STRELIČARSTVO

SK KATARINA ZRINSKI Krešimir Štrukelj: ‘Recept za uspjeh je vrlo jednostavan – puno kvalitetnog treninga’

Streličare Katarine Zrinski pratimo niz godina na raznim prvenstvima i turnirima s kojih redovito donose medalje i pehare.

Streličarski klub Katarina Zrinski među svojim članovima ima sve dobne skupine od najmanjih do onih najiskusnijih. Prateći njihova izvješća s turnira veseli što se spominju brojni rezultati djece u različitim kategorijama preko seniora do veterana. O radu kluba porazgovarali smo s našim poznatim streličarem, tajnikom i trenerom u klubu Krešimirom Štrukeljom.

eMedjimurje: Za početak vas molimo predstavite nam klub, koliko imate članova i tko je u vodstvu kluba?
Štrukelj:
Naš klub osnovan je 1992. tako da još malo pa 30 godina. Sjedište kluba je u Čakovcu, a teren za odvijanje treninga imamo na bivšoj vojarni koji nam je taman po mjeri jer je dosta dislociran i u miru možemo realizirati naše treninge.  U klubu je više od 50 članova s licencom Hrvatskog streličarskog Saveza i još nekoliko članova koji su novi i još uče osnove streličarstva. Predsjednik kluba je Mihael Štebih, dok ja obavljam funkciju tajnika, a ujedno sam i trener u našem klubu.
eMedjimurje: Kako izgleda radni tjedan streličara kada je sezona?
Štrukelj:
U streličarstvu imamo dvije sezone. Ljetna sezona počinje 1.4. i traje do kraja devetog mjeseca, a zimska sezona traje od 1.10. i traje do kraja trećeg mjeseca. Treninzi se odvijaju ponedeljak, srijeda i petak za kadete, juniore i seniore,  dok u utorak, četvrtak i subotu treniraju mladi streličari. Treninzi traju oko 90 do 120 minuta, a ponekad i više, ovisno o tome u kojoj smo fazi priprema za pojedine turnire ili prvenstva.
eMedjimurje: Ono što sigurno veseli je rad s djecom. Koliko su uporni i strpljivi u treniranju?
Štrukelj:
Rad sa djecom uvjek veseli jer ako su djeca na treningu znači da nisu u to vrijeme za računalom,nego su tjelesno aktivni. Djeca mogu početi s treningom u streličarstvu s 9 godina. Pošto je streličarstvo jako specifičan sport, mnogo djece želi probati pucati pravim lukom i strijelom. Rad s djecom od 9 do 12 godina je više puta zabava i igra jer djeca ne mogu ostati dugo koncentrirana pa onda se služimo svim sredstvima da im na treningu bude zanimljivo i ljepo. Djeca od 12 do 14 godina treniraju već puno ozbiljnije pa se tu mogu vidjeti i prvi konkretni rezultati onih koji su uporniji i više zainteresirani za trening.
eMedjimurje: Zbog korona virusa prekinute su sve aktivnosti, kako ste se vi organizirali u ovo vrijeme bez treninga?
Štrukelj:
S obzirom da smo morali potpuno zaustaviti sve aktivnosti u klubu zbog korona virusa naši treninzi su postali potpuno individualni. Svaki streličar može kod kuće trenirati tehniku pucanja gumom, gdije se simulira napinjanje i otpuštanje luka i strijele. Neki seniori imaju svoju opremu i kod kuće metu za pucanje pa se oni, dok je lijepo vrijeme, uhvate i pravog treninga. Bitno je i održavati kondiciju barem s nekoliko serija sklekova na dan jer u streličarstvu bez minimalne fizičke kondicije ne može biti nikakvih rezultata.
eMedjimurje: Niz godina uporno skupljate medalje i pehare na raznim Prvenstvima Hrvatske i turnirima, koji je recept za vaše sportske uspjehe?
Štrukelj:
S obzirom da smo jedan od većih klubova u Hrvatskoj uvijek se neki  pojedinci uspiju dobro pripremiti za Prvenstva ili neke važne turnire. Normalno da je recept za uspjeh vrlo jednostavan – puno kvalitetnog treninga uvijek donosi dobar rezultat. Mi se redovito za sva prvenstva dobro pripremamo i zbog toga kontinuirano imamo i dobre rzultate.
eMedjimurje: U streličarstvu postoji više discplina, možete li nam opisati kakvi sve lukovi postoje i koja je razlika?
Štrukelj:
Imamo u zimskoj sezoni disciplinu WA 2x18m  gdje se u dvorani puca 60 strijela na 18 metara. U vanjskoj sezoni glavna disciplina je WA 720 gdje se puca 72 strijele na 50 ili 70 metara, zavisno od vrste luka. Ima i disciplina FITA gdije se u jednom danu puca 144 strijele na 90, 70, 50 i 30 metara. Zatim imamo i disciplinu FIELD gdje se puca na šumskom i neravnom terenu na nepoznate daljine i još jedna disciplina 3D gdje se također na šumskom i neravnom terenu puca u 3D makete životinja. Vrste lukova : Dugi luk, Goli luk, Složeni luk i Olimpijski kluk. Kod dugog i golog luka način pucanja je takav da se nišani prizvoljno, a sam luk nema nikakvih dodatnih pomagala na sebi. Kod olimpijskog luka koriste se dodatni stabilizatori i nišan, dok se  kod složenog luka koristi još i zadnji nišan i mehanički okidač.
eMedjimurje: Vjerujemo da cijena opreme nije mala. Kako se snalazite s financijama?
Štrukelj:
Za nove članove i početnike u klubu imamo osnovnu opremu,  tako da svatko novi tko dođe u klub da se oproba u pucanju lukom i strijelom ne treba kupovati ništa za početak. imamo početničku opremu za sve uzraste. Natjecateljska oprema je za one članove koji se odluče baviti streličarstvom malo dulje vrijeme i onda se ide u nabavu malo kvalitetnije opreme koja može poslužiti nekoliko godina, a cijena jednog kompleta je od oko 400 eura pa do 2000 eura. Natjecateljsku opremu svaki streličar nabavlja sam, prema svojim željama i mogućnostima.
eMedjimurje: Nadamo se da će se situacija u skoro vrijeme primiriti, kakvi su tvoji streličarski planovi za ovu godinu, a kakvi klupski?
Štrukelj:
Nadam da će ovo zlo proći što brže i sa što manje žrtava i štete i da će se uskoro sve vratiti u normalu. Pošto su nam odgođena oba državana Prvenstva u dvorani i sad već i prvi turnir vanjske sezone, nadam se da će barem drugi dio vanjske sezone ići po planu tako da nam ne propadne čitava godina. Za sad treniramo koliko se može i čekamo kako će se situacija razvijati. Želja mi je da svi ostanu zdravi i dobro pa kad se bude moglo da se možemo svi vratiti natrag na uobičajene treninge.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije