Stelli Petran četiri zlata u Atonu

Protekli vikend održano je 21. Pojedinačno, višebojsko i ekipno prvenstvo Hrvatske te  12. Završnica KUP-a Hrvatske u muškoj i ženskoj sportskoj  gimnastici, na koja se sustavom kvalifikacija plasiralo oko 200-ak natjecatelja i natjecateljki iz 20-ak klubova iz cijele Hrvatske.

Natjecanje su zajedničkim snagama organizirali GK “Marijan Zadravec Macan” te Nacionalni gimnastički centar “Aton”, a više od 40-ak volontera i prijatelja Kluba brinulo se da sve prođe u najboljem redu te nikome ništa ne nedostaje. Stoga ne čude komentari gostiju (što natjecatelja, što roditelja i trenera), da je ovo organizacija na razini Svjetskog Kupa, da njima treba dati da doživotno organiziraju prvenstva.

Sva natjecanja održavala su se u velikoj sportskoj dvorani, dok su se u “maloj” , odnosno gimnastičkoj dvorani natjecatelji zagrijavali i pripremali za nastup. Angažirana je i specijalna ekipa za obradu podataka, koja radi neke velike priredbe i natjecanja, s umreženim računalima, te tipkovnicama kakve sucu imaju na EP i SP, tako da je stvarno sve izgledalo organizirano na vrlo visokom i zahtjevnom nivou.

Natjecanje je otvorio predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza, mr.sc. Stevo Tkalčec koji je darivao olimpijce Tinu Erceg i Filipa Udea, a koji su na prvenstvu sudjelovali kao suci.

Kako Tkalčec ocijenjuje stanje u hrvatskoj gimnastici: “Hrvatska gimnastika i u ovoj olimpijskoj godini održala je kontinuitet postizanja vrhunskih rezultata, a veliki uspjeh predstavljao je (po drugi puta za redom) i sam plasman naših gimnastičara Tine Erceg i Filipa Udea na Olimpijadu. Uspjeh smatramo to većim jer su plasman uspjeli ostvariti kroz jedan od najsloženijih sustava kvalifikacija kakav ima gimnastika.

Iako na OI nije osvojena Olimpijska medalja, naši gimnastičari postizali su odlične rezultate na svim ostalim natjecanjima na kojima su nastupali. Tako je na Europskom prvenstvu seniora Mario Možnik postao Europski viceprvak u vježbi na preči, dok je Robert Seligman osvojio odlično 4. mjesto u vježbi na konju sa hvataljkama.

Isto tako, postizani su odlični rezultati u natjecanjima Svjetskog kupa, gdje je osvojeno nekoliko medalja, a Tomislav Marković i Tijana Tkalčec, nakon posljednjeg nastupa na SK u Ostravi mogu osigurati konačni plasman među prva tri mjesta ukupnog poretka za 2012. godinu.

Ono što nas je posebno obradovalo bili su odlični rezultati naših juniora i juniorki na Europskom prvenstvu za juniore. U muškoj konkurenciji Andrej Korosteljev osvojio je odlično 3. mjesto u vježbi na parteru, dok se Renato Prpić plasirao u finale i osvojio 8. mjesto u vježbi na konju s hvataljkama, a u ženskoj konkurenciji Ana Đerek osvojila 4.  mjesto na preskoku. Ovi rezultati potvrđuju da hrvatska gimnastika ima svoju budućnost te da će i u idućem olimpijskom ciklusu pokušati ostvariti svoj cilj, a to je plasman najmanje dvoje naših gimnastičara na OI u Rio de Janeiro (Brazil) 2016. god.

Održano državno prvenstvo dokaz je koji govori u prilog navedenih činjenica budući da su upravo mlađi gimnastičari (Vugrinski, Korosteljev, Prpić) i gimnastičarke (Petran, Đerek, Kajić) pokazali da su svojim napornim radom postali vrhunski, da se mogu ravnopravno natjecati s već našim afirmiranim gimnastičkim imenima te da se od njih mogu očekivati odlični rezultati i na međunarodnim natjecanjima.

Organizacija samog natjecanja bila je gotovo besprijekorna, a uvjeti natjecanja vrhunski, tako da i jedan ovakav Gimnastički centar u potpunosti opravdava svoje postojanje. Poštujući napore trenera i sportaša, zadaća HGS-a je da  i nadalje bude podrška svima onima koji svojim nesebičnim radom doprinose unapređenju i razvoju Hrvatske gimnastike, rade na njezinoj promociji, kako u Republici Hrvatskoj tako i u čitavom svijetu.” završio je Tkalčec.

Stelli četiri zlata, Tijana najavila europsko finale

U takvoj atmosferi ne čudi da su domaći natjecatelji imali dodatni pritisak i želju da pokažu što sve mogu. U tome su u potpunosti uspjele Stella Petran i Tijana Tkalčec koje su uzele sva moguća prva mjesta u ženskoj konkurenciji, te najavile odličan olimpijski ciklus.

” Naša je želja da na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016.godine naš klub ima dva olimpijca. Uz Filipa i Stella je najavila da može proći kvalifikacije i postati prva međimurka u povijesti koja će otići na OI. Rezultat iz višeboja to i  potvrđuje, jer je Stella u subotu osvojila više od 48 bodova, dok je na posljednjim kvalifikacijama u Londonu posljednje plasirana olimpijka  osvojila 47 bodova. A mi imamo još tri godine pred nama i sigurno ćemo još napredovati.” rekao je Igor Kriajimskii, glavni trener gimnastičkog kluba.

I Tijana je najavila odličnu formu. Izvela je dva potpuno nova i otežana skoka na preskoku i superiorno potvrdila status najbolje skakačice u Hrvatskoj. Skokovi Yurchenko 540 i premet salto sa okretom od 360 stupnjeva, potpuno su novi, puno teži, u NGC” Aton” je bila premijera istih, a izvedena je besprijekorno.

“Zadovoljna sam svojom izvedbom osobito jer sam prvi puta skakala oba, dugo priželjkivana, nova skoka. Prvi puta sam na nekom natjecanju dobila ocjenu 14.00 i to mi je još veća motivacija da usavršim skokove. Ovo državno bilo je u neku ruku i proba za nadolazeći svjetski kup u Ostravi gdje ću također raditi oba nova skoka, nadam se jednako uspješno kao i na državnom.” – rekla peterostruka prvakinja Hrvatske na preskoku

Sabina Hegeduš – nova uzdanica kluba, višebojska prvakinja

Još jedna “dama” pokazala je da je i ona tu te da u budućnosti i od nje možemo očekivati vrhunske predstave. Superiorno je osvojila naslov višebojske prvakinje u kategoriji mlađih kadetkinja i najavila uspješnu gimnastičku karijeru. Riječ je o Sabini Hegeduš, 11 godišnjoj djevojčici iz Palinovca, koja , kao i svi naši najbolji gimnastičari-ke trenira dva puta dnevno, pa čak i kad je škola ujutro.

Zahvaljujući razumijevanju ravnatelja, profesora i nastavnika i Stella i Sabina mogu trenirati dva puta dnevno. Obzirom da škola ujutro počinje u 8:00 sati, trening započinje u 6:15 minuta, pa vrlo lako možemo izračunati  koliko je vremena potrebno do dvorane i nazad u školu u Hodošanu, koliki je trud uložen u ovaj rezultat.

Definitivno gimnastičarima ništa ne pada sa neba, za sve  je potrebno krvavo raditi. “Sabina je vrlo savjesna djevojčica, koja rijetko propušta trening. Obzirom na njezinu volju, uvjete koje imamo, sigurno je da i od Sabine u budućnosti možemo očekivati  vrhunske rezultate” rekla je trenerica Tatjana Goverdovskaja.

Ude “postao” sudac

Muški dio nije bio tako uspješan, a jedan od “krivaca” je i Filip Ude koji zbog uklještenja živca u leđima nije mogao nastupiti, iako je još u petak na službenom treningu pokušao trenirati, ali jednostavno nije išlo. Šteta, jer bi,  obzirom na posljednji višebojski nastup u bundesligi prije mjesec dana kada je bio i “top scorer” s 87 bodova, vrlo vjerojatno kopirao Tijanu i Stellu. No, za ” nagradu”, obzirom da ima položen sudački ispit za nacionalnog suca, delegiran je kao sudac i to na konju s hvataljkama. Vjerojatno, da malo vidi kako je to biti sa druge strane.

Damir Hajdarović osvojio je treće mjesto višeboja u kategoriji juniora, a Leon Leonardo Ružić 4. mjesto na konju s hvataljkama, 5. mjesto na preskoku i 6. mjesto na karikama. U kategoriji kadeta David Đuran zamalo je osvojio medalju u višeboju, isto kao i Antonio Vuk koji je mogao i može puno više, ali problemi sa astmom spriječili su da se pokaže u pravom svjetlu. Luka Sedmak osvojio je 5. mjesto u višeboju u kategoriji mlađih kadeta.

” Od ovih dječaka možemo očekivati rezultate tek za godinu – dvije, imaju perspektivu i samo treba više trenirati” rekao je prof. Damir Fotak, FIG Brevet sudac i trener u Klubu.

Za opći dojam upitali smo Maria Vukoju, direktora natjecanja, ali i predsjednika tehničkog odbora ženske sportske gimnastike HGS-a, kako je on vidio natjecanje: “Kao organizatori ovog natjecanja, sve smo učinili kako bi se svaki sudionik-ca osjećao ugodno. Natjecanje je bilo besprijekorno organizirano i ovim putem želim pohvaliti sve one koji su nekoliko dana radili od jutra do mraka, prije svega djelatnike NGC”Aton”, sve trenere kluba, te roditelje i volontere koji su nam pomogli organizirati ovo natjecanje, koje je organizacijski puno zahtjevnije čak i od svjetskog kupa – i po broju sudionika, ali i po broju kategorija.
Kao sportski direktor kluba koji je najavljivao ovaj uspon ženske gimnastike, mogu samo reći – TO JE TO!

Mislim da smo na pravom putu, da su nas ove nedaće i problemi s kojima se susrećemo kao Klub samo ujedinile i svi radimo maksimalno predano kako bismo zadržali ovaj trend vrhunskih rezultata koje postižemo u posljednjih 10 godina. Imat ćemo dva olimpijca z Međimurja – vjerujem u to svim srcem. Gimnastički klub ima tradiciju, znanje i uvjete da bude stalno u vrhu. Ove godine iako smo podbacili na OI, upisi u klupske programe su bolji za cca. 15-20% nego nakon Pekinga. To nam je najbolji pokazatelj  koliko nam roditelji i djeca vjeruju, i koliko su naši programi i treneri kvalitetni.  Uz pravu podršku tipa INE, Euroherca, Vajde  te lokalne vlasti možemo jako, jako daleko.”

Treba za kraj reći da su natjecanje podržali dožupan Matija Posavec, gradonačelnik Branko Šalamon, koji je s načelnikom općine Nedelišće Mladenom Horvatom te saborskom zastupnicom Sunčanom Glavak  i nagradio najbolje sportašice, Mato Kljajić – predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza međimurske županije, dogradonačenik Čakovca Vidović i zamjenik načelnika Darko Dania i drugi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije