Vijesti / Sport
Sport
SPORT JE VAŽAN Međimurska županija u TOP 5 županija koje najviše izdvajaju za sport
Međimurska županija

ulaganje u sport

SPORT JE VAŽAN Međimurska županija u TOP 5 županija koje najviše izdvajaju za sport

- Sve aktivnosti vezane za sport su preduvjet za kvalitetniji život, a želja nam je da naši građani to imaju – komentira župan Međimurske županije Matija Posavec.

Lani je najviše sredstava za sport izdvojila iz proračuna Primorsko-goranska županija – 10,5 milijuna kuna, odnosno 0,89 posto. S izdvojenih 35,53 kune po stanovniku, PGŽ je također vodeća županija. Gledajući ostale županije, naša je analiza pokazala da ju po izdvojenim proračunskim novcem za sport prati Zagrebačka županija s izdvojenih 0,76 posto, Osječko-baranjska 0,53 posto, Međimurska 0,51 posto i Bjelovarsko-bilogorska 0,35 posto proračuna, javlja portal Župan.hr.

Analiza je napravljena na temelju podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna za 2018. godinu. Izdvajanja za sport postala je važna stavka u županijama, dijelom i zato što se posljednjih godina sve više ističe potreba za sportskom aktivnošću i rekreacijom kao bitnom stavkom za zdravlje ljudi.

Posebno se naglasak daje i na djecu, pa je puno novaca uloženo i u izgradnju školskih dvorana, a kroz EU novac radi se na energetskim obnovama dvorana. Županije se i trude ravnomjerno rasporediti sportske infrastrukture. Povećava se i sve više terena za rekreaciju. A također i organiziraju različite sportske manifestacije, jer je sport i dobar promotor za turizam, a onda i cijelo gospodarstvo.

Međimurska županija - Sport kao preduvjet za kvalitetniji život

- Mnogo naših sportskih klubova i udruga ulaže u rad s mladima u niz sportova, a naša je želja potaknuti mlade na bavljenje sportom. Važna nam je i organizacija manifestacija jer sport je najbolja promocija jedne regije. U proteklih 365 dana bili smo domaćini nekoliko svjetskih sportskih natjecanja, naše sportašice i sportaši osvajaju vrhunske medalje na državnim, europskim i svjetskim natjecanjima.

Organiziramo trailove, polumaratone, pozicioniramo se kao turistička ciklo destinacija, brojni naši građani rekreativno se bave sportom. Ulažemo u sport, podržavamo sve sportske manifestacije, gradimo i obnavljamo sportske dvorane. Sve aktivnosti vezane za sport su preduvjet za kvalitetniji život, a želja nam je da naši građani to imaju – komentira župan Međimurske županije Matija Posavec.

Ta je županija prema podacima za lanjsku godinu izdvojila za sport 0,51 posto, a sa 29,55 kuna po stanovniku, zauzela je drugu poziciju među županijama.

Mnogo sportskih klubova sufinancirano je i od Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije koja je financirana iz županijskog proračuna, a još jedan značajan vid potpore sportu su i školske sportske dvorane koje se daju besplatno na korištenje sportskim klubovima i Udrugama, kažu u Županiji. Navode da su u  proteklih 365 dana u Međimurskoj županiji izgrađene 4 školske sportske dvorane, vrijedne 44 milijuna kuna, koje su jednim dijelom financirane pomoću europskih fondova, a drugi dio financiran je od strane Međimurske županije. Također, većina sportskih dvorana se energetski obnavlja, a Međimurska županija  sufinancira sportsku opremu za školske sportske dvorane.

Županija raspolaže sa 26.000,00 m² površine školskih sportskih dvorana. Osnovne škole koriste 19 školskih sportskih dvorana; po 7 ih je jednodijelnih i dvodijelnih, a 5 dvorana je trodijelno, a sve te dvorane mogu koristiti brojne sportske Udruge, rekreativci i svi građani Međimurja.

Međimurska županija sufinancira programe/projekte sportskih udruga Međimurske županije u iznosu od oko 1,1 milijun kuna. Zajednici sportskih udruga i saveza Međimurske županije dodijeljeno je oko 1,5 milijuna kuna te tim novcem Zajednica sufinancira rad nositelja kvalitete u sportu i pomaže u razvoju pojedinih sportskih grana.

Međimurskom školskom sportskom savezu isplaćeno je 295.480 kuna za provedbu škole plivanja i 157.896 kuna za organizaciju i provedbu svih školskih sportskih natjecanja kao i rad Saveza kroz 2018. godinu.  Za sportaše s vrhunskim rezultatom Županija je izdvojila 220.000 kuna, a za domaćinstvo svjetskih natjecanja 200 tisuća kuna, piše portal Župan.hr.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!