Intervju s Alenom Hrušoci i Željkom Jagecom: Mlađa juniorka u seniorskoj eliti

Alena Hrušoci mlada je atletičarka Atletskog kluba Nedelišće. Iako je još u kategoriji mlađih juniorki proteklog je vikenda u konkurenciji seniora na prvenstvu Hrvatske osvojila tri brončane medalje na 400 m, 400 m s preponama i u štafeti 4 x 100 m.

Prije toga na prvenstvu Balkana za mlađe juniorke i juniorke branila je boje naše reprezentacije i u Beogradu je bila treća. Na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske za mlađe juniorke osvojila je zlatnu medalju i na 400 m i na 400 m s preponama. Na igrama Alpe Adria u Hartbergu bila je prva na 400 m s preponama. Početkom lipnja na susretu juniorskih reprezentacija Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Češke u Slovenj Gradecu bila je brončana.

Kako je Alena nanizala puno odličnih rezultata u posljednje vrijeme odlučili smo popričati s njom i njenim trenerom Željkom Jagecom kako se došlo do tih rezultata i što slijedi u budućnosti.

Alena Hrušoci: Iduće godine je plan Europsko prvenstvo, a u godini nakon toga Svjetsko prvenstvo

eMedjimurje: Alena čestitke za odlične rezultate posljednjih nekoliko tjedana. Kako si se uopće našla u svijetu atletike?

Alena: Krenula sam još u petom razredu budući da me moj trener zamijetio i pozvao da treniram. Odabir je bio Atletski klub Nedelišće jer sam iz Nedelišća.

eMedjimurje: U Rijeci si osvojila tri medalje, kakve su bile pripreme uoči tog seniorskog prvenstva Hrvatske?

Alena: Budući da sam imala prije toga natjecanje u Beogradu onda smo samo radili nadržaj tek toliko da se održi tonus.

eMedjimurje: Postižeš odlične rezultate, puno putuješ, polaziš treći razred Gimnazije u Čakovcu – kako sve stižeš?

Alena: Treninge imam na večer i potrebno je samo uskladiti vrijeme. Nije to veliki problem pronaći vremena za treninge i učenje. Imam puno vremena.

eMedjimurje: U Rijeci si kao mlađa juniorka u seniorskoj konkurenciji osvojila tri brončane medalje. Kako je bilo tamo na natjecanju?

Alena: Rezultati su otprilike takvi kakve smo očekivali. Nismo se nadali bronci na 400 m zbog toga što su cure iskusnije u tim utrkama. Budući da nije bilo Kristine Dudek koja prednjači u rezultatima ja sam došla do trećeg mjesta. Što se tiče utrke na 400 m s preponama tu smo očekivali jer sam imala drugo vrijeme. Tu smo malo bili tužni zbog toga što je bila bronca, ali dobro je. S obzirom da je kraj sezone zadovoljni smo.

eMedjimurje: Kako si odlučila za discipline 400 m i 400 m s preponama?

Alena: Nemam veliku brzinu i nisam toliko eksplozivna, a volim prepone i imam tehniku odlučili smo za tu disciplinu. Budući da imam trenera koji se dugo bavi takvim atletičarima krenuli smo takvim disciplinama.

eMedjimurje: U Beogradu si na prvenstvu Balkana osvojila broncu.

Alena: Ovu sezonu sam više trčala 400 m s preponama, to je više moja disciplina nego 400 m. Izbornik je odlučio da trčim 400 m i mi smo bili zadovoljni tom odlukom. Prepremali smo se fizički i psihički za tu utrku. Bili smo jako zadovoljni jer sam istrčala i osobni rekord.

eMedjimurje: Bila si na više međunarodnih natjecanja, kako je bilo na njima?

Alena: U Slovenj Gradecu je bila jaka konkurencija, nismo se ni nadali trećemu mjestu. Bila sam dobro raspoložena taj dan, planirali smo da nam tu bude vrhunac forme i bili smo jako zadovoljni jer sam skinula dva osobna rekorda, na 400 m s preponama i 100 m s preponama gdje sam nastupala neplanirano. Na natjecanje u Hartbergu nismo planirali ići, tamo sam osvojila prvo mjesto jer konkurencija nije bila toliko jaka.

eMedjimurje: U konkurenciji mlađih juniorki u Hrvatskoj si najbolja na 400 m i 400 m s preponama.

Alena: Tu sam osvojila dva zlata. Na 400 m s preponama baš i nismo očekivali zlato. Bile su cure s odličnim rezultatima, ali kako imam trenera koji me zna i psihički pripremiti za takve utrke bila sam prva. Na 400 m s preponama nije bilo moje glavne konkurentice pa je rezultat bio nešto slabiji. Ove sezone još me čeka ekipno juniorsko prvenstvo i još ćemo eventualno otići na mlađe seniorsko prvenstvo i ova sezona je za mene uspješno završena.

eMedjimurje: Gdje se vidiš u buduće vrijeme kroz nekoliko godina?

Alena: Za sljedeću godinu smo planirali Europsko prvenstvo za juniore, ne možemo se još odlučiti hoću li ganjati normu na 400 m ili 400 m prepone. Za onu sljedeću godinu je Svjetsko prvenstvo u Americi za juniore.

Željko Jagec: Alena je jedan od bisera koji bi mogli puno postići

eMedjimurje: Kako ste zamijetili Alenu i njezin potencijal?

Jagec: Već sam ja nju vidio od prvog razreda na školskim krosevima gdje se isticala. Kada je došla u peti razred sve je krenulo ozbiljnije. Alena je prednjačila u trčanjima i počela je trenirati.

eMedjimurje: Puno putujete (Beograd, Rijeka, Slovenj Gradec, Hartberg), koliko stignete trenirati?

Jagec: Sve ovisi o dobrim bazičnim pripremama. Alena trenira pet puta tjedno. Četiri klupska tjedno i jedan individualno. Kad dođe vrhunac sezone tu se polako popušta. Radimo srijedom u stazi na Čakovcu, a ostalo u Nedelišću. Nekada su duge dionice, nekada je rad na brzini, nekada na tehnici. Različito je u pripremnom dijelu i u natjecateljskom dijelu sezone.

eMedjimurje: Alena kao mlađa juniorka postiže odlične rezultate, u idućim godinama samo možemo očekivati napredak?

Jagec: Kod mlađih juniorki njezini rezultati su na međunarodnoj razini. Za godinu dana mogla bi trčati i ispod 55 sekundi. To je rezultat kojim se može natjecati na Europskom prvenstvu, to je čak norma i za Svjetsko prvenstvo.

eMedjimurje: Kako kao trener doživljavate Alenine rezultate?

Jagec: Veselim se njenim dobrim rezultatima. Bio sam s njom na Alpe Adria natjecanju, bio sam u Slovenj Gradecu. U toj međunarodnoj konkurenciji nismo bili bilo tko. Pokazala je da može još puno budući da je još dvije godine juniorka. Ona se afirmirala i pokazala da ima veliki potencijal. Kad je to tako onda te to veseli i dade se uskladiti vrijeme i sve što ide s time. Nadamo se da će iduće godine moći ići na još veća natjecanja.

eMedjimurje: Kako ju pripremate za neku utrku gdje ona nije favorit, a završi kao prva?

Jagec: S razgovorom, s realnošću što ona je što može. Ne postavljam pred nju nerelane ciljeve. Ove godine sam postavio plan na 400 m 57.50 s, ona je istrčala 57.53 s. Na 400 m prepone sam napisao 1:01,99, istrčala je 1:02,02. Vidi da sam realan što govorim pa i ona ima povjerenja. Kada joj nešto velim ona se i toga drži.

eMedjimurje: Uz pravilan i kontinuirani rad od Alene u idućim godinama možemo očekivati puno toga.

Jagec: Alena je jedan od bisera koji bi mogli puno postići. Gradnjom barem unutarnje staze na novom stadionu mijenjaju se uvjeti za atletiku što se tiče prostora za trening. Ona može dostići i velika natjecanja bude li pomoći sa strane. Jednostavnije je u pojedinačnim sportovima u ovoj krizi koja jest dostići nešto s puno manje sredstava nego u ekipnim sportovima. Bez pomoći šire zajednice i sportova bit će teško.

Aleni Hrušoci i Željku Jagecu čestitamo na dosadašnjim rezultatima te želimo puno zdravlja i uspjeha u nastavku rada.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije