KUGLANJE

PRVA LIGA Odakle Željezničaru ime?

Odakle našem čakovečkom kuglačkom prvoligašu ime?

Kuglači Željeznčara dva kola prije kraja osigurali su prvoligaški status i mogu već polako raditi planove za narednu sezonu. Kako nema više kod nas klubova s ovim imenom zavirili smo u prošlost odakle našem kuglačkom klubu ovo ime.

Sve je počelo 70-tih godina prošlog stoljeća kada je u sklopu sportskog društva Željezničar djelovala i kuglačka sekcija, služeći prije svega za rekreaciju radnika Željezničkog kolodvora Čakovec i Radionice željezničkih vozila Čakovec, popularne Kolske. Kada se krajem 70-tih godina sportsko društvo počelo raspadati formirana su dva kluba, nogometni, koji je nakon desetak godina također nestao, i kuglački koji se sve do danas ne da i uspješno djeluje.
Prvo rješenje o postojanju KK Željezničar datira iz kraja ožujka 1978. godine. Prvi predsjednik bio je iz Radionice, gospodin Josip Gavez. Prvih godina djelovanja formirala se polako ekipa kojoj su pristupali i članovi koji nisu bili radnici u spomenutim tvrtkama, ali su vidjeli zdravo i prijateljsko ozračje u klubu što ih je potaklo da mu pristupe. Nakon nekoliko godina uigravanja ekipa je stasala pa se počelo razmišljati i o viši ciljevima te je sredinom 80-ih donijeta odluka da klubu prioritet postaju natjecateljski rezultati, a manje rekreacija. Uz to oformljena je i ženska ekipa koja je djelovala sve dok cure nisu našle dečke, a nisu ih našle unutar kluba, pa je ženska ekipa nakon osam godina natjecanja u Međimurskoj ligi ugašena.
Krajem 80-tih ekipa Željezničara već je respektabilna i počinje mrsiti račune do tada nedodirljivima Čakovečim mlinovima i Čakovcu, kasnije Unionu. Postaju prvaci Međimurske lige pa lige tadašnje Zajednice općina Varaždin i onda dolazi Domovinski rat u kojem se redovna natjecanja nakratko prekidaju. Uspon na vrh međimurskog kuglanja počinje od 2003. godine od kada ostali jači klubovi počinju tonuti, a Željezničar rasti. Od te godine natječu se u 2. hrvatskoj kuglačkoj ligi i uglavnom su pri vrhu, ali nikad na vrhu do sezone 2008./2009.
Tada suvereno osvajaju naslov prvaka, a u kvalifikacijama 19. travnja 2009. godine po prvi put postaju prvoligaši. Toliko su natjecateljski bili zaokupljeni tom sezonom da su zaboravili proslaviti 30. godišnjicu kluba, ali je zato jedan cijeli autobus navijača stigao na Plitvice, gdje su se održavale kvalifikacije. I bili su prvi. Naravno da je nakon toga autobus puno dulje putovao doma. Slijedeće, prve prvoligaške sezone, ostvarili su novi povijesni rezultat jer su bili 7. klub u Hrvatskoj. Nakon što su slijedeće sezone ispali ponovno su se vratili u 1. ligu 2015. godine pa su iz 1. B lige opet ove sezone vratili prvoligaški status, a i iduće godine će također nastupati u elitnom rangu hrvatskog kuglanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije