Anđelko Crnčec: “Problem je što najbolji kuglači odlaze za šaku kuna”

Kuglački klub Željezničar Čakovec član je druge kuglačke lige. Tijekom godine pratili smo njihove rezultate, a sada je vrijeme da im posvetimo malo više pozornosti pa smo upitali Anđelka Crnčeca o aktualnoj situaciji u klubu.

eMedjimurje.hr: Jesenski dio prvenstva druge lige je pri kraju, kako ste zadovoljni rezultatom KK Željezničar?

Crnčec: Prije svega treba reći da KK Željezničar ima dvije ekipe koje se natječu u ligaškim natjecanjima i govorit ću o obje. S rezultatima najbolje 1. ekipe možemo biti zadovoljni, ne i prezadovoljni jer dok se pogleda unazad gubitak domaća 4 boda odnio im je možda i jesenski plasman među tri vodeće ekipe. No kada pogledamo objektivno igrački prepolovljena ekipa je osvojila ono što se na početku sezone i očekivalo, plasman među 5 u 2. hrvatskoj kuglačkoj ligi sjever.

Druga momčad kluba, uglavnom kadeti i juniori, se natječe u 3. hrvatskoj kuglačkoj ligi sjever i njome nismo zadovoljni jer su osvojili manje bodova nego pred godinu dana, a godinu su dana stariji i iskusniji.

eMedjimurje.hr: Osim u prvenstvu kuglači su odrađivali i svoje nastupe u kupu. Kakvi su tu bili uspjesi?

Crnčec: Za sada je tek 1. ekipa pobijedila Zanatliju, što je bilo za očekivati, a daljnje utakmice za obje ekipe u kupu tek predstoje.

eMedjimurje.hr: Željo je bio i u prvoligaškom rangu, kako je ispadanje utjecalo na stanje u klubu?

Crnčec: Nismo to shvatili tragično. Čak nam je u određenom smislu pomoglo da dođemo do zraka. Naime uz ovakvo financiranje i nikakav odaziv eventualnih sponzora natjecanje u najvišoj državnoj ligi je bilo pravo mučenje i samo zahvaljujući entuzijazmu kuglača i osobnim financijskim žrtvama priveli smo drugu prvoligašku sezonu kraju. A da smo onda ostali bili bi u 1. ligi još i danas jer je sada konkurencija daleko slabija. Nakon ispadanja otišao je dio kuglača, ove sezone još jedan, ali unatoč toga i dalje se dobro držimo i afirmiramo nove mlade snage, ove godine to je Goran Vrček koji sve boljim igrama postaje standardni prvotimac.

Ekipa koja je krenula u avanturu zvana 1. HKL 2009./2010. – i osvojili 7.mjesto u prvenstvu
stoje: Anđelko Crnčec (trener), Predrag Turk (kapetan), Bojan Plevnjak, Ivan Pigac, Rajmond Pokrivač, Ivica Punčikar, čuče: Igor Maček, Nikola Turk, Mladen Vresk, Bojan Košak, Ninoslav Mikac

eMedjimurje.hr: S kojim igračkim kadrom sudjelujete u drugoligaškom nadmetanju?

Crnčec: Već sam u prethodnom odgovoru dio odgovorio, ali moram naglasiti da su u našim redovima i dalje dvije ekstra klase, prvoligaški igrači Bojan Košak i Predrag Turk dok ostalu okosnicu ekipe čine spomenuti Vrček, Andrija Crnčec, Nebojša Žnidarić i Mladen Grašić. Njima se iz 2. momčadi priključuje Zvonimir Žinić te juniori i kadeti Nikola Turk, Luka Štrukelj, Denis Košak. Uskoro tu očekujemo povratnika u kuglanje Nikolu Matošu, člana srebrne kadetske ekipe Željezničara s prvenstva Hrvatske 1999. godine., a također se s rada u Njemačkoj na kraće razdoblje vraća i jedan od najboljih međimurskih kuglača Ivica Punčikar. Tako u drugi dio sezone krećemo osjetno pojačani.

eMedjimurje.hr: Ni prvoligaški status nije bio od pomoći kad su u pitanju financije, a iz tog se razloga ugasio i Kuglački klub Čakovec. Kako spajate u ovoj sezoni kraj s krajem?

Crnčec: Osnovni izvor financiranja su nam sredstva iz županijske i gradske Zajednice sportova. Iako su ta sredstva mala mi se prilagođavamo situaciji, koliko imamo toliko trošimo. Uz njih dio sredstava dobivamo od SD Željezničar Varaždin, čiji smo član, te od nekoliko drugih sponzora među kojima i od predsjednika kluba Zlatka Kovača. Značajnu logističku pomoć dobivamo od Grada Čakovca susretljivošću zamjenika gradonačelnika Zorana Vidovića. Sve je to golo preživljavanje, a za nešto više u rezultatskom smislu trebalo bi i znatno više sredstava.

eMedjimurje.hr: Koliko kuglača trenutno imate u klubu, kako izgleda njihov radni tjedan?

Crnčec: Natjecateljskih kuglača u klubu imamo sada 20, a tjedno održavamo po dva treninga i svaka od ekipa ima po jednu utakmicu. Uz to dolaze nam razna pojedinačna natjecanja od županijskog do državnog ranga. Tako već prvog vikenda 2013. Bojan Košak kao prvak regije sjever i Predrag Turk kao 3. na tom prvenstvu nastupaju na završnici pojedinačnog prvenstva Hrvatske, među 32 najbolja kuglača Hrvatske.

eMedjimurje.hr: Kako biste opisali trenutno stanje u kuglanju u našoj županiji?

Crnčec: Stanje je daleko od bilo kakvog zadovoljstva. Jedan klub je ove sezone prestao s djelovanjem (KK Čakovec), a i svi ostali su u teškoj situaciji. Sve uglavnom počiva na entuzijazmu i vlastitim sredstvima, a tako ne može biti posebnog napretka. Problem je što nam najbolji kuglači odlaze u druge sredine za šaku kuna, ali mi ih ne možemo platiti niti toliko. Problem je i podmladak o kojemu brinu jedino u KK Željezničaru dok svi ostali krpaju sastave iz starog kadra. Jedan od najvećih problema je i kuglana koja upravo ovih dana (27.12.) slavila 25. godišnjicu otvaranja i sada je jedna od najstarijih i tehnički najzaostalijih kuglana u državi. Samo zahvaljujući održavanju i brizi kuglača i posebno GP Ekom na njoj se i dalje održavaju natjecanja. Ali kad jednom nešto ozbiljniije “pukne” bojim se da je gotovo jer dijelove za 25 godina staru kuglanu nemaju više niti na otpadu.

eMedjimurje.hr: Kakvi su planovi i želje za iduću godinu?

Crnčec: Planovi su sukladni mogućnostima, a one su nažalost male. Pokušat ćemo barem održati ovu kvalitetu, a ako se pokaže prilika možda je i dići. Želje su daleko veće od planova, a prije svega se odnose na pojačanje redova, napredak mladih i ostvarenje sna o novoj kuglani jer da se i plasiramo u viši rang za postojeću kuglanu nećemo dobiti licencu za natjecanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije