olimpijske igre

POBJEDA ‘BARAKUDA’ Hrvatska opravdala ulogu favorita i stigla do druge pobjede!

Uvjerljiva i rutinska pobjeda Barakuda. Doduše, pitanje je samo je li primjereno pobjedu na OI, neovisno nad kim ili protiv koga, nazvati "rutinska"

Rumunjska – Hrvatska 8:11 (0:3, 3:3, 4:5, 1:0)


HRVATSKA: Bijač, Burić, Fatović, Lončar, Joković, Bukić, Vukičević, Žuvela, Marinić Kragić, Vrlić, Biljaka, Harkov, Popadić

RUMUNJSKA: Tic, Iudean, Lutescu, Fulea, Neamtu, Prioteasa, Tepelus, Oanta, Colodrovschi, Georgescu, Oltean, Vancsik, Dragusin.

Ništa nije i ne smije biti “rutinsko” na Igrama, u svakom sportu, pa tako i u vaterpolu, piše Jutarnji list. Drugo je što smo očekivali pobjedu i najavljivali ju, pa i spominjali kao sraz s najlakšim suparnikom u skupini, pa čak i na cijelom olimpijskom turniru.

Rumunjska nikada nije imala osobito jaku momčad, ali su imali neke pojedince koji su bili među boljim igračima. Uz u najavi utakmice spomenutog Bogdana Ratha, danas izbornika, to je bio primjerice Andrei Iosep, bivši mladostaš, sada trener u Španjolskoj, a najveći je nedvojbeno bio Cosmin Radu. Dugo vremena jedan od najboljih centara na svijetu, još jedan bivši igrač Mladosti, kao i Primorja EB. Zanimljivost – za posljednja dva naslova državnog prvaka zagrebačke Mladosti, ključni su bili baš Rumunji. Godine 2008. u finalu Prvenstva Hrvatske je protiv dubrovačkog Juga odlučujući gol za Zagrepčane dao Iosep, a 2021. u Gružu, u raspucavanju peteraca, gol za pehar Žapcima dao je Radu. Bio je još jedan dobar rumunjski vaterpolist. Tiberiu Negrean, brz plivač, opak strijelac, igrao je za reprezentaciju do 2019.

Jedino što se ne bi smjelo osporiti rumunjskoj vrsti je uigranost, budući da ih čak 9 dolazi iz istog kluba, bukureštanske Steaue. Dvojica su iz Dinama iz Bukurešta, jedan iz Oradee, a samo jedan igra izvan Rumunjske. To je Oltean u ne baš osobito jakom mađarskom Miskolcu.

Početak je bio, onako malo za publiku, gledatelje koji su i opet skoro pa do vrha napunili tribine. Naime, gol za 1:0 je bila baš lijepa akcija i realizacija igrača više. Bukić na lijevom krilu, tik do ruba igrališta, lopta na drugu vratnicu gdje je centar Vrlić iz “odbojke” vraća Biljaki na prvoj vratnici. Lijepo, brzo, efektno. Na prvi napad Rumunjske naši su igrači pak zaigrali presing.

Bilo je očigledno, od prve minute, da je izbornik Tucak ovu utakmicu zajedno s reprezentativcima ipak iskoristio i za malo dodatnog uigravanja nekih akcija, isprobavanje, a poglavito je inzistirao na brzini protoka lopte s igračem više. Do kraja prve dionice, Žuvela je pogodio za 2:0, a Fatović za 3:0. Sve s brojčanom prednošću. I da, Marinić Kragić je imao puno pravo u najavi, kada je spomenuo da vratar Tic koji nam i nije nepoznanica, vrijedi puno više od čuvanja mreže jedne Steaue. U prvih 8 minuta, čak 5 obrana. Malo razbranjen što nije baš poželjno.

Još manje ono što se dogodilo u prvoj minuti druge četvrtine. Bijeg Priotease u kontru. Ne smije se dogoditi, ne smije. Harkov je napravio u toj kontri Rumunja prekršaj za kazneni udarac i prvi gol Rumunjske. Nije drama primiti gol, sve u redu, ali kontra… Malo više koncentracije, samo je to bitno.

U drugoj četvrtini su Rumunji uspjeli postići jednak broj golova kao i naši igrači. Pohvalno za momčad s Karpata, iako je Tuckov sastav cijelo vrijeme “držao” Rumunje na “pristojnoj” udaljenosti od 2-3 gola prednosti. Marko Bijač se pak gotovo pa izjednačio s rumunjskim kolegom Ticom po broju obrana (7-8, omjer za Rumunje).

Početak treće četvrtine opet nosi trenutak manjka koncentracije. Primljen gol s 2 metra u pozicijskom napadu. Ne smije se dogoditi. Znamo da je lakše napisati, ali svaki će trener reći isto ovo što je zapisano. Generalno gledano, treća je četvrtina odigrana dobro. Uostalom, u ovoj su dionici naši igrači “napravili” i najveću razliku u dotadašnjem dijelu, 11:6 za Hrvatsku. Pobjeda trasirana, bodovi upisani, a sad idemo osigurati prvo prolazak skupine odnosno ulazak u četvrtfinale. Trenutačno su hrvatski vaterpolisti vrlo blizu toga.

Sljedeću utakmicu Barakude igraju protiv Grčke, u subotu, 3. kolovoza u 12.05 sati, navodi Jutarnji list.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije