FOTO Najsportaši Grada Preloga Stjepan Hunjak i ribolovci Glavatice Pfeifer

>> NAJSPORTAŠI Grada Preloga Stjepan Hunjak i ribolovci Glavatice Pfeifer

Već tradicionalno, Zajednica sportskih udruga Grada Preloga, dodijelila je nagrade najboljim sportašima te zaslužnim sportskim djelatncima s područja Grada Preloga. Dodjela nagrada i priznanja za 2017. godinu, organizirana je u prostoru Multimedijalne dvorane Muzeja Croata insulanus Grada Preloga. Na početku svečanosti sve je pozdravio predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Preloga Dejan Naranđa, koji je govorio o radu Zajednice u prošloj godini.



Sve su pozdravili predsjednik međimurske Zajednice sportskih udruga i saveza Mato Kljajić te predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga, Đuro Ujlaki. Duga tradicija sporta u Prelogu, ove je godine, okrunjena i kandidaturom Grada Preloga za laskavu titulu ‘Europski Grad sporta 2019.’ Tom kandidaturom Grad Prelog želi postati dio obitelji Federacije europskih sportskih prijestolnica i gradova (ACES Europe). Radom u okviru tog projekta želi se podići standard sportskog i društvenog života svih građana Grada Preloga.



Najboljim sportašem Grada Preloga proglašen je mladi biciklist Stjepan Hunjak. Iako je u prošlu sezonu krenuo s teškom ozljedom, Stjepan je ostvario iznimne rezultate. Prošle je godine bio trostruki prvak Hrvatske u svim XCO disciplinama. Osvajao je prva mjesta na Nacionalnom prvenstvu u usponu na Sljemenu, na Nacionalnom prvenstvu u eliminatoru u Buju te na Nacionalnom prvenstvu u XCO-u u Buju. Stjepan već treću godinu za redom nastupa kao dio nacionalnog tima na Europskom prvenstvu za mlade u Austriji te sa ponosom nosi hrvatske boje. U 2018.godini je već nastupao na Nacionalnom prvenstvu u ciklokrosu koje se održalo u Puli te je zauzeo odlično 3. mjesto što je veliki uspjeh za Stjepana jer od ove godine vozi u kategoriji U-19, što znači da sa svojih šesnaest godina, nastupa među natjecateljima do 19 godina starosti.



Najboljom je ekipom proglašena seniorska sportska ekipa Športsko ribolovnog društva Glavatica Pfeifer TTI Sensas iz Preloga. Seniori Glavatice Pfeifer TTI Sensas u Prvoj hrvatskoj ribolovnoj ligi, nakon teške i neizvjesne borbe, plasirali su se na 3. mjesto. Ekipa se natjecala u sastavu Alan Perko, Ivan Turković, Matija Lončar, Željko Raženj, Franjo Bermanec i Zoran Pfeifer. Pojedinačno, Željko Raženj osvojio je 5. mjesto, Alan Perko osvojio je 9. mjesto, Matija Lončar 16. mjesto, Ivan Turković bio je 31. Alan Perko i Željko Raženj sudjelovali su na Svjetskom prvenstvu u Belgiji gdje je reprezentacija osvojila 8 mjesto od 38 ekipa. Izborili su i sudjelovanje u reprezentaciji u 2018. godini. Ekipa Glavatice Pfeifer TTI Sensas nada se i cilja prvo mjesto među elitnim hrvatskim ribolovcima u 2018 godini.



Za iznimne rezultate u prošloj godini nagrađeni su Mihael Krobot, Velimir Čonkaš i Igor Zrna, ‘Sport Trap Team’ Lovačkog društva Fazan Draškovec te seniorska ekipa Rukometnog kluba Prelog. Priznanja za zasluge za razvoj nogometa primili su Darko Mikec (Nogometni klub Mladost Komet Prelog), Siniša Židov (Nogometni klub Naprijed Cirkovljan), Valent Mihoci (Nogometni klub Galeb Oporovec), Ivan Beti (Nogometni klub Otok) te za razvoj karatea Maja Šestak (Karate klub Mihovil).



Nagrade i priznanja podijelili su predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Preloga Dejan Naranđa te predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki. U kulturnom programu nastupila je Greta Mikec iz Cirkovljana na saksofonu, učenica 4. razreda Osnovne glazbene škole, koja djeluje u sklopu Umjetničke škole ‘Miroslav Magdalenić’ u Čakovcu, uz profesora Danijela Maria Novaka, pratnju na klaviru. Kroz program je vodio Željko Sokač.



Dodjela nagrada održana je u sjajnoj scenografiji izložbe ‘Povijest sporta u Prelogu’, postavljene za nedavnu Noć muzeja. Duga je povijest sporta u Prelogu. Građanski sloj Preloga počinje se baviti nekim sportovima već od kraja 19. stoljeća. Šah se najviše igrao u preloškoj čitaonici i knjižnici, ali i u nekim gostionicama. Početkom 20. stoljeća u Prelogu se javlja neorganizirano i tenis, zatim osobito biciklizam, ali i sklizanje (na Brodecu i uz Dravu). Tada se pojavljuje i sportski ribolov, pa je 1912. i službeno osnovano Preloško ribolovno društvo.



Pravila Preloškog ribolovnog društva donijeta su 8. veljače 1912. godine, a u njima piše da je ovo ‘Društvo osnovano s ciljem da poribljavanjem odgovarajućim vrstama riba i rakova uzgoji na za to prikladnom dijelu Drave i njenih pritoka koji pripadaju Općini Prelog, te da tako članovima Društva pruža priliku za sportsko ribolovstvo i rakolovstvo’.



U osnovnoj školi u Prelogu gajila se gimnastika i osnovne grane atletike. Usporedo s bavljenjem spomenutih sportova, Priločanci su u to doba donijeli i prvu nogometnu loptu. Spontano nastale grupe prvih preloških nogometaša, nogomet su igrale na preloškim gmajnama i drugdje – na Hrupinama, Velikim Tratama (kod klaonice), na Brodecu i uz Dravu. Računa se da su se takve igre u Prelogu događale već od 1909. godine.



Uz podršku nekih bogatijih trgovaca, zatim službenika državne uprave i učitelja, potkraj 1912. dolazi do inicijative da se i službeno osnuje nogometni klub. To je najvjerojatnije učinjeno 1912. ili na samom početku 1913., jer tijekom te godine nogometaši PŠK (Preloški športski klub) već igraju i u Čakovcu, Lendavi, Varaždinu i Velikoj Kaniži.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije