PERSPEKTIVNI MEĐIMURSKI SUDAC

HORVAT O PATRIKU KOLARIĆU ‘Još prije četiri godine sam rekao – on će suditi u Ligi prvaka!’

- Prije četiri godine došao sam do Brune Marića, današnjeg predsjednika Komisija za suce HNS-a i predstavio mu - ovo je budući sudac u Ligi prvaka! - rekao je Marin Horvat

Patrik Kolarić napunit će 29. lipnja 27 godina. U tek trećoj utakmici u Prvoj HNL delegiran je za suca derbija Dinamo – Hajduk. Kako su Modri riješili pitanje prvaka to je olakšalo povjereniku Ivanu Novaku da mu ponudi šansu karijere.

– Prije četiri godine došao sam do Brune Marića, današnjeg predsjednika Komisija za suce HNS-a i predstavio mu – ovo je budući sudac u Ligi prvaka! Nadam se da će tako i biti, da je najveći derbi samo stepenica više u njegovoj razvoju. Inače u životu garantiram samo za sebe i ni za koga drugoga, ali u ovog dečka stvarno vjerujem – otkrio je za Sportske novosti Marin Horvat, čelni čovjek sudačke organizacije Međimurskog nogometnog saveza.

Tko je Patrik Kolarić?

– Mladić iz Strahoninca kraj Čakovca, igrao je Prvu HNL za kadete i juniore Međimurja, ali je shvatio da neće postići najviše domete kao igrač te se prihvatio suđenja. Ima sve karakteristike i predispozicije da postane vrhunski nogometni arbitar, da se ne moramo više pitati kako Hrvatska nema predstavnika na najvećim natjecanjima. Igrao je nogomet, razumije ga, visok je, fizički maksimalno pripremljen… Magistar je strojarstva, odmah se zaposlio u jednoj tvrtki švicarskih vlasnika, a kasnije je prešao u HEP gdje i sada radi.

Meni kao sudačkom kolegi jako je važno što me stalno vukao za rukav željan znanja i napredovanja. Puno smo puta analizirali njegovo suđenje, ukazivao sam mu na razne stvari, od toga kako se postaviti, je li neka procjena bila dobra ili nije… Marljiv je, ali prije svega talentiran i kvalitetan. Sretni smo i ponosni zbog toga svi u Međimurju – opisao je Horvat dodajući:

– Volio bih i očekujem da će sve proći u najboljem redu, da će mu to biti samo jedna od prvih stepenica do nečeg većeg i kvalitetnijeg. Neopterećen je bilo čime, jak u glavi, miran, koncentriran… – rekao je uoči utakmice, a to se i potvrdilo. U nastavku pogledajte i sažetak utakmice.

Obitelj nije nogometna…

– Otac radi u Austriji, brat blizanac trenira karate, a njemu sam rekao da se drži posla iako suđenje iziskuje puno vremena. Međutim, prvi ću mu sugerirati da se zasad ne profesionalizira, osim ako bude sve po mojim predviđanjima pa postane međunarodni sudac. Dotad, posao je na prvom mjestu.

Do travnja je bio prvenstveno na Drugoj ligi te je pred kraj prvenstva dobio dva ogleda u Prvoj HNL da bude glavni djelitelj pravde između Šibenika i Slavena Belupa, kao i prošlog petka Hrvatskog dragovoljca i Gorice.

– Mora zadržati rad, korektnost i poštenje, a u to ne sumnjam. S godinama i brojem utakmica dobivat će sve više sigurnosti, a dobrim suđenjem na njemu je da zasluži povjerenje svih. To je šansa koju je definitivno zavrijedio.

Ima dosta igrača koji su stariji od njega.

– Mislim da mu to neće biti problem. U Europi nema baš puno sudaca koji tako mladi dobiju najveći derbi, to je dokaz povjerenja kojeg Komisija i predsjednik Marić, kao i povjerenik Novak imaju u njega. Prije nekoliko tjedana je na Poljudu sudio juniorsku utakmicu Hajduka i Dinama koja je bila bitna za naslov, sve je prošlo u najboljem redu. Dovoljno je inteligentan da uđe bez pritiska u utakmicu. Dosad u karijeri nije imao velikih poteškoća. Svi najbolji kontrolori su se izredali na njegovim susretima te je dobio vrijedne informacije od svih.

Ide korak po korak

Najveće sudačko ime sa sjevera Hrvatske bio je Varaždinac Marijan Rauš, u svoje doba jedan od najznačajnijih arbitara bivše Jugoslavije, zvan Zlatna fućka. Hoće li Kolarić doista doseći slične statusne razine, kako misli ili se barem nada Horvat, sam će pokazati. Bilo je i kasnije, ima i sada poznatih sudaca iz sjevernih županija poput Marija Zebeca… No, Hrvatskoj trebaju novi ljudi u toj branši. Kolarićevo delegiranje je najava da će HNS ići u tom smjeru. Vidjet ćemo do koje mjere. Prednost mu je to što je iz čakovečkog kraja te ima pravo suditi apsolutno sve derbije…

– Ako izuzmemo ono što sam rekao na početku, na koji sam ga način upoznao s Marićem, a to je bio samo jedan ležeran razgovor kojeg ja pamtim i ništa više, nitko ga nije gurao. Sam ide naprijed korak po korak – zaključio je Horvat za Sportske novosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije