Šah: Tajana je sama podnijela sav pritisak velikog natjecanja

Od 16. do 26. kolovoza pratili smo nastup naše mlade šahistice Tajane Turk na Europskom prvenstvu u Pragu. Tajana je u konkurenciji šahistica do 16 sakupila 3.5 boda u devet kola.

Ona je u Pragu odradila Europsko prvenstvo sama bez ikakve potpore i logistike, a razlog su kao i obično – financije.  Kontaktirali smo njenu trenericu i majku Vesnu Turk koja nam je o tome rekla. “U slijedu događaja prije Praga i Europskog prvenstva, na žalost nismo skupili dovoljno sredstava da pratim Tajanu na tako težak zadatak. Iako je bilo neizvjesno do samog početka natjecanja hoće li Tajana na tako težak turnir otići potpuno sama. Oba kluba čije smo članice (ŠK Mursko Središće i ŠK Ivan Dvoržak Rovišće) nisu nam mogli dati financijsku potporu koju smo očekivale, a pravi sponzori nisu se odazvali u tako kratkom vremenu.

Rutina i praksa je da roditelji prate kadete na međunarodna natjecanja, da ti mladi sportaši imaju osobu s kojom godinama rade pokraj sebe, kao sekundanta i psihološku potporu. Europska i svjetska prvenstva nose težak pritisak, natjecanja traju i desetak dana. Partije se igraju svaki dan i mogu trajati i pet sati. Mimo toga je i vrijeme za odmor, pripreme i analize. Vrlo je važno organizirati svaki dan i sačuvati, odnosno obnoviti energiju za svako kolo. To se pokazalo dobrim u Grčkoj 2010. kada je Tajana osvojila 11. mjesto na Svjetskom prvenstvu u konkurenciji do 14 godina. Kao petnaestogodišnjakinja Tajana je u Pragu osjetila sav pritisak koje takvo natjecanje nosi.”

O samom natjecanju Vesna Turk je dodala: “Europsko prvenstvo za mlade do 18 trajalo je od 16. do 26. kolovoza u prelijepom Pragu. Tajana je turnir započela kao 31. nositeljica u grupi europskih prvakinja do 16 godina,određeno po snazi međunarodnog rejtinga kojeg ima.

Natjecanje je lijepo započela pobjedom nad Čehinjom Zemkovom, da bi već drugo kolo se susrela s četvrtom nositeljicom, Ukrajinkom Tantsiura Marjom, koja je u konačnici bila i pobjednica turnira. U toj partiji Tajana je imala prednost i dobitak, igrala je otvorenije, ali je zbog male nesigurnosti u središnjici i velikog pritiska, izgubila nakon četiri sata igre.

U trećem kolu dobiva solidnu Poljakinju, dok ju je u četvrtom kolu svladala osma nositeljica, Francuskinja Navrotescu Andreea – Cristiana. Nakon četiri kola i dvije teške partije, gubi samopouzdanje, pada pod pritisak i ulazi u pripremljenu varijantu Ruskinje Chetine Elizavete gdje gubi bod.

Nakon toga, u ostalim kolima skupit će još bod i pol. Natjecanje je završila s 3,5 boda nakon 9 kola. Znam da bi turnir krenuo drugačije da je imala moju potporu ondje.

Izvući ćemo maksimalno iz ovog Tajaninog trećeg europskog prvenstva (2006, 2008 dva nastupa u Crnoj Gori) i pripremat ćemo se za Europsko prvenstvo u Budvi slijedeće godine. Tajana je izborila to pravo nastupa kao viceprvakinja države do 17 godina u Topuskom ove godine.

I za kraj još je bilo pitanje što slijedi dalje: “Uskoro obje igramo 1. žensku ligu u Šibeniku, 22. rujna, te se vraćamo u rutinu šahovskih ekipnih seniorskih liga. Treba puno raditi na pripremama, promijeniti i nadopuniti repertoar otvaranja, jačati strategiju te psihološku i fizičku kondiciju za slijedeća natjecanja. Uz to se nadamo, da će šahovska publika biti brojnija te da ćemo pronaći ljude koji žele sponzorirati i druge sportove osim nogometa.”

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije