NOGOMET

1. HNL ŽENE Mladen Kuček: ‘Borba za ostanak je očito naša sudbina’

Nogometašice Katarine Zrinski su prvoligašice i prioritet im je ostati u elitnom rangu hrvatskog ženskog nogometa gdje su već šest sezona.

U 1. HNL za žene je samo osam klubova, a među njima je Ženski nogometni klub Katarina Zrinski iz Čakovca. Naše nogometašice u poretku trenutno imaju 5 bodova i nalaze se na 7. mjestu. Posljednja je Lepoglava s 4 boda, a mjesto ispred je Viktorija iz Slavonskog Broda s 9 bodova.

Pred našim nogometašicama je jasan cilj od početka sezone: ostanak u ligi. Uoči početka natjecanja u proljetnom dijelu polusezone i domaćeg susreta s liderom Splitom sva natjecanja su otkazana. Pitali smo sportskog direktora Mladena Kučeka kakvo je stanje u klubu.

eMedjimurje: Iako niste uopće krenuli u prvenstveni dio proljetne polusezone uspješno je bilo u Kupu.
Kuček:
Da, u četvrt finalu Kupa gostovali smo kod ŽNK Lepoglava i na njihovom terenu slavili 2:0 golovima Sare Klarić i Melisse Žužić. U ovoj utakmici koju smo označili kao generalnu probu pred sam početak prvenstva gdje nas čeka iscrpljujuća borba za opstanak, naglasak je bio na uigravanju svih linija, a trener Neven Kreslin je  dao priliku svim igračicama koje objektivno manje igraju u utakmicama za prvenstvene bodove. Ovom pobjedom plasirali smo se u polufinale Kupa, a mogući protivnici su nam  ŽNK Osijek, višestruki prvak naše države, ŽNK Split, ovogodišnje prvakinje te ŽNK Dinamo, također vrlo respektabilan protivnik. Samo spominjanje našeg kluba među ovim velikanima ženskog nogometa u Hrvatskoj čini nas jako ponosnim.

eMedjimurje: Kako je bilo tijekom prijelaznog roka, je li bilo dolazaka i odlazaka?
Kuček:
U ženskom nogometu, stvari se često dešavaju ‘preko noći’. Tako nam je donedavna kapetanica Iva Kušteljega dobila stalni posao u Zagrebu te je zbog nemogućnosti treniranja odlučila igrati 2. HNLŽ za ŽNK Pregrada, Vesna Brežni je zbog prezaposlenosti odlučila više ne nastupati, a Tamara Tkalec će se u budućnosti baviti majčinstvom te joj ovom prilikom želim puno sreće i uspjeha u tome. Reagirali smo na vrijeme pa smo u klub doveli tri nove igračice, Demi Sršek, igračicu ŽNK Dinamo koja, doduše, nije igrala posljednje dvije godine, ali se opet aktivirala, te Lauru Škvorc i Rebeku Bačar, dosadašnje igračice ŽNK Agram iz Zagreba. Sve one će, siguran sam, uspješno nadomjestiti igračice koju su nas napustile.

eMedjimurje: Kako su prošle pripreme?
Kuček:
Pripreme su tekle svojim tijekom sve dok nam iz HNS-a nije sugerirano da prestanemo sa aktivnostima zbog novonastale situacije s korona virusom. U pripremnom periodu odigrali smo dvije utakmice, obje u Mariboru, gdje smo gostovali kod naših dragih prijatelja i sportskih rivala s kojima imamo izvanredne odnose. U obje utakmice smo poraženi, ali kao što znate takve utakmice se ne igraju na rezultat, već treneri rade svakakve ‘eksperimente’. Formu smo tempirali upravo za početak prvenstva, pobijedili smo u Kupu ali na žalost, budućnost nam je neizvjesna jer nitko ne može znati kada će prvenstvo biti nastavljeno.

eMedjimurje: Igrate u Novom Selu Rok, kako ste zadovoljni uvjetima rada?
Kuček:
Uvjeti su zaista odlični i možemo se pohvaliti da igramo u, možda, najboljim uvjetima od svih klubova u 1. HNLŽ, a svi naši gosti vrlo rado dolaze na teren u Novo Selo Rok. Ovakav teren, svlačionice i tribine nemaju niti u Splitu, Zagrebu, Osijeku i da ne nabrajam dalje gdje sve nastupamo. Ovom prilikom zahvaljujem ljudima iz NK Omladinac Novo Selo Rok i njihovoj upravi na suradnji i razumijevanju.

eMedjimurje: Koliko puta tjedno nogometašice treniraju, kako izgleda njihov radni tjedan?
Kuček:
Po nekakvom standardnoj i uhodanom planu, treninzi se odvijaju tri puta tjedno, a za vikend su uvijek planirane utakmice gdje mogu pokazati ono što su naučile na treninzima.

eMedjimurje: Zbog korona virusa prekinute su brojne aktivnosti, kako vaše nogometašice održavaju sada formu?
Kuček:
S igračicama smo u svakodnevnom kontaktu, naravno da je prioritet za sve nas ostati zdrav i ne izlagati se nepotrebnim rizicima, ali provjereno znam da mnoge od njih treniraju samoinicijativno u svom okruženju i svojim kućnim teretanama, a sve u dogovoru sa trenerom.

eMedjimurje: Katarina Zrinski je na pretposljednjem mjestu, kakav je plan ostanka u prvoj ligi?
Kuček:
Borba za ostanak je očito naša sudbina. Moram napomenuti da se prošle godine liga smanjila s 10 na 8 klubova, a mi smo uspjeli ostati  u najkvalitetnijem rangu natjecanja zauzevši 7. mjesto. I u ovom prvenstvu zauzimamo 7. mjesto ispred ŽNK Lepoglava , kako ste i napomenuli u uvodu. Ove godine planirana je ‘liga za ostanak’ u kojoj ćemo nastupati mi u društvu sa ŽNK Lepoglava, ŽNK Viktorija iz Slavonskog Broda i vjerojatno i ŽNK Neretva iz Metkovića.  Sa svakom od ovih ekipa trebamo igrati još po dvije utakmice i vjerujem da ćemo opet uspjeti u ostvarenju svog cilja. Optimizam temeljim na činjenici da imamo dosta kvalitetnu ekipu koja već neko vrijeme igra skupa i koja je navikla na pritisak  igranja velikih i važnih utakmica kroz koje ih uspješno vodi trener Kreslin.

eMedjimurje: Tko je sve u stružnom stožeru ŽNK Katarina Zrinski?
Kuček:
U stručnom stožeru su Drago Naranđa, naš poznati i cijenjeni trener, instruktor HNS-a, čovjek koji je manje – više otkrio i doveo ženski nogomet u Međimurje. On je šef naše Akademije, tajnik kluba i jedan od trenera pionirki i kadetkinja. Uz njega tu je i profesor Neven Kreslin, magistar kineziologije, vlasnik UEFA A licence, on je uspješan trener seniorskog, ali i omladinskog pogona koji na nadasve profesionalan i stručan način prenosi svoje znanje na igračice. Tu je i moja malenkost koji nakon pet godina trenerskog posla s curama sada obnašam ulogu sportskog direktora kluba i koordiniram između stručnog stožera i IO kluba.

eMedjimurje: Ženski nogomet nije praćenkao muški, što je po vašem mišljenju tome uzrok?
Kuček:
Problem je samo što ženski nogomet još uvijek nije toliko popularan i praćen u odnosu na muški nogomet. ŽNK Katarina Zrinski već šest godina ima prvoligaški status, što nije mala stvar,  kod nas gostuju velika imena ženskog nogometa,  ali unatoč tome, vjerujem da postoji dosta sportskih djelatnika koji ne znaju za taj podatak. Govorili smo i o curicama koje je skautirao i okupio trener Naranđa prije 5-6 godine i doveo ih u Školu nogometa Međimurje gdje i danas nastupaju.  Mi smo, također, prije dvije godine, oformili Školu nogometa, a  naše curice u pionirskom i kadetskom uzrastu  nastupaju u svoji ligama. Prema tome,  možemo biti itekako zadovoljni da se u našoj županiji jako puno curica i djevojaka bavi nogometom, a grad Čakovec može biti ponosan da u  u tom sportu ima i prvoligaša, ŽNK Katarina Zrinski.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije