PRIČA O USPJEHU

AIDA TRSTENJAK ‘Želja mi je postati svjetska prvakinja u karateu!’

U svijet karatea uveo ju je tata, a danas je ponosna nositeljica brojnih naslova

Kad ju je s navršenih 5 godina otac odveo na trening karatea, Aida Trstenjak iz Male Subotice ni slutila nije da će joj ovaj sport donijeti brojne europske i svjetske titule. U karate se, kako nam je otkrila, zaljubila na prvi pogled, a danas pak je ponosna vlasnica na stotine odličja zlatnog, srebrnog i brončanog sjaja s raznih natjecanja.

>> VIDEO I FOTO Brončana karatistica Aida Trstenjak dočekana u Maloj Subotici!

Svoju je kolekciju ovih dana nadopunila i brončanom medaljom s Europskog prvenstva na Cipru za što su joj njezini članovi Karate kluba Globus pripremili doček za pamćenje.

– Moja ljubav prema karateu počela je još 2014. godine. Karate kao sport dopao mi se na prvu te sam odlučila da je to ono čime se definitivno želim baviti u životu. Tada sam imala svega 5,5 godina, započela je svoju priču Aida sa smiješkom se prisjećajući svojih početaka.

U početku je trenirala u Karate klubu Mala Subotica, a kako se klub kasnije spojio s Karate klubom Globus iz Čakovca, danas je ponosna ‘globusovka’. Svoju je sportsku karijeru započela u katama i borbama, no ubrzo je shvatila da su borbe ono što joj leži te se u potpunosti posvetila njima.

U nepunih devet godina natjecanja ponosna je nositeljica brojnih odličja: viceprvakinja je svjetske lige na Cipru 2021. godine, kao i viceprvakinja  svjetske lige u Veneciji u kategoriji mlađih kadetkinja do 42 kg, prošle godine osvojila je zlatnu medalju na Cipru te postala prvakinja svjetske lige u kategoriji mlađih kadetkinja do 42 kg, a Cipar joj je i ove godine donio sreću. 14-godišnja Aida početkom se veljače okitila  broncom na Europskom prvenstvu u karateu u kategoriji kadetkinja do 47 kg.

– Teško je riječima opisati taj osjećaj. To je nešto što znaju samo oni koji nose medalju oko vrata. Zaista neopisivo, prokomentirala je svoj nedavni uspjeh ova simpatična karatistica.

– Naravno da je bila prisutna mala trema i opterećenje, osobito zbog toga jer su moje protivnice bile nešto starije i iskusnije, a ja sam tek ušla u kategoriju kadetkinja do 47 kg, priznala nam je te opisala samo natjecanje na Cipru.

– Natjecanje za započelo u petak. U prvom kolu bila sam slobodna. U drugom kolu svladala sam predstavnicu Rumunjske rezultatom 3:1, a zatim sam u četvrtfinalu izgubila od starije i iskusnije Talijanke koja je kasnije postala prvakinja Europe. U nedjelju su na rasporedu bile borbe za medalje. Pošto sam se borila za broncu, nastupila sam među prvima. Pobijedila sam Latvijku rezultatom 4:1 i time osvojila treće mjesto, ispričala nam je Aida.

Pored samog natjecanja, bilo je vremena i za razgledavanje Cipra, kojeg je posjetila po treći puta. Kako nam je rekla, posebno su je se dojmile mačke koje možete zateći na svakom koraku pa čak i u restoranima. Naravno, godila joj je i topla klima s obzirom na to da je riječ o otoku s najviše sunčanih dana na Mediteranu.

Kao učenica 8. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca Aida uspješno usklađuje školske obveze i sport. Planira upisati srednju školu za fizioterapeuta. Karateu je u potpunosti posvećena. Trenira svaki dan, sedam dana u tjednu, a subotom i dva puta na dan, što zahtjeva puno rada, truda i odricanja. U tome joj najveću podršku pružaju roditelji, Marko i Natali Trstenjak, prijatelji i treneri koji je prate u svakom koraku prema uspjehu. Pred mladom i uspješnom sportašicom brojni su planovi.

– Već za dva tjedna očekuje me novo natjecanje. Putujem u Saudijsku Arabiju gdje se održava Svjetska karate liga u Fujairahu. Nadam se da ću doći do finala i osvojiti medalju, otkrila nam je svoje kratkoročne planove. A što se tiče onih dugoročnih, kako nam je rekla, želja joj je postati svjetska prvakinja u karateu. Vjerujemo kako je na pravom putu da ostvari svoj san!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije