A TEK MU JE 15 GODINA

OSVOJIO VIŠE OD 120 MEDALJA Matija Trstenjak iz Jurovčaka: ‘Biciklist sam tijelom, srcem i dušom’

Jedan od članova Biciklističkog kluba Mura Avantura koji se ističe svojim rezultatima je Matija Trstenjak koji je šesterostruki nacionalni prvak i četverostruki viceprvak samo u zadnje tri godine. Krajem ovog mjeseca ide s cestovnom reprezentacijom na pripreme u Brodaricu.

Za početak smo zamolili Matiju Trstenjaka da nam se predstavi: – Dolazim iz malog sela Jurovčaka koje se nalazi pokraj Toplica Sveti Martin na Muri. Imam 15 godina i polazim 1. razred Tehničke Škole Čakovec smjer Tehničar za računalstvo i biciklist sam tijelom, srcem i dušom. S tri godine sam već vozio bicikl bez pomoćnih kotača. S osam godina sam počeo aktivno rekreativno voziti bicikl, a s devet sam počeo ozbiljno sudjelovati na raznim natjecanjima. Danas sam član BK Mure Avanture iz Sv. Martina na Muri i Kadetske biciklističke cestovne reprezentacije Hrvatske (U-17) – rekao nam je.

Etapna utrka po Dolenskoj u Sloveniji

Matija ima puno rezultata i uspjeha iza sebe, od samo nekoliko najvažnijih istaknut ćemo da je šesterostruki nacionalni prvak i četverostruki viceprvak samo u zadnje tri godine.

Starije ni nećemo spominjati jer bi se previše odužio tekst. Sveukupno je osvojio preko 120 medalja i pokala.

U posljednje tri godine osvojio je prva mjesta na Nacionalnom prvenstvu u ciklokrosu (Donja Voća 12.1.2020.), Nacionalno prvenstvo u biciklističkom cestovnom kriteriju (Sisak 14.6.2019.), Nacionalno prvenstvo biciklistički Olympic Cross-Country uspon (Medvednica 30.9.2018.), Nacionalno prvenstvo u pojedinačnom cestovnom kronometru (Vinkovci 24.6.2018.), Nacionalno prvenstvo u biciklističkom ciklokrosu (Pula 14.1.2018.) i Nacionalno prvenstvo biciklistički Olympic Cross-Country uspon (Medvednica 2.7.2017.) te druga mjesta na Nacionalnom prvenstvu u pojedinačnom cestovnom kronometru (Dubrava 29.6.2019.), Nacionalno prvenstvo u brdskom biciklizmu Olympic Cross-Country (Kamešnica 22.7.2018.), Nacionalno prvenstvo u brdskom biciklizmu Olympic Cross-Country (Buje 16.7.2017.) i Nacionalno prvenstvo u pojedinačnom cestovnom kronometru (Šibenik 24.6.2017.).

Nacionalno prvenstvo u Sisku

Velika čast je sigurno i nastup kao član biciklističke reprezentacije Hrvatske.

– Da, prvi put sam postao član Hrvatske Cross-County reprezentacije, mountain bike, 2014. godine s kojom sam nastupio u Austriji gdje sam osvojio 1. mjesto te u Mađarskoj 3. mjesto. Nakon toga, član sam kadetske cestovne reprezentacije Hrvatske s kojom sam nastupio u Italiji, Sloveniji i Češkoj.

Prvi pehar osvojen s reprezentacijom bio je u Austriji

Bez puno truda, vremena i volje s puno treninga rezultata sigurno ne bi bilo.

– Treniram s trenerom i sam 3 do 6 puta tjedno, zavisi o rasporedu utrka. Zimski treninzi održavaju se u sportskoj dvorani gdje zajedno treniramo vježbe snage i vježbe statičkog opterećenja, istezanja  i drugo, sve bez korištenja bicikla. Također veliki dio zimskih treninga odrađujem na pametnom trenažeru gdje vozim po virtualnom svijetu s vozačima iz cijelog svijeta i po stazama koje se nalaze po cijelom svijetu, a koji se sastoji od običnog bicikla i trenažera koji je spojen preko mobitela i velikog monitora ili televizora na internet te mogu zajedno trenirati sa svima koji koriste takav trenažer. Takvi treninzi su manje dosadni i zanimljiviji – govori nam.

Jako je sigurno bitna podrška obitelji i trenera o čemu Matija kaže…

– Da, bez podrške obitelji svega toga uopće ne bi bilo jer to sve iziskuje puno vremena i financijskih troškova. Utrke su uglavnom daleko od kuće na koje često odlazimo cijela obitelj zajedno pošto se i moja sestra Ida natječe u cestovnom i mountainbike biciklizmu te je sedmerostruka nacionalna prvakinja u svojoj kategoriji s ukupno stotinjak osvojenih odličja.  Utrke tijekom sezone su skoro svaki vikend tako da mi ne preostane puno slobodnog vremena za moje druge hobije. Tata je uglavnom zadužen za putovanja i održavanje opreme, a mama za zdravu i pravilnu prehranu. Naravno i trener u svemu tome ima puno utjecaja jer me vodi kroz treninge – kaže.

Sestra Ida i Matija kao članovi reprezentacije u Mađarskoj

Biciklistička oprema je skupa, pogotovo kada se vozi više disciplina.

 – Pošto se natječem u tri različite biciklističke discipline, potrebni su mi i tri potpuno različiti bicikli, za mountainbike utrke, za cestovne utrke i za ciklokros utrke. Za mountainbike i cestovne utrke imam svoje i klupske bicikle, dok za ciklokros posuđujem bicikl.  Svi ti bicikli su izuzetno skupi jer su lagani i sastavljeni od karbonskih vlakana te se uvijek pojavljuje financijski problem kada treba nabaviti novi bicikl. Tu onda pomažu donatori, sponzori, klub i roditelji na čemu im veliko hvala – rekao je Matija.

I za kraj Matija nam je o planovima za 2020. godinu rekao…

– Već krajem ovog mjeseca idem s cestovnom reprezentacijom na pripreme u Brodaricu kraj Šibenika gdje svake godine steknemo jako puno novih znanja i vještina. Nadalje mi je plan otići na čim više cestovnih i mountainbike utrka u Hrvatskoj i van nje da skupim čim više iskustva za nadolazeća nacionalna prvenstva koja se voze uglavnom u šestom i sedmom mjesecu. Također se nadam da ću i s biciklističkom reprezentacijom ići na puno utrka jer je posebna čast predstavljat našu državu van Hrvatske – zaključio je.

Start u Vodicama

Matiji čestitke na svemu postignutome. Sa samo 15 godina pokazao je i dokazao kako se strpljivim i upornim radom može puno postići, kako cijela obitelj skladno djeluje i kako ljubav prema biciklizmu kod njih nema granica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije