Prekid zbog loših privatnih odnosa suca i igrača?

U prvenstvenom susretu Treće međimurske nogometne lige – zapad Hajduk iz Brezja je izazvao prekid u Prekopi i kažnjen je s oduzimanjem tri boda te je susret registriran za Plave 3:0. Igrač Hajduka Goran Toplek koji je odgurnuo suca kažnjen je sa 6 utakmice neigranja, a igrači Ilija Ambruš i Karlo Marciuš koji su grudali suca kažnjeni su s dvije utakmice.

Dobili smo očitovanje Nogometnog kluba Hajduk Brezje o prekidu ovog susreta. Prema navodima Dominika Sklepića Hajduk je oštećen jer se susret nije ni trebao igrati zbog snijega na terenu te zato što je domaći klub bio pod suspenzijom i nije imao dokaz o uplati financijskih sredstava.

Prekid koji je bio začudio je i jednu i drugi ekipu kao i samog delegata susreta jer nije bilo incidenta zbog kojeg se susret trebao prekinuti. Još se k tome navode loši privatni odnosi glavnog suca Darka Martana i isključenog igrača Gorana Topleka. Prenosimo očitovanje u cijelosti:

“Dana 28.10.2012. u 11. kolu treće nogometne lige MNS krenuli smo odigrati utakmicu s ekipom NK Plavi 1975 u Prekopi. Stigavši na igralište u Prekopu i vidjevši stanje terena koji je bio pokriven snijegom od 5-10 cm zatražili smo odgodu susreta jer uvjeta za odigravanje po takvom terenu nije bilo. Snijegom je bilo pokriveno više od 90% terena i lopta se ni u jedmom dijelu nije odbijala.

Glavni sudac utakmice Darko Martan i delagat Zvonko Novaković dozvoljavaju igranje uz suglasnost domaće ekipe bez obzira na naše proteste i ukazivanje o pravilima i uvjetima koji moraju vladati na terenu da bi susret bio regularan. Rečeno nam je od strane navedenih da susret moramo odigrati, a da se sutradan možemo žaliti nadležnom savezu.

Zatim smo tražili da nam se predoči dokaz o uplati dugovanja kojih je domaća ekipa imala prema savezu, a koji im je radi istih stavio suspenziju igranja. Ne dobivši nikakav dokaz te uz odgovor domaćina da taj dokaz nemaju i da ni ne znaju da li su izvršili tu obavezu pristupamo odigravanju utakmice.

Od samog početka glavni sudac i prvi pomoćni Boško Martan (njegov brat) ne kontroliraju utakmicu te često dolaze u sukobe jedan s drugim oko prosuđivanja pojedinih situacija. Glavni sudac vidno nervozan (navodno je bio pod kontrolom od strane delagata) želi nametnuti autoritet nad svim sudionicima utakmice, ali bezuspješno.

Tijekom susreta glavni sudac u par navrata prijeti gostujućem igraču s brojem 8. Goranu Topleku da će mu preko svog utjecaja kao sudac osigurati dugotrajnu igračku suspenziju zbog lošeg privatnog odnosa s tim igračem.

U situaciji kod postizanja trećeg pogotka od strane domaćina uslijedilo je grubo nepoštivanje pravila nogometne igre iz razloga jer je priznat pogodak koji je postignut izravnim udarcem na gol bez dodira drugih igrača poslije dosuđenog indirektnog udarca, a što je sudac vidno naznačio dizanjem ruke.

Prilikom nedosuđivanja prekršaja nad gostujućim igračem broj 8 Toplekom na sredini terena lopta dolazi do gostujućeg golmana koji je ispucava, a za to vrijeme gostujući igrač protestira kod glavnog suca, a ovaj dosuđuje opet indirektan udarac za protivničku ekipu i želi opomenuti gostujućeg igrača Topleka zbog prigovora.

U tom momentu više igrača gostujuće ekipe vrši pritisak na suca na što se on povlači do granice igrališta. Situacija se smiruje, a on na to pokazuje isljkučenje crvenim kartonom nasumično tj. ni jednom igraču određeno. Gostujuća ekipa vrši još jednom pritisak na suca te dolaz do naguravanja u toj gužvi. Pritom su i bačene dvije grude snijega u gužvu gdje su se nalazini i gostujući igraći i sudac, a jedna pogađa suca.

Uvidjevši da se ništa neće promijeniti gostujući igraći kreću mirno nastaviti utakmicu. Potom delegat utakmice dolazi do glavnog suca i postavlja mu pitanje kojem je od igrača dodijelio crveni karton na što glavni sudac odgovara da ne zna što napraviti, a na pitanje o nastavku susreta zastaje i nakon nekog vremana i razmišljanja sudi prekid utakmice.

Gostujuća ekipa na tu odluku s podsmjehom zajedno s domaćim igračima mirno napušta teren za igru i odlazi u svlačionice. Gostujući predstavnik kluba Darko Mačec raspitujući se kod delegata utakmice o razlozoma prekida susreta dobiva od istog smiješak i nemoćno slijeganje ramenima te odgovor da ni on ne može vjerovati da se susret prekida.

Delegat sastavlja izvještaj o utakmici kao i zapažanje delagata isključivo na temelju iskaza glavnog suca jer incidentnih situacija nije vidio što nam i potvrđuje u kasnijem razgovoru, a na pitanje zašto je sastavio takav izvještaj  odgovara da se mora nekako opravdati prekid utakmice pa piše alibi izvještaj za sebe i suce utakmice.

I na kraju, Nk Hajduk iz Brezja nije incidentan i problematičan klub i uvijek je poštivao sva načela sporta i fair-playa. Zbog privatnih odnosa ne bi smjelo dolaziti do takvih situacija kao i odigravanja susreta po nemogućim uvjetima samo zbog toga da bi se ubrale sudske takse ili pak kao što je bio ovdje slučaj da domaća ekipa inzistira na odigravanju jer je pripremila zakusku za igrače i simpetizere poslije utakmice.

Ako su dvije utakmice odgođene tog dana koje su trebale biti odigrane u Štrigovi i Lopatincu jer nisu postojali svi uvjeti za igru, a Prekopa se nalazi između spomenutih mjesta mišljenja smo da se i ovaj susret zbog tog razloga nije trebao odigrati. U nadi da ćete uvažiti sve navedene činjenice i razloge našeg protesnog očivovanja šaljemo vam i fotografije terena na kojem se sve to zbilo te tražimo, ako je moguće ponovno odigravanje susreta u regularnim uvjetima.”

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije