STRELJAŠTVO

LICENCIRANI SUDAC ‘C’ KLASE Marijan Turk: ‘Elektroničke mete su olakšale rad sucima, ali se u još puno streljana puca na papirnate mete’

Kako je biti sudac u streljaštvu pitali smo Marijana Turka.

Za postizanje svojih ciljeva Hrvatski streljački savez licencira suce, kako bi nadgledali streljačka natjecanja i osigurali pošten i jednak tretman za sve natjecatelje. Suci moraju biti iskusni i u potpunosti upoznati s najnovijim verzijama ISSF i HSS Pravila, kako bi savjetovali nadgledali i pomagali, ako je potrebno.Sudačke licence su podijeljene u dvije kategorije na nivou ISSF (‘A’ i ‘B’) i tri kategorije na nivou HSS (‘C’, ‘D’ i ‘E’).

HSS izdaje sudačke licence za slijedeće discipline: Gađanje puškom (1), Gađanje pištoljem (2), Gađanje letećih meta (3), Gađanje pokretnih meta (4) i Ocjenjivanje meta (5).

HSS može izdati sudačke licence za jednu ili više disciplina, ali tek nakon uspješnog završetka službenih HSS tečajeva i ispita za svaku disciplinu.  Uobičajeno, br. 5 (Ocjenjivanje meta) je kombinirano s disciplinama br. 1 (puška), br. 2 (Pištolj), a br.3 (leteće mete) i br. 4 (pokretne mete) se izdaje nakon uspješno završenog posebnog HSS tečaja i ispita. Za stjecanje HSS sudačke licence potrebno je pripremno podučavanje i vježbanje – tečaj i polaganje ispita.

Najniži rang – ispiti za stjecanje ‘E’ licence su isključivo u pisanom obliku – test. Nosioci  sudačke ‘E’, odnosno ‘D’ licence  najmanje dvije godine trebaju sudjelovati kao aktivni suci na natjecanjima da bi mogli podnijeti zahtjev za stjecanje licence ‘C’ koja je najveći rang u HSS. Sve HSS sudačke licence se  izdaju na četiri godine,

Na našem portalu pratimo natjecanja iz streljaštva u gađanju puškom i pištoljem i uglavnom se bavimo poretkom na temelju broja pogođenih krugova. Oni koji reguliraju i određuju tijek natjecanja jesu streljački suci pa smo pitali Marijana Turka kakav je njegov posao i što radi.

Za svaku streljanu mora biti imenovan Glavni linijski sudac. Glavni linijski sudac je nadređen svim linijskim sucima i osoblju streljane te je odgovoran za pravilno provođenje streljačkog natjecanja. Glavni linijski sudac je odgovoran za izdavanje svih zapovijedi na streljani, te za osiguranje suradnje linijskih sudaca i osoblja streljane sa žirijem. Glavni linijski sudac odgovoran je za brzo otklanjanje kvarova na opremi, te za osiguravanje prisutnosti potrebnih stručnjaka i osiguravanje zaliha materijala potrebnog za rad streljane. Izričito se preporučuje imenovanje pomoćnika Glavnog linijskog suca kao potpore Glavnom linijskom sucu, posebno u rukovanju dokumentacijom streljane i Izvješćima o incidentima na streljani  koji se odnose na događaje i nepravilnosti koje se pojavljuju tijekom natjecanja.

Linijski sudac mora biti dodijeljen za svaki dio streljane ili za svakih deset streljačkih mjesta. Linijski sudac mora: biti odgovoran Glavnom linijskom sucu  za provođenje natjecanja u njemu povjerenom dijelu streljane, provjeravati imena i Bib brojeve natjecatelja, kako bi osigurao istovjetnost tih podataka s podacima u startnoj listi, provjeriti da su oružje, oprema i pribor natjecatelja pregledani i odobreni, provjeravati streljačke stavove i opremu natjecatelja i upozoriti žiri u slučaju bilo kakvih mogućih kršenja pravila, osigurati da se zapovijedi Glavnog linijskog suca poštuju, poduzeti potrebne  radnje u slučajevima zastoja,  prigovora, ometanja ili svakog drugog slučaja tijekom natjecanja, primati usmene prigovore i odmah ih proslijediti članu žirija, bilježiti sve nepravilnosti, ometanja, kazne, zastoje, gađanja u tuđu metu, odobrena dodatna vremena, dozvoljena ponovljena gađanja, itd. u Izvješća o incidentima na streljani  i na metu ili traku ispisa kako je prikladno te suzdržati se od bilo kakvog razgovora s natjecateljima ili davanja primjedbi u vezi rezultata.

eMedjimurje: Za početak Vas molimo nekoliko riječi o Vama i kako ste se našli u svijetu streljaštva?
Turk:
Kao aktivni registrirani strijelac u HSS-u za Streljačkog kluba ALZAS Čakovec, počeo sam samostalno djelovati 2002. godine te smo dolazili na više natjecanja gdje smo morali pratiti promjene u streljaštvu. Aktivno pucam pištolj veliki i mali kalibar kao i zračni. Propisa ima u svakoj disciplini i kategorijama te bi to trebao svaki strijelac poznavati.

eMedjimurje: Kako ste se odlučili na suđenje i kada?
Turk:
Uključio sam se kao pripravnik i počeo učiti o propisima za suca. U Koprivnici u organizaciji HSS polagao sam 2009. godine test  za ‘E’ licencu, isto tako 2011. godine za ‘D’ licencu, a  obzirom da je jako puno natjecanja višeg  ranga u Čakovcu i po Međimurskoj županiji na kojima sam sudio 2015 godine  polagao samC’ licencu koja mi je važeća do 31.12.2021.

eMedjimurje: U subotu je u Čakovcu bilo polufinale Kupa u streljaštvu. Što je Vaš posao kao suca na tom streljaštvu?
Turk:
Konkretno, glavni linijski sudac u streljani mora voditi računa da su mete i streljačka mjesta osigurana za svakog strijelca prema rasporedu i disciplini u kojoj nastupa. U predviđeno vrijeme pozvane strijelce u streljanu  na svoja streljačka mjesta priprema za natjecanje. U međuvremenu, provjeravamo BIP brojeve natjecatelja, postavljamo elektroničke mete, ovisno o disciplini. U određeno vrijeme dajemo naredbu za ‘pripremu i probu’ od 15 minuta i po probi dajemo ‘start+ za meč koji je ovaj put bio isti za pušku i pištolj od 75 minuta za 60 hitaca. Kako je sve u Čakovcu elektronski ispis i ocjenjivanje pogodaka te nema  zastoja. Po završetku jedne grupe mijenjaju se trake i ispucale mete i poziva se druga grupa u streljanu koja ima 20 streljačkih mjesta za zračni program

eMedjimurje: Nekad su bile papirnate mete, danas su elektroničke, vjerujemo da je to bio veliki korak naprijed?
Turk:
Da, to je uvelike olakšalo rad sucima, obzirom da se u još puno streljana puca na papirnate mete, a u određenim disciplinama puška /pištolj na 25 m, 50 m,100 m i 300 m koriste se  isključivo papirnate mete, gdje se sporni pogodci kod ocjenjivanja gledaju tzv. ‘gurkom’.

eMedjimurje: Kako se određuje koliki je rezultat na cijelo i desetinke, kako netko recimo dobije 10.6?
Turk:
  Prema pravilima ISSF  gađanje zračnom puškom na 10 m, se puca na decimale  i u finalu zračni pištolj 10 m i to na natjecanju je ‘elektronika’, jer teško bi bilo podijeliti ručno raspon u meti na decimale, dok se ostale discipline pucaju na pune krugove od 1-10,  ovisno od Pravila po disciplini.

eMedjimurje: I za kraj još pitanje što vas očekuje od aktivnosti i natjecanja do kraja ove kalendarske godine?
Turk:
Izvršni odbor Hrvatskog streljačkog saveza, na 5. elektronskoj sjednici od 9. rujna 2020. godine, a temeljem usvojenog Kalendara natjecanja za 2021. godinu, donio je odluku o raspisivanju natječaja za organizaciju državnih natjecanja – Prvenstva Hrvatske, Liga, Kup, turniri i ostalo, u disciplinama puške/pištolja, letećih meta i samostrela. Očekujem da SD Čakovec dobije što više natjecanja te da se u sportsko streljaštvo uključi što veći broj budućih strijelaca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije