Međimurci na treking polumaratonu Paklenica 2012

Međimurci na treking polumaratonu Paklenica 2012

Na Praznik rada u Nacionalnom parku Paklenica organizirao se prvi put treking polumaraton na kojem su svoju kondiciju odlučila iskušati i tri međimurska dečka, Vilim Mezga iz Čakovca, član BK Muraavantura, Matija Šimunić iz Novog Sela Rok, član BK Prelog i Marijan Huzjak iz Novog Sela Rok, jedan od najboljih međimurskih trkača.

Na dan održavanja utrke vrijeme u Starigradu je bilo gotovo savršeno, sunčano te bez daška vjetra i poprilično vruće za ovo doba godine. Na startu na trgu Marasovića u Starigradu koji se nalazi na samom ulazu u NP Paklenica, sakupilo se 78 natjecatelja, od kojih 46 muških te 32 žene.

Bilo je tu onih koji su na leđima imali velike planinarske ruksake i treking palice, jedni su nosili mini ruksake, a međimurski dečki odlučili su startati bez njih, noseći samo tekućinu i energetske pločice u stražnjim džepovima. Krema za sunčanje sa visokim faktorom i pokrivala za glavu također su im bila u obaveznoj opremi.

Kako je ovom trojcu to bio prvi prvi treking, nisu razmišljali o rezultatima nego je cilj bio završiti utrku. Start je počeo odmah asfaltno/makadamskim usponom koji je ubrzo prešao u kameniti kanjon gdje je bilo nemoguće trčati i gdje se na par mjesta čak moralo pomagati sajlama usidrenim u stijenu. Kod sajli ih je čekala KT 1. Bez obzira kako je priroda u kanjonu Male Paklenice prekrasna, nisu joj se mogli previše diviti da ne bi došlo do uganuća stopala.

Na tom mjestu su se već formirale grupe te su Matija i Vilim morali priznati da je Marijan ipak liga više od njih i priključili su se trekerima iz Zagreba i Rijeke. Puls je konstantno bio u gornjoj granici, znoj je tekao u hektolitrima i tekućina je pomalo nestajala. Sunce je neumoljivo peklo…Na sreću, bilo je i dosta šume koja im je bila melem na ranu.

Nedugo nakon izlaska iz kanjona Male Paklenice došli su i do KT 2 kod Njive Lekine. Bušenje kontrolnih kartona, punjenje bidona friškom vodom iz kristalno čistog potoka i nastavljaju dalje uzbrdo. Nakon osvježenja iz potoka, krenula je duga uzbrdica do KT 3. Grupica im se polako raspadala.

Do KT 4 na mostiću preko potoka kod planinarskog doma Paklenica s međimurskim dečkima je ostala Riječanka Sanja kojoj je ovo bio već četvrti treking u mjesec dana, a tek je početnica, i koja je na kraju u ženskoj konkurenciji osvojila drugo mjesto. Ekipa je stigla do asfalta koji ih je vodio do samog cilja.

Međimurski trekeri uspješno su završili utrku. Marijan Huzjak plasirao se na osmo mjesto s vremenom 3:46:40, dok su Vilim Mezga i Matija Šimunić u cilj utrčali zajedno kao šesnaesti ostvarivši vrijeme  4:13:40 sati.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije