SAVSKA VES

ŽENE U NOGOMETU Žene, majke, kraljice i nogometašice – ŽNK Žibekice iz Savske Vesi priželjkuju osnivanje amaterske lige

Ženski nogometni klub Žibekice iz Savske Vesi organizirao je “trening turnir” na kojem su nastupili i ŽNK Zlatice iz Belice te ŽNK Hajduk Štrukovec

U utorak, 24. rujna u Savskoj Vesi orile su se navijačke pjesme, publika je strastveno navijala, a s tribina je odzvanjalo: “Naprijed, mama! Idemo, baka!”.

Ženski nogometni klub Žibekice iz Savske Vesi organizirao je “trening turnir” na kojem su nastupili i ŽNK Zlatice iz Belice te ŽNK Hajduk Štrukovec.

Osnovane u travnju, a već nižu odlične uspjehe

Trener Žibekica, Tomislav Žnidar zvani Žika, kaže kako je klub osnovan još u travnju, a nakon njega su osnovane Zlatice i Hajduk. Od travnja su Žibekice odigrale utakmice protiv ŽNK Zlatice iz Belice te su u svim susretima do sada upisale pobjede. Na turniru „3. Euro Kindergarten Football Cup“ u kategoriji „Mame“ osvojile su prvo mjesto. Organizirale su humanitarnu utakmicu “Žena ženi” gdje su skupile donacije za Sigurnu kuću Čakovec. Njihovoj volji i snazi nema kraja.

Motivirale druge žene

“Ideja za osnivanje došla je slučajno. Naime mame, čija su djeca pohađala školu nogometa, organizirale su se i počele su igrati sa svojom djecom. Prvo ih je bilo 10, onda 15 i danas klub broji 25 članica. Najstarija ima 49 godina, a najmlađa 22 godine. Počele su igrati i na turnirima te su na jednom uspjele skupiti i 1000 eura za Sigurnu kuću. Motivirale su i Beličanke da osnuju svoj vlastiti klub, a Žibekice sa Zlaticama danas njeguju ‘zdravo’ rivalstvo”, ispričao nam je trener Žika kako je nastao ŽNK Žibekice.

Inicijativa za pokretanje ženske nogometne lige

Tino Borko, koji je angažiran u NK Bratstvo iz Savske Vesi kao koordinator za rad s mladima, navodi kako u Međimurju postoji inicijativa za pokretanjem rekreacijske ženske nogometne lige.

“Liga ne bi imala dobno ograničenje i utakmice bi se igrale na manjem igralištu, prema pravilima U11. Dakle, golovi bi bili manji (5×2) i igralo bi se u dva poluvremena po 20 minuta s 8+1 igračica po ekipi. Zato se organizirao ovaj turnir, da se djevojke i žene motivira na bavljenje nogometom, da i žene iz ostalih naselja vide koliko je ovo zabavan sport. Kada bismo imali četiri kluba, mogli bismo napraviti ligu”, kaže Tino.

One su čudo!

Jedna od istaknutijih igračica turnira u Savskoj Vesi svakako je bila Ines Okun koja se može pohvaliti s nekoliko odličnih pogodaka i koja ima samo riječi hvale za svoju ekipu:

“Ove žene, majke, amaterke nogometašice su čudo. Toliko sam ponosna na ove cure i zaista su prava inspiracija. Zahvalna sam što sam dio ove priče. Nadamo se da će se osnovati još ovakvih klubova. Motivirale smo i ŽNK Zlatice pa su i one nakon nas osnovale klub i veselimo se svim novim klubovima u budućnosti kako bi amaterska liga zaživjela”, a i trener Tomislav ima samo lijepe riječi za svoje igračice:

“Skidam kapu do poda curama koje prije nisu ni vidjele loptu, a sada ostvaruju odlične rezultate. Kažu da je nogomet muški sport, a one dokazuju da to nije tako. Imaju volju i želju. To pokazuju na terenu, na treningu, na svakoj utakmici.

Nadam se da će se i drugi klubovi osnovati, da će se liga proširiti, ako ne ove godine, barem dogodine.”

Nogometašice podržala i gradonačelnica Cividini

Igračice je došla podržati i gradonačelnica Grada Preloga Ljerka Cividini te predsjednik Međimurskog nogometnog saveza Kristijan Antolović koji je igračicama donio i prigodne poklone – nogometne lopte.

Inače, Žibekice su bile definitivni pobjednik turnira. Štrukovec su svladale rezultatom 3:1, Belicu 3:2, dok je Belica svladala Štrukovec rezultatom 3:0. Naprijed, žene!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije