcu.

Zvonimir je i trener i vozač kad se gostuje i kuhar kad treba

eMedjimurje: Trenutno ste u zlatnoj sredini poretka na 6 .mjestu s 11 bodova. Završnih pet kola bit će zanimljivih jer ste tri boda od četvrtog Poštara, ali i tri boda od pretposljednje Grmoščice.
Žinić:
U 1. ligi nema lakih protivnika. U gostima kod Mertojaka i Zaprešića je gotovo nemoguće doći do bodova, ali probat ćemo dobiti ostale tri pa što bude. Možda završimo i u gornjem dijelu tablice.

eMedjimurje: Jedan od problema koji imate je okupljanje ekipe zbog poslovnih obaveza što je pomalo začuđujuće obzirom da se radi o najelitnijem rangu hrvatskog kuglanja.
Žinić:
Kuglanje je sport u kojem nije financije nisu velike tako da u Hrvatskoj kuglače koji mogu živjeti od kuglanja možemo nabrojiti na prste jedne ruke. Svi igrači 1. ekipe Željezničara su zaposleni osim Luke Požege koji studira. Na treninzima se snalazimo jer možemo trenirati ujutro ili popodne pa igrači usklade treninge sa smjenama na poslu. Veći problem su nam utakmice kad se na putovanja gubi cijeli dan. Igrači se snalaze kako mogu. Neki mijenjaju smjene, neki uzimaju godišnji, ali, nažalost, bilo je i utakmica kad zbog poslovnih obveza igrača nismo bili kompletni i zbog toga izgubili bodove.

eMedjimurje: Zanimljiva je razlika u srušenim čunjevima pojedinih ekipa pa se događa da je razlika od kola do kola čak 200-300 čunjeva, je li toliko velika razlika u kuglanama? O čemu se tu radi?
Žinić:
Najveća i najbitnija razlika je u održavanju kuglane. Same staze se mažu voskom, a postolje gdje su čunjevi se dodatno špricaju da čunjevi bolje klize. Ako se više staza ‘voska’, kugle su brže i imaju veći učinak, a što se više i češće šprica postolje, čunjevi bolje ‘rade’. Naravno da je bitna i ispravnost same kuglane jer je onda lakše igrati i pogađati.

eMedjimurje: Kad imate daleka putovanja iz kombija idete u kuglanu, kako to utječe na rezultat, kako je kuglačima nastupati nakon dugog putovanja?
Žinić:
Jedini lijek protiv toga je da ranije krenemo. Čim dalji je put imamo više kratkih stanki po putu, a i pokušavamo doći barem sat prije utakmice da se malo rastegnemo. A onda kojima treba duže zagrijavanje i razgibavanje stavimo u drugi blok.

eMedjimurje: Još jedna zanimljivost u svijetu kuglanja jest kojeg kuglača postaviti u koji blok. Kako određujete tko će kada igrati, koliko je bitno pogoditi taj dio?
Žinić:
U kuglanju igra igrač protiv igrača i pobjednik osvaja poen. Dosta je bitno proučiti protivnika i pokušati pogoditi kojeg igrača postaviti na protivnika. Ovisi o taktici, ponekad gađaš našeg najboljeg na njihovog najslabijeg, ponekad najboljeg na najboljeg, ima igrača koji teško igraju pod pritiskom pa gledaš da ne igraju u zadnjem bloku, ima tu još puno faktora koji određuju redoslijed ekipe…

U trenucima opuštanja

eMedjimurje: Kako ste Vi krenuli u svijet kuglanja, kako je tekla Vaša karijera, od kada ste u ulozi trenera Željezničara?
Žinić:
Kao i dosta današnjih kuglača počeo sam sasvim slučajno. Kad sam imao deset godina otac mi je bio predsjednik Kuglačkog kluba Agromeđimurje pa me uzeo sobom na kuglanu. Kad su ‘pravi igrači’ trenirali, ja sam bacao kugle na pomoćnim stazama. Počeo sam u KK Agromeđimurje, igrao sam par sezona za KK Prosvjetar i poslije toga došao u KK Željezničar kao igrač. Nakon par godina postao sam igrač-trener druge ekipe pa sam bio trener mlađih kategorija, da bi, na kraju, završio kao trener prve ekipe.

eMedjimurje: Kako vrijeme korone utječe na svijet kuglanja, dogodile su se duge pauze koje nisu uobičajene.
Žinić:
U kuglanju imamo i ljetnu pauzu koje traje mjesec, pa i duže, ovisi o plasmanu, tako da znamo kako je početi poslije duže pauze. Bio je problem doći u formu jer je bilo kratko vrijeme od početka mogućnosti treniranja do prve utakmice i to se vidjelo na dosta lošem početku u drugom dijelu, no sad je sve u redu. Veći je problem da i ono malo gledatelje koji vole kuglanje ne mogu na utakmice pa navijaju doma uz računala.

eMedjimurje: Kakva je perspektiva KK Željezničar, imali li mladih snaga koje će nastaviti kontinuitet prvoligaških nastupa?
Žinić:
Trudimo se koliko možemo. Već nekoliko godina imamo mlade igrače u vrhu Hrvatskog kuglanja što možemo zahvaliti njihovim trenerima Bojanu Košaku i Anđelku Crnčecu koji puno vremena odvajaju za njih. No, sve je teže privući mlade u sport općenito, a pogotovo u kuglanje gdje znaju da ni svjetski prvak ne služi milijune kao u nekim drugim sportovima.

eMedjimurje: I za kraj koja su Vaša očekivanja gdje će na kraju ove sezone biti Željo na tablici?
Žinić:
Obzirom da je od 4. do 9 mjesta na tablici dosta gusto teško je bilo što prognozirati. Pobjedom protiv Novske osigurali bismo opstanak, a onda igramo opušteni pa ni peto mjesto nije nedostižno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije